Erjavec o interpelaciji: Vsi očitki so neosnovani

Interpelacijo proti Erjavcu so podpisali vsi poslanci SDS in NSi. Zunanjemu ministru očitajo zgrešeno zunanjo politiko.

Objavljeno
07. januar 2016 12.24
Š. P., De. P., Ma. F., STA
Š. P., De. P., Ma. F., STA

Ljubljana - Poslanci SDS in NSi predlagajo razrešitev zunanjega ministra Karla Erjavca, ker mu očitajo »vodenje improvizirane, nedosledne, nejanse, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike«. Kot je na novinarski konferenci dejal poslanec NSi Jožef Horvat, »ne potrebujemo zunanje politike Karla Erjavca«.

Kot so zapisali v interpelaciji, Erjavec ne izvaja zunanjih zadev v skladu s splošnimi usmeritvami, ki jih določa DZ, zato po njihovem mnenju krši 2. člen zakona o zunanjih zadevah.

Očitajo mu tudi opuščanje dolžnega nadzora in neukrepanje proti odgovornim diplomatom, ki so po njihovih besedah zagrešili hude nepravilnosti in finančne malverzacije, ter klientelistično kadrovanje, politizacijo ministrstva za zunanje zadeve ter demotivacijo zaposlenih na ministrstvu.

NSi: Zaradi izjav Erjavca drastično znižanje kredibilnosti Slovenije

Prav tako je po njihovem mnenju Erjavec izrekel »vrsto nepremišljenih, neodgovornih, nedržavotvornih izjav« glede postopka arbitraže o meji s Hrvaško, priznanja Palestine in migrantske krize ter morebitnih skrajnežev IS. S tem sta se po njihovem mnenju drastično zmanjšala kredibilnost in priznanje zunanjepolitične prepoznavnosti Slovenije.

Erjavec interpelacijo označil za »pamflet očitkov«

Karl Erjavec je interpelacijo označil za »pamflet očitkov« brez pravih argumentov proti njegovemu delu. Menil je, da gre pravzaprav za poskus NSi, da znova pritegne pozornost in se v luči napovedi oblikovanja nove stranke na desnici izogne izpadu iz parlamenta.

Kot je dejal Erjavec na novinarski konferenci na zunanjem ministrstvu, je interpelacijo pravzaprav pričakoval, zato je zadovoljen, da so predlagatelji »prešli od besed k dejanjem«. Po drugi strani pa je interpelacijo ocenil kot slabo pripravljeno, brez pravih argumentov. »Vsi očitki so neosnovani,« je poudaril

Spoštuje sicer ta instrument opozicije, vendar ga, kot je dejal, čudi, da jo je vložil predsednik zunanjepolitičnega odbora državnega zbora Jožef Horvat, ki je doslej vseskozi hvalil njegovo delo na položaju zunanjega ministra. Kot je dejal, sta še v ponedeljek na posvetu diplomacije na Brdu pri Kranju skupaj kosila, pa ni slišal nobenih takšnih očitkov, kakršne so mu danes izrekli v interpelaciji.

Menil je, da interpelacija ne bo uspela in tudi ne bo zamajala vlade Mira Cerarja. To bo po njegovem mnenju predvsem »avtogol« NSi.

Horvat: Z interpelacijo ne rušimo vlade

Horvat je na novinarski konferenci povedal, da z interpelacijo ne morejo več odlašati, ter dejal, da z njo ne rušijo vlade. »Če bo Erjavec razrešen, lahko koalicijo in vlado zruši on sam«, meni Horvat. Če pa ne bo razrešen, Horvat opozarja premierja Mira Cerarja, da bo njegova vlada le še tonila. Zato s tem dajejo Cerarju možnost, da Erjavca razreši sam. Če bo to storil, bodo umaknili interpelacijo, je dejal.

Pod interpelacijo so se podpisali vsi poslanci SDS in NSi.

Kustec Lipicerjeva: Erjavec pri svojem delu ni storil usodne napake

Zunanji minister Karl Erjavec ima v tem mandatu izjemno zahtevno delo zaradi vseh aktualnih dogodkov v mednarodni skupnosti, zaradi česar je gotovo podvržen bolj podrobnemu gledanju pod prste, je interpelacijo SDS in NSi proti ministru komentirala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, poroča STA.

Kustec Lipicerjeva je sicer poudarila, da so bili o predlogu interpelacije obveščeni preko medijev, zato jo bodo lahko komentirali šele, ko se bodo natančno seznanili z vsebino.

»Vsi, ki delamo, se tudi motimo in delamo napake - tudi vi, jaz in vsi ostali. Prepričana sem, da je v tem smislu kakšno napako pri svojem delu naredil tudi minister Erjavec,« je dejala po današnjem sestanku koalicije.