Za nezaupnico Gorenaku premalo glasov

Večina vseh poslancev je zavrnila nezaupnico, z balkona pred tem listki z napisom »gotofje«in s slikami poslancev in poslank.

Objavljeno
18. december 2012 07.15
Posodobljeno
18. december 2012 08.00
Vinko Gorenak
Z. P., M. V., An. B., notranja poltika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Z. P., M. V., An. B., notranja poltika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Parlament je glasoval o nezaupnici notranjemu ministru Vinku Gorenaku (SDS). Nezaupnica bi bila izglasovana, če bi bilo za razrešitev ministra najmanj 46 poslancev.

Za nezaupnico jih je glasovalo 37, proti je bilo 48 poslancev.

Za nezaupnico so glasovali vsi poslanci opozicijskih PS in SD, z izjemo Boruta Pahorja, ki ni glasoval. Proti so bili poslanci vladnih strank in oba predstavnika narodnosti. Nepovezani poslanci so glasovali različno. Borut Ambrožič, ki je izstopil iz PS, je bil za razrešitev ministra. Ivan Vogrin, ki je izstopil iz DL, pa proti nezaupnici.

Zaradi izginotja referendumskih podpisov v primeru slabe banke je opozicijska Pozitivna Slovenija zoper ministra Gorenaka pred mesecem dni vložila interpelacijo. V njej ga pozivajo k odgovornosti zaradi politične in objektivne odgovornosti za poskus onemogočanja referendumske pobude volivcev.

Za razpravo, ki se je začela ob 9. uri, je namenjenih 17 ur in 50 minut, največ časa pa interpeliranemu ministru in vlagateljem interpelacije. Gorenak bo v odgovoru lahko pojasnil vse njemu znane okoliščine in ravnanje s podpisi na notranjem ministrstvu. Interpelacijo je podprla tudi SD.

Kot je znano, je razmerje sil v državnem zboru med koalicijo in opozicijo 48 glasov proti 38 (dva glasova predstavljata narodni manjšini in dva glasova nepovezanih poslancev). Za razrešitev Gorenaka je potrebnih 46 glasov.

23:50

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je glasovanje o nezaupnici povezal z vladnim načrtom »razprodaje« državnega premoženja. Po njegovem mnenju namreč za to ostaja nedvoumen interes tako pri vladi kot pri notranjemu ministru. »Zelo hitro se bo pokazalo, ali je bila interpelacija upravičena ali ne. Če se bo udejanila razprodaja, potem je jasno, da je ta motiv tako močan, da je tudi sam minister Gorenak ugotovil, da je nepomebmen v tej vladi. V tem primeru pričakujemo, da tudi dejansko odstopi.«

23:45

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je pojasnil, da je bila njihova njihova poslanka Polonca Komar, ki ni glasovala, na službeni poti v Parizu, prav tako je bil službeno odsoten tudi drugi poslanec Bojan Starman, ki v času glasovanja ni bil v dvorani. »Ključne upe vendarle polagamo v policijsko in tožilsko preiskavo, kjer želimo nedvoumno izvedeti, kje so izginili podpisi,« je dejal Braniselj in dodal, da bodo v DL, če bo krivda tudi na ministrovi strani, zahtevali njegov odstop. »Za nas je vladna koalicija pomemben projekt.«

23:37

Prvopodpisani pod Gorenakovo interpelacijo Jani Möderndorfer (PS) je po glasovanju povedal: »Glede na to, kako je glasoval predsednik DZ Gregor Virant, se vse ponovno začenja pri njemu. Torej imamo novo temo.«

23:15

»Ocenjujem, da je koalicija dovolj dobro nastopila in ohranila svoje vrste in to je dobro za Slovenijo. Ne gre za mene, pač pa vprašanje vlade in države,« je po izglasovani zaupnici dejal resorni minister, ni pa izključil, da bi doživel še kakšen poskus interpelacije. »Funkcija notranjega ministra je pač vedno na prepihu,« je še dodal.

21:09

Nekaj današnjih izjav:

Opozicija, da je minister objektivno odgovoren, SDS, NSi in SLS pa, da ministru krivde niso dokazali.

Janja Klasinc (PS): S papirji je res vrag. Enkrat jih je premalo, drugič jih je preveč. Ko jih je premalo, se lepijo skupaj, ko jih je preveč, se izgubijo.

Rihard Braniselj (DL): Želim, da v tem primeru govorimo ad personam. V naši poslanski skupini ta zadeva ne bo nikoli zastarala.

Marijan Pojbič (SDS): Ali se vam kolegom v PS res zdi, da slovensko javnost zanima, kako so bili knjiženi dokumenti? Ljudje delajo dan in noč sedem dni na teden za 700 evrov na mesec, mi pa tu po nepotrebnem trošimo tisočake.

Matej Tonin (NSi): To so zgodbe brez dokazov. Kaj pa, če gre pri izgubi podpisov za navadno tehnično napako, ko ni nihče ne kriv ne odgovoren?

Dragan Bosnić (PS): Ministrovo zavzemanje za pravno državo je nekatere v Mariboru bolelo.

Eva Irgl (SDS): Tako kot ste spoštovani kolegi in kolegice iz Pozitivne Slovenije prst uperili v ministra Gorenaka, bi na podlagi izkazanih dejstev lahko v tej zgodbi izgubljenih podpisov povsem enako storili tudi z odgovornimi v državnem zboru. Ne bom špekulirala, zakaj ste se odločili, kot ste se, nedvomno pa vam minister predstavlja precej večji izziv, predvsem pa je za vas precej bolj moteč. In zaradi tega ga je seveda treba odstraniti s tega mesta.

Jani Möderndorfer (PS): Tu je bilo preveč »slučajev«. Slučajno slučaj, vse se nekaj lomi, vsak dan, če gremo gledat kronologijo, je bilo pravzaprav vse narobe. Na koncu bomo pa sporočili Slovencem in Slovenkam: Oprostite, v tej državi je sicer vse narobe, ampak kriv za to ni nihče.

Ivan Vogrin (nepovezani poslanec): Gorenaku morda delamo krivico, saj trije preiskovalni organi niso mogli ugotoviti, kje so se podpisi izgubili. Danes je na zatožni klopi le prvi človek notranjega ministrstva. Zakaj ni tudi prvi človek parlamenta? Ker ne ravnamo pravično.

Matevž Frangež (SD): Moramo razlikovati med krivdo in objektivno odgovornostjo. Imamo sodišča za presojo, ali je kdo storil kaznivo dejanje. Mi ne presojamo o krivdi, temveč o odgovornosti.

19:52

Poslanci so po deset minutni prekinitvi seje nadaljevali z razpravo, ki pa je sedaj precej zaznamovana z za poslance neljubim dogodkom.

Tako je poslanec PS Matjaž Zanoškar dejal: »Incidente s papirčki bomo zdržali. Bojim se, da bodo incidenti kmalu postali težji in bolj resni.«

19:21

Incident v DZ: Nekdo je z balkona za obiskovalce v dvorano metal listke z napisom »gotofje«.

Na majhnih izrezanih lističih so bili poleg napisa »gotofje« slike vseh poslancev in poslank.

Dobrih dvajset let starega fanta, ki je prekinil sejo DZ in dodobra prestrašil poslance so popisali in izgnali iz DZ.

Razprava je bila začasno prekinjena.

17:40

Interpelacija zoper Gorenaka po oceni prvaka DeSUS Karla Erjavca ne more uspeti. O tem sicer na popoldanskem sestanku koalicijskih strank niso razpravljali, je pojasnil Erjavec in spomnil na stališče DeSUS, da je ta »preuranjena«.

Kot je Erjavec poudaril po sestanku koalicije, se v DZ »dogaja izguba časa». Po njegovem mnenju bi bilo namreč bolje, če bi se DZ ukvarjal z zakoni in ukrepi, ki jih je treba nujno sprejeti.

17:05

Podpredsednica državnega zbora Renata Brunskole je besedo dala nepovezanemu poslancu Borutu Ambrožiču in ga pri tem naslovila z magistrom. (Ambrožič je domnevno prepisal petino svoje magistrske naloge, zaradi česar ga je iz svoji vrst izključila stranka Pozitivna Slovenija.)

Iz DZ so nas obvestili, da je podpredsednica Renata Brunskole magistra Boruta Ambrožiča tako dolžna nazivati dokler zadeva z domnevnim plagiatorstvo njegovega dela ni pravnomočna.

16:26

Minister Vinko Gorenak očita PS, da ima meter, ki ga prilagaja svojim potrebam. Pri tem se navezuje na navajanje poročila Komisije za preprečevanje korupcije.

Gorenak je pojasnil, da je bil o nezadostnem številu zbranih podpisih obveščen v petek 26. oktobra izven delovnega časa in, da čez vikend ni hotel obremenjevati svojih sodelavcev z delom, za katerega je bil zakonski rok določen do 30. v mesecu.

15:55

Jani Möderndorfer: Pričakujem, da bo SDS sedaj naredila nekaj takega, da bo videti, da smo za izgubljene podpise krivi v naši poslanski skupini in, da je minister Gorenak tisti, ki je odkril »sprehajajoče se podpise«.

Ne moremo reči »upss zgodila se je napaka, poskrbeli bomo, da se ne bo več ponovilo, odgovorjal pa ne bo nihče,« je dejal vodja poslanske skupine PS.

11:50

V imenu poslanske skupine SDS Jože Tanko: »Predsednik DZ in poslanci s podpisi nimamo nič, ampak vodja strokovnega osebja.«

»Zakaj preusmeritev na Gorenaka? PS je na nezakonit način skušala ustaviti dva zakona z referendumi.«

Tanko sprašuje PS, zakaj ne napade tudi predsednika DZ Gregorja Viranta. »V PS napadajo Gorenaka, da bi zasejali razdor v koalicijo.«

11:25

V imenu poslanske skupine PS Maša Kociper: »Politična odgovornost je hierarihčna odgovornost, ko ni potrebna krivdna odgovornost.«

»V primeru Gorenaka gre za jasen primer politične odgovornosti. Opustil je dolžnost skrbnega ravnanja s podpisi.«

»Gre za najbolj čist primer interpelacije. Je ena največjih sramot v zgodovini države. Grobe kršitve načel demokracije.«

11:18

V imenu poslanske skupine NSi je Matej Tonin v svojem govoru omenjal teorijah zarote, »kdo vse bi lahko ukradel podpise«.

»To so zgodbe brez dokazov. Kaj pa, če gre za navadno tehnično napako, ko ni nihče kriv ne odgovoren«.

»Podpisi se niso sami izgubili. Krivde ne bo mogoče dokazati. Bomo obsodili nekoga brez dokazov?« NSi pravi, da ne bo.

11:13

Večina poslancev Desusa interpelacije ne bo podprla . »Popravijo naj se postopki, ne odstavi ministra«.

11:10

V SLS pravijo, da je interpelacija brez dokazne podlage, zato je ne bodo podprli.

11:06

V imenu poslanske skupine DL je Rihard Braniselj dejal, da še niso povsem odločeni, kako bodo danes glasovali o nezaupnici Gorenaku. »Prisluhnili smo argumentom Gorenaka. V razpravi bomo prisluhnili vsem argumentom, da se odločimo.«

»Ne obtožujemo na podlagi domnev. Odločamo se na podlagi dejstev in dokazov. Virant je ustrezno ravnal,« je še dejal Braniselj.

10:50

V imenu poslanske skupine SD Majda Potrata: »Odgovori Gorenaka nas niso prepričali. Je objektivno odgovoren. Novo razsežnost odgovornosti je po poročilu KPK.«

10:45

V skoraj enournem zagovoru je minister Gorenak večkrat ponovil, da so se napake zgodile v delu podrejenih na MNZ ali v DZ. »Ne vemo,« je dejal in poudaril, da »vlagatelji interpelacije brez dokazov obsojate samo mene. Sam sem pri tem zelo nepomembna oseba«.

9:50

Vinko Gorenak je odgovoril na interpelacijo. Dejal je, da bo uporabil dejstva in točne ure.

Zavrnil je neposredno odgovornost. »Očitate mi, da sem onemogočil razpis referendumske pobude, neposredno odgovornost za namerno obveščanje DZ o tem, da je podpisov pod referendumsko pobudo za referendum o slabi banki premalo, opustitev poklicne skrbnosti, objektivno odgovornost za izgubo zaupanja volivcev. «

»Odločiti se morate, ali mi očitate neposredno ali objektivno odgovornost. Ta dejstva ste v interpelaciji pomešali«.

»24., 25. in 26. oktobra me ni bilo na službenem mestu, zato ni bila moja neposredna odgovornost. «

»Vaš cilj je razpad koalicije. Imate kakšna dejstva, da sem odgovoren za izginutje podpisov?«

»Ta interpelacija nima temeljev na napisanem. Interpelacija ima širši kotekst in ne temelji na dejstvih. Podrobnosti vaših dejanj se bodo pokazali v prihodnosti.«

»Predlagatelji interpelacije vso odgovornost pripisujete meni.Ne jaz ne predsednik DZ-ja teh listov nisva imela v rokah, ampak so z njimi delali uslužbenci.«

9:40

Vlagatelj interpelacije Möderndorfer je v 45 minutni predstavitvi interpelacije naštel razloge za razrešitev Gorenaka s funkcije notranjega ministra. Gorenaku očitajo »nepojasnjeno izginotje podpisov je omajalo ugled državnega zbora«, »onemogočilo izvajanje referendumske pobude«, »minister je zlorabil svoj položaj«,» zlorabil se je tudi državni organ«, »minister je zavlačeval z obveščanjem državnega zbora«, »sankcioniranje volivcev«, »v javnosti omajano zaupanje«.

»Tej kraji podpisov bomo prišli do dna. Nekdo bo prevzel odgovornost«, je zaključil vodja poslanske skupine PS. »Odgovornost za ta škandal nosi neko ime iz MNZ ali DZ. Po našem mnenju je to oseba iz MNZ.«

9:10

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer: »'Gorenak je mešetaril' s podpisi pod pobudo za referendum o zakonu o slabi banki z namenom, da bi onemogočil referendum. Je objektivno in politično odgovoren za ravnanje resorja, ki ga vodi.«

Moderndörfer je dejal, da je nejasno izginotje podpisov nevaren precedens, ki se v zgodovini Slovenije še ni zgodil.

Velika verjetnost, da so podpisi izginili na MNZ

Pred današnjo interpelacijo notranjega ministra je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da sta pristojno ministrstvo in minister delovala v nasprotju z integriteto - zaradi tega, ker so obvestilo o manjkajočih podpisih posredovali šele tik pred iztekom zakonitega roka. Na komisiji so prišli tudi do zanimive ugotovitve, da je bilo na MNZ nepravilno rokovanje z vso dokumentacijo.

V PS menijo, da se podpisi niso izgubili po naključju in bi, če pobudniki referenduma ne bi protestirali, nastala škoda. Vztrajajo pri tem, da je pri Gorenakovi interpretaciji izginotja podpisov toliko lukenj, da se odgovornosti ne more izogniti.

Zaradi zapleta z referendumskimi podpisi je nastal tudi koalicijski spor, saj sta Virant in Gorenak na začetku valila krivdo drug na drugega. Kljub temu, da se je notranji minister v tem tednu oglasil v večini poslanskih skupin, tudi v DL, pa vodja poslanske skupine Rihard Braniselj pravi, da se bodo o (ne)podpori ministru odločili na dan interpelacije.