Intervencijski zakon ne bo vplival na izplačevanje socialnih prejemkov

Socialni prejemki bodo izplačani na podlagi akontacije, a le tistim, ki bodo vloge oddali do konca leta.

Objavljeno
23. december 2011 14.21
Posodobljeno
23. december 2011 15.16
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je danes predstavil nekaj sprememb, ki jih sprejeti intervencijski zakon prinaša na področju nove socialne zakonodaje, ki začne veljati 1. januarja 2012.

Za zagotavljanje nemotenih izplačil socialnih prejemkov je bilo z intervencijskim zakonom sprejeto, da se do izdaje novih odločb izplačujejo pravice po novi socialni zakonodaji v akontativnem znesku, v višini, priznani z odločbo, ki velja na dan 31. 12. 2011.

Po izdaji odločbe se bodo ti zneski poračunali, bodisi da se upravičencu izplača ali prizna še razlika do priznane višine ali pa bo moral prejemnik prejeti znesek delno ali v celoti vrniti oziroma se mu bo pri posamezni pravici poračunal.

Davor Dominkuš, generalni direktor direktorata za socialne zadeve je ob tem opozoril, da bo akontacija izplačana le, če bo vloga za podaljšanje posamezne pravice ali subvencije oddana do konca tega leta. Pravice se nanašajo predvsem na znižano plačilo vrtca in otroški dodatek ki potečeta letos, in nekatere druge pravice, ki so vezane na denarno socialno pomoč.

Intervencijski zakon določa tudi, da se osnovni znesek minimalnega dohodka zvišuje z 230,61 na 260 evrov in ne na 288,81 evrov, kot sicer predvideva zakon o socialnih prejemkih.

Kljub temu se, kot je poudaril minister Svetlik, že pridobljene pravice za družine z otroki ne zmanjšujejo, položaj samskih oseb, predvsem starejših samskih oseb in invalidov, se kljub sprejetim spremembam še vedno izboljšuje glede na trenutno stanje.