Inšpektorat: Škrlečevo imenovanje v skladu s predpisi

Inšpektorat pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Škrleca ni ugotovil nepravilnosti.

Objavljeno
24. marec 2015 12.22
vvo_NK PRAVOSODJE
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana - Inšpektorat za javni sektor pri inšpekcijskem nadzoru postopka imenovanja generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca ni ugotovil kršitev. Tako so sporočili iz urada generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, kjer so prejeli ugotovitve inšpekcijskega nadzora.

Podlaga za ta nadzor je bila pobuda, ki je bila po svoji vsebini enaka odločbi takratnega ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka (v času njegovega ministrovanja je tožilstvo iz pravosodnega ministrstva prešlo v pristojnost notranjega) o neposrednem pravosodnem nadzoru nad vrhovnim državnim tožilstvom v zvezi s postopkom imenovanja Boštjana Škrleca za generalnega direktorja iz leta 2012.

V pobudi so vrhovnemu tožilstvu očitali nepravilnosti pri izvedbi reorganizacije in nepravilnosti v postopku sprejemanja akta o notranji organizaciji in sistemizaciji, s katerimi je bilo ukinjeno dotedanje delovno mesto generalnega sekretarja in sistemizirano novo mesto generalnega direktorja. Inšpektorat zatrjevanih kršitev ni ugotovil.

Glede očitkov iz pobude je inšpektorat ugotovil, da ob uveljavitvi novega zakona o državnem tožilstvu leta 2011 na vrhovnem tožilstvu ni prišlo do reorganizacije v smislu določil 156. člena zakona o javnih uslužbencih, ker nikomur od zaposlenih ni bila odpovedna pogodba o zaposlitvi in nihče od javnih uslužbencev tudi ni bil premeščen na manj zahtevno delovno mesto, na katerem bi opravljal naloge v nižjem uradniškem nazivu.

Prav tako inšpektorat ni ugotovil zatrjevanih nepravilnostmi pri sprejemanju sprememb in dopolnitev akta o notranji organizaciji vrhovnega tožilstva, ki se nanašajo na vzpostavitev in sistemizacijo novega delovnega mesta generalnega direktorja.

To delovno mesto je uvedel zakon, ki je tožilstvu tudi naložil uskladitev internih aktov do začetka njegove uporabe. Postopek sprejemanja akta o notranji organizaciji je po oceni inšpektorata potekal skladno s predpisi, zagotovljeno je bilo sodelovanje sindikata, ki ni imel pripomb, zaposleni so bili s sprejetimi spremembami ustrezno seznanjeni, so v Fišerjevem uradu povzeli ugotovitve inšpektorata.

V zvezi s postopkom imenovanja generalnega direktorja vrhovnega tožilstva inšpektorat ni ugotovil nepravilnosti. Ugotavlja, da ni šlo za postopke na podlagi zakona o javnih uslužbencih, za katere bi bila podana njegova pristojnost. Ta vprašanja so bila predmet neposrednega pravosodnega nadzora ministrstva za pravosodje, ki je že pred časom ugotovilo, da je bila edina nepravilnost v tem postopku tista, ki jo je pred tem ugotovilo že upravno sodišče.

Ta nepravilnost, ki je bila formalne narave in na vsebinsko izbiro kandidata ni vplivala, je bila pred več kot dvema letoma tudi v celoti odpravljena. Skladno z navodili sodišča je namreč državnotožilski svet v ponovljenem postopku za generalnega direktorja spet postavil višjega državnega tožilca Boštjana Škrleca, so pojasnili v uradu.

Je pa Škrlečevo imenovanje sicer povod za večkratni poskus SDS, da bi državni zbor z mesta generalnega državnega tožilca razrešil Zvonka Fišerja. Za zdaj so bili ti poskusi neuspešni.