Lukšič: Turkova interpelacija bo razgalila razmerja v DZ

Žiga Turk je ob tem dejal: »Če pomislim, da sem preložil dopust, da bi to slišal ...«

Objavljeno
18. februar 2013 10.43
Posodobljeno
18. februar 2013 10.50
A. B., M. Č, Pi. K., Delo.si
A. B., M. Č, Pi. K., Delo.si

Ljubljana - SD danes še ni vložila interpelacije proti ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku, ni pa opustila namere. Njeno vsebino bo jutri podrobneje predstavila poslanka Majda Potrata.

Dokument so poslali PS, Desus, DL in SLS, je na tiskovni konferenci povedal predsednik SD Igor Lukšič. Ali jo bodo omenjene stranke podprle bodo odločale jutri v okviru poslanskih skupin.

Bo pa interpelacija po njegovo nekakšen katalizator. Pokazala bo razpoloženja v državnem zboru, torej ali v parlamentu vlada večina za politiko, ki jo vodijo socialni demokrati, ali vlada. »Pričakujemo, da se bodo ta teden stvari razglalile. Ne bo več možno sedeti na dveh stolih. Imamo preveč akterjev, ki nastopajo v dvojčkih ali trojčkih. Ti se potem razdružujejo, pregrupirajo, imajo svoje kandidate za mandatarje pa jih umikajo, samo zato, da se zganja hrup, zgodi se pa nič,« je dejal predsednik SD.

Lukšič: minister Turk razgrajuje javno šolstvo

Po Lukšičevih besedah so se za interpelacijo odločili, ker pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva, pogojev za delo na področju visokega šolstva, športa in zanemarjanja kulture.

Po tem, ko so v SD pripravili zahtevo za ustavno presjo zakona o slovenskem državnem holdingu, bodo predvidoma še v tem tednu enako storili tudi glede zakona o slabi banki. Ob tem je Lukšič priznal, da je stranka pri tem osamljena, saj zahtevo podpira le deset poslancev SD. Za vložitev ustavne presoje je sicer potrebnih 30 poslanskih podpisov.

Nekdanji minister za šolstvo je še napovedal, da bo predsedstvo stranke še ta teden formalno začelo priprave na predčasne volitve. To pomeni, da bodo predvidoma oblikovali volilni štab in začeli z evidentiranjem kandidatov za poslance.

Turku je žal, da je preložil dopust

Žiga Turk je ob odločitvi SD, da še ne bo vložila interpelacije, dejal: »Če pomislim, da sem, da bi to slišal, preložil dopust ... V politiki me nič več ne more razočarati, ampak če bi interpelacijo podprle stranke, ki so podpirale interpelacije vredne ukrepe, se bom pa res vprašal, kaj delam v tem poslu.«

Podpora še ni znana

Ali bi intepelacija zdaj sploh uspela, še ni znano. PS in DL bosta o tem razpravljali na sejah poslanskih skupin v torek, DeSUS se bo odločil v sredo, a naj bi se nagibal k podpori interpelaciji. SLS je ne bo podprl, v NSi pa se bodo opredelili, ko bo interpelacija vložena.