Iz (nekdanje) KPK že peti na pravosodno ministrstvo

Direktor direktorata za zakonodajo s področja pravosodja bo Ciril Keršmanc, ki bo zamenjal Andrejo Lang.

Objavljeno
15. junij 2015 22.39
Goran Klemenčič, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije v Ljubljani, 7. januarja 2014
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Na pravosodnem ministrstvu bo v kratkem nova kadrovska zamenjava. Za direktorja direktorata za zakonodajo s področja pravosodja bo vlada imenovala Cirila Keršmanca, nekoč zaposlenega na protikorupcijski komisiji, zdaj sekretarja v kabinetu ministra.

Na ministrstvu so nam potrdili, da je Goran Klemenčič na vlado poslal predlog razrešitve dosedanje direktorice direktorata za zakonodajo s področja pravosodja Andreje Lang. Langova, ki je od leta 1998 na pravosodnem ministrstvu, leta 2006 pa je nekaj časa kot svetovalka delala na ustavnem sodišču, jo to mesto zasedla oktobra lani. Na ta položaj jo je na Klemenčičev predlog imenovala Cerarjeva vlada.

Na naše vprašanje, zakaj jo bodo zamenjali, so nam na ministrstvu pojasnili, da gre v omenjenem primeru za predlog razrešitve v skladu z zakonom o javnih uslužbencih.

Vsak minister lahko v letu dni od imenovanja uradnika na položaj predlaga njegovo razrešitev. »V želji po drugačni organizaciji in dinamiki dela ter glede na zastavljene cilje bo vodenje direktorata za zakonodajo s področja pravosodja tako začasno kot vršilec dolžnosti prevzel dr. Ciril Keršmanc, univerzitetni diplomirani pravnik, z opravljenim pravniškim državnim izpitom in izkušnjami tako iz akademskega oziroma znanstvenoraziskovalnega področja kot tudi iz prakse. Magistriral je s področja evropskega energetskega prava na univerzi Dundee na Škotskem in zagovarjal doktorat s področja (gospodarskega) kazenskega prava na ljubljanski pravni fakulteti.«

Od sekretarja do direktorja

Je pa bil Keršmanc zaposlen tudi na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Tam je služboval od februarja do oktobra lani, mesec dni pozneje ga je Goran Klemenčič zaposlil za svetovalca v svojem kabinetu na delovnem mestu sekretarja. Njegove naloge so bile »svetovanje pri oblikovanju politike na delovnih področjih ministrstva, strokovno svetovanje pri usklajevanju področij dela znotraj ministrstva, oblikovanje ključnih sistemskih rešitev in drugih najzahtevnejših gradiv ...« so sporočili z ministrstva.

Kadri s KPK

Tako je Keršmanc že peti uslužbenec ministrstva, ki prihaja iz vrst KPK. Državni sekretar v pravosodnem ministrstvu je namreč tudi nekdanji vodja službe za nadzor in preiskave na KPK Darko Stare. V prejšnji službi je skrbel za koordiniranje, načrtovanje, organiziranje, usmerjanje in nadzorovanje dela na področju nadzora, preiskav in zaščite prijaviteljev v okviru pristojnosti komisije. Klemenčič ima od marca v kabinetu tudi dr. Lilijano Selinšek, ki je bila poleg Klemenčiča in Roka Praprotnika članica senata, ki je novembra 2013 protestno odstopil, kot so takrat pojasnili, zaradi pomanjkanja politične volje za ključne korake proti sistemski korupciji v državi. Na ministrstvu je njena prva naloga priprava sprememb zakona o kazenskem postopku. Iz KPK prihaja tudi Polona Osrajnik, ki na ministrstvu vodi službo za odnose z javnostmi, enako delo je opravljala na KPK.

Različnost pristopov

Ob tokratni kadrovski zamenjavi nekateri pravijo, da so znotraj ministrstva različni pogledi, kako izpeljati spremembe na področjih, ki jih pokriva ministrstvo. Klemenčič je že ob nastopu mandata napovedal korenite posege, saj je prepričan, da so odsotnost konsistentne pravosodne politike, problem pravne varnosti in (ne)predvidljivost sodne prakse največji problemi slovenskega pravosodja. Po kateri poti iti, da bi prišli do cilja in odpravili pomanjkljivosti, je točka, kjer se razmišljanja razhajajo.

Eden od očitkov Klemenčiču je, da še vedno dela, kot da je šef KPK, in ne minister. Iz odgovora ministrstva pa lahko razberemo, da si minister želi drugačno organizacijo in dinamiko dela.