Interpelacija proti Omerzelu v šestih točkah

Vložila jo bosta SDS in NSi. Minister pravi, da ga interpelacije tudi malo ni strah. Odstopil ne bo. DL ga brani.

Objavljeno
10. december 2013 12.19
uho/Svet Državljanske liste
Anže Božič, notranja politika, Ni. Č., Delo.si
Anže Božič, notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Interpelacija proti ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu je napisana, podpisali sta jo opozicijski stranki SDS in NSi, smo izvedeli neuradno.

Neuradno je razlog sporno poslovanje njegovega podjetja Lastinski z državnim Darsom, smo izvedeli. Več bo znanega po končanem sestanku poslanske skupine SDS, zlasti to, kdaj bo interpelacija vložena.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je izjavila: »Omerzel je neverodostojen. Naj se odloči, ali bo podjetnik ali politik!«

Predsednik Omerzelove stranke Državljanska lista Gregor Virant, ki se prav tako mudi v parlamentu na sestanku s poslansko skupino SD, je še enkrat stopil v bran ministru iz svoje stranke, češ da ni storil ničesar nezakonitega. »Čeprav bi po zakonu lahko, si je pač postavil tak standard, da podjetje ni sklenilo poslov. Tega se je držal,« je dejal Virant. Ob tem je zagotavil, da v DL nimajo dvojnih meril. »Če bi ocenili, da je Omerzel naredil kaj narobe, bi mu podporo odrekli, a za zdaj ocenjujemo, da ni naredil nič narobe,« je dodal.

Na sestanku poslanske skupine SD so ministru Virantu napovedali podporo v zvezi z njegovo interpelacijo. Glede podpore ministru Omerzelu pa je vodja poslanske skupine Matjaž Han dejal, da je to stvar odločitve predsednice vlade, ne pa koalicijskih poslanskih skupin. Tako je žogico vrnil predsednici vlade, ki je sprva Omerzlu svetovala, naj preveri svojo podporo v poslanskih skupinah.

V SLS še niso bili povabljeni k podpisu pod interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela. Interpelacijo morajo najprej dobiti v roke, a glede na vse znano o poslih ministrovega podjetja z državo predsednik SLS Franc Bogovič napoveduje, da bodo interpelacijo predvidoma podprli.

V Pozitivni Sloveniji (PS) bodo napovedano interpelacijo komentirali, ko jo bodo prejeli, je sporočil vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer in dodal, da je vlada z odstopom gospodarskega ministra Stanka Stepišnika postavila visoka merila. Pojasnil je, da so se z Omerzelom sicer res dogovorili za sestanek, a je urnik DZ prenatrpan.«

Minister vse očitke zavrača in ne namerava odstopiti. Interpelacijo, ki jo v sredo nameravata vložiti SDS in NSi, podprla bi jo tudi SLS, bo komentiral, ko bo vložena. A ga interpelacije »tudi malo ni strah«, sporoča v izjavi za STA. Na vprašanje, ali računa na podporo partneric v primeru interpelacije, pa ne odgovarja konkretno. Navedel je le, naj počakamo, da opravi obiske v poslanskih skupinah.

V petek je Omerzel napovedal, da bo svojo plat zgodbe poslovanja svojega podjetja Lastinski z državo pojasnjeval poslanskim skupinam, a ga za zdaj ni sprejela še nobena. Predvidoma se bo v sredo sestal s poslansko skupino Desus.

Interpelacija v šestih točkah

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na tiskovni konferenci potrdil, da je interpelacija zoper ministrstva pripravljena. Do konca dneva bodo počakali, če bo minister Omerzel odstopil ali če ga bo premierka razrešila z ministrskega položaja. Če se to ne bo zgodilo, bodo jutri formalno vložili interpelacijo, je še pojasnil Tanko.

Za zdaj interpelacijo podpirajo SDS, NSi in nepovezan poslanec Ivan Vogrin.

Interpelacija po Tankovih besedah vsebuje šest točk, v katerem ministru za ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu očitajo:

1. da je kršil zakon o integriteti, saj svojega podjetja Lastinski ni prijavil na seznam podjetij pri KPK, ki imajo omejeno poslovanje z državo,

2. da je kot minister sklenil nove posle z državnim Darsom,

3. da več kot osem mesecev ni objavil razpisa za direktorja Geodetske uprave RS,

4. da je zavajal javnost v zvezi z nepravilnostmi v avtošolah,

5. da je izbral dražjega ponudnika na javnem razpisu za avtomobilske tablice.

6. da v zvezi z dogajanjem pri Teš ni poročal v parlamentu do 30.11., kot je obljubila vlada, zaradi česar bi lahko prišlo do dodatne podražitve projekta.