»Izbrisani naj si z odškodninami privoščijo tečaj slovenščine«

O primernosti podobnih zapisov smo se pogovarjali tudi z raziskovalko socialnih omrežij Tino Kogovšek.

pon, 09.07.2012, 21:00

Ljubljana – »Kdo ve? Morda pa bo kdo od izbrisanih odškodnino porabil za tečaj slovenščine,« je ob koncu tedna na socialnem omrežju Twitter zadnje čase že tako živahno ideološko debato podžgal generalni sekretar vlade Božo Predalič.

Na zapis sta se prva odzvala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in Delov komentator Marko Crnkovič, ki sta visokega vladnega funkcionarja opomnila na dostojnost.

Predalič je vztrajal, da zgolj izraža svoja mnenja, in je danes nadaljeval spletno polemiko, ko se je branil očitkov o lastnih pravopisnih napakah in nepoznavanju problematike. »Ne samo, da gre za novo ponižanje izbrisanih, Predalič po 20 letih ne ve niti tega, da ne gre za državljanstva, temveč za stalno prebivanje,« mu je očitala nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal (LDS).

Še dlje je šel poslanec PS Roman Jakič, ki je Predaliča pozval, naj odstopi.

Da je to novo nepotrebno odpiranje ideoloških tem, so se strinjali tudi predsedniki »zmernega koalicijskega trojčka« Gregor Virant (DL), Radovan Žerjav (SLS) in Karl Erjavec (Desus).

»Mislim, da se nekateri igrajo z državo in da niso na ravni naloge, ki je pred njimi. Ljudje, ki imajo v vladi odgovorne funkcije, se morajo začeti vesti kot državniki, igrice pa naj pustijo otrokom,« se je odzval prvak SD Igor Lukšič.

O primernosti podobnih zapisov smo se pogovarjali tudi z raziskovalko socialnih omrežij Tino Kogovšek.

Predavateljica na FDV in FF meni, da visoki državni funkcionarji nastopajo s pozicije moči, zato bi morali biti v svojih komentarjih še posebno pazljivi.

»Zapis sekretarja vlade Predaliča je skrajno ciničen in aroganten ter v tem smislu popolnoma neprimeren. Neka bolj ali manj neformalna pravila komuniciranja na spletu so obstajala že dolgo pred pojavom spletnih družabnih omrežij, a se mi to zdi bolj stvar osnovne osebne kulture komuniciranja. V primeru funkcionarjev pa tudi zavedanja in upoštevanja, da hočeš nočeš govorijo tudi kot predstavniki institucije,« je dejala Kogovškova.

Kot zgleden primer je navedla obnašanje evropskega komisarja Janeza Potočnika, ki v nedavnem intervjuju za Mladino ni hotel podati svojega osebnega stališča o prihodnosti jedrske energije v EU, ker bi se to lahko razumelo tudi kot stališče evropske komisije.

Povezane novice

Opoldansko vprašanje, ponedeljek, 9.
9. julij ob 12:00
Včeraj so se spet kresala mnenja na Twitterju: bi javne osebe morale paziti, kar objavljajo? ...
Razvojna ideologija
1. julij ob 21:00

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
39 komentarjev
enzrovt

znan, sklepam da je tvoj post ekspertno pravnisko mnenje, kajne?

12. julij 2012, ob 12:43:25
Neznan

Iz komentarjev se vid sam to, da si ti en navaden polulanec, ki se ga v petih sekundah prisili, da v srbohrvaščini poje Internacionalo.

11. julij 2012, ob 15:21:21
cla

ups, projeciram.

11. julij 2012, ob 14:29:04
cla

Jest nič ne prijeciram. Bebček, to so tvoje travme,se lepo vidi iz komentarjev, ki jih limaš tle gor. :-))))

11. julij 2012, ob 14:28:35
Neznan

Projeciranje lastnih travm na druge, se reče temu kar počneš.


LOL kak polulanec si ti. Pet sekund, cia.

11. julij 2012, ob 14:07:20
cla

Dasoid, fotko je teb reku sam; jedan, dva, tri! :-))))

11. julij 2012, ob 13:56:53
Neznan

Kakšen mislim?

Cla, jaz vem, da bi ti po 5 sekundah v srbohrvaščini pel Internacionalo.

11. julij 2012, ob 13:51:41
cla

Bebo Dasoid, misli da bo ščene lahko koga prisilil, da bo ob dveh zjutraj stal mirno in pel internacionalo v srbščini. :-))))

Bebeček, nismo vsi reve kot ti, ki si se pustu, da te je fotr maltretiral, ko se je vrnu domov iz kasarne nažgan. :-)))

11. julij 2012, ob 12:07:59
Neznan

LOL, nazi se je vrnil zato, da je povedal, da se ne strinja s sodbo ECHR.


Znan, zavej se, da so konvencije edino kar te ščiti. Če se jih odpovemo, si prvi v vrsti za prevzgojo.

11. julij 2012, ob 09:44:16
znan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

10. julij 2012, ob 20:31:05
znan

lol! slovenacki levakarji- bogi provincialci, ki vam je stric z amerike pokazal sladoled-dejte no stem sodiscem blesavim. financne posledice sodb tega sodisca gnorirajo ita fra rusija uk. uk se celo agiba k temu, da se odpove konvenciji. ker je sodisce mizerno strokovno pravno zastopano in sistematicno prekoracuje pooblastila ter se z strokovno ubogimi sodbami pregloboko vtika v suverenost drzav. tole sodbo je treba dat na ignore. dejte se ze nehat bat vsazga krivga prsta, ki vam ga z velikega belega sveta pokazejo, mal jajc pa samozavesti in se koncno zacet drzavnisko obnasat.

izbris je bil popolnoma legitimno in Z VSEH POGLEDOV -SE POSEBEJ DRZAVNISKEGA-PRAVILNO dejanje. izbrisane pa vsakega posebej situacijo pregledat in ugotovljene speklante vse pri prici izgnat nazaj v turkistan!

10. julij 2012, ob 20:08:29
cla

BTW Bobi lokalec, če ne štekaš conversation med mano in enzrovtom, se ne vtikaj ,kapiš! :-))

10. julij 2012, ob 19:14:38
cla

Ok, rovti, no problem, zarad mene se lahko delaš blesavga vsak dan v tednu in dvakrat v nedeljo.:-))))

10. julij 2012, ob 19:12:35
cla

Bobi lokalec, dej mal ven poglej kljukec. :-))))

10. julij 2012, ob 19:11:23
Bob Rock

a cla se spet smeši? bogi človek, ta res misli, da je trmast == pameten..

10. julij 2012, ob 16:38:23
enzrovt

izmikam? sklepam, da si hotel rect f-u-c-k-e-d; ok, lahko da je slo za USA politicno korektni "foulded" ali "freaked".

Lahko pa gres v detajle, kako so bili ti zakoni f/whatever/ up.

10. julij 2012, ob 15:45:45
cla

Ej rovti , sej si vštekal kaj sem hotu rečt z f...up, ampak se dobr izmikaš. :-))))

10. julij 2012, ob 15:26:36
enzrovt

cla, ce se zakonov ni spostovalo, potem je irelevantno, a so bili ti (ignorirani) zakoni f***ed up al down.

10. julij 2012, ob 15:22:18
Neznan

Drugostopenjski veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je v primeru Kurić in drugi proti Sloveniji, v katerem je 11 izbrisanih leta 2006 vložilo tožbo proti državi, danes pritrdilo prvostopenjski odločitvi iz leta 2010 – na katero sta se pritožili tako vlada kakor tožniki –, da slovenska oblast ni v celoti uredila vprašanja izbrisanih. In ne le da se je strinjal, da je Slovenija kršila 8. in 13. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, ki določata pravici do varstva zasebnega in družinskega življenja, ter o pravici do učinkovitega pravnega sredstva, temveč je ugotovil tudi, da je kršila 14. člen o prepovedi diskriminacije, česar na prvi stopnji niso.


Dejte si vi raje pogledat kaj sploh piše v sodbi.

Za izbris ni bilo nikakršne zakonske podlage. Izbris se je zgodil mimo zakonodaje, se pravi po gostilniško. Samovolja nacionalistične oblasti, ki je na hodnikih in WCjih dala navodila referentom, ki so izbris izvedli.

10. julij 2012, ob 15:16:17
cla

Ne rovti, jest pravim, da je bla očitno zakonodaja f......up. BTW sodišča ne pišejo zakonov.

10. julij 2012, ob 15:02:48
enzrovt

se pravi "ja ne priznajem ovaj sud"?

10. julij 2012, ob 15:01:32
cla

Ne vem,ti povej. :-)))

BTW, samo tako bi moral naredit, kot to počne velika večina držav po svetu. One mistake and sayonara mother f..... . Ne tko kot pri nas buci duci, sem mel že prej (sej ste mi že dal dovoljenje), pa nisem vedu, pa me niste obvestil, pa polpismen,pa sem šel domov dol,....................itd . Tega ni nikjer na svetu. Ti boš že vedu, a ne? :-)))

10. julij 2012, ob 14:59:49
enzrovt

kdaj, cla? ob izbrisu ali od odlocbi us? oziroma escp?

10. julij 2012, ob 14:29:31
cla

"sodisca so razsodila, da je bil izbris stalnega prebivalisca protizakonit."

Jest skoz trdim, da je bila zakonodaja v q.....u. :-))))

10. julij 2012, ob 14:17:35
enzrovt

iq test: ssodisca so razsodila, da je bil izbris stalnega prebivalisca protizakonit. Torej tud ce gre za albanca, ki ne govori besedice slovensko in ki je po izbrisu odsel ven, ta razsodba velja tudi zanj. ker je bilo dejanje napacno. capisci?

10. julij 2012, ob 13:32:33
goostl

Da je to novo nepotrebno odpiranje ideoloških tem, so se strinjali tudi predsedniki »zmernega koalicijskega trojčka« Gregor Virant (DL), Radovan Žerjav (SLS) in Karl Erjavec (Desus).


in potem so kozla strogo natepli po senci!

10. julij 2012, ob 13:18:48
espresso

ja če že res 20 let živi v sloveniji pa skoraj več ne bi potreboval tečajev slovenščine - čutite ironijo v mojem komentarju....

10. julij 2012, ob 13:09:34
enzrovt

reality check: model ima magisterij genetike id doktorat iz PRAVA. Ne gre za nekega vaskega pijancka, ki klati nesmisle v goutu ostarije, pac ap za visokega vladnega predstavnika, ki izvrsuje politicno agendo zelo disciplinirane stranke. Torej gre za preracunano PR akcijo induciranja dolocenega stalisca v javno mnenje - in nakazuje tudi strategijo, na katero bo vlada igrala pri damage controlu zaradi neyugodne razsodbe - igrali bodo na karto neprimernosti/nelojalnosti izbrisanih ter postavljali pod vprasanje moralno upravicenost.
V glavnem, nevarna igra. S tem (mogoce celo zavestno) postavljajo precedens vplivanja na izvajanej prava v korist "javnega interesa". Zelooooo nevarna poteza.

10. julij 2012, ob 11:54:34
Neznan

Evo naziji, samo poglejte si kaj smo vam komunisti zakuhali. Vaš plešasti idol bo preganjan in kaznovan.


Dr.Saccucci: Sodna praksa evropskega sodišča je večkrat jasno povedala, da kadar se zgodi huda kršitev tretjega ali osmega člena konvencije, je država obvezana izvesti preiskavo, s katero se določijo in kaznujejo odgovorni za kršitev. Doslej se še nobeni vladi ni uspelo izogniti obveznostim do evropskega sodišča."

Dr.Saccucci: Zakaj bi krivili posameznike, ki iščejo povračilo nastale jim škode pred domačimi sodišči zaradi nerazumno dolgih sodnih postopkov in s tem prispevajo k dodatnemu bremenu davkoplačevalcev, ki že tako nosijo stroške delovanja roke pravice? In enako umestno je vprašanje, zakaj bi krivili izbrisane, da so dosegli povračilo, do katerega so upravičeni zaradi kršitev svojih pravic? V resnici bi davkoplačevalci morali vstati zoper vse tiste, ki so najbolj odgovorni za kršitve človekovih pravic, ne pa zoper tiste, ki iščejo pravico za krivice, ki so jim bile storjene. Na žalost smo vsi nagnjeni k prizanesljivosti do naših vladarjev in hkrati ostri do soljudi.

Dr.Saccucci: Temeljno pravilo je, da morajo odgovorni za nastalo škodo na koncu nositi tudi finančne posledice svojih nezakonitih dejanj. Zato naj kar predstavniki države, ki so bili odgovorni za izbris in ki niso želeli spoštovati odločitve slovenskega ustavnega sodišča, zdaj poravnajo izstavljeni račun."

10. julij 2012, ob 11:27:25
Neznan

Seveda je to lahko njegovo mnenje. A na tem svetu ima takšno mnenje ime in to ime je Nazi. Če on tega ne ve, potem bi lahko vsaj njegovi "strici". Ali pa so tudi ti Nazi. Vredno razrešitve...

10. julij 2012, ob 09:56:12
goostl

tudi breivik je dolgo samo izražal svoje mnenje. potem pa ga je nekega dne konkretiziral.

10. julij 2012, ob 09:51:22
goostl

hehe, mogoče bi božo namenil kak evro za učenje pravil za postavljanja vejic v zapisovanju slovenščine. vsaj to.
tečajev za odpravljanje primitivnosti žal ni.

10. julij 2012, ob 09:49:38
baldrick        

Krjavlji vladajo, krjavlji govorijo...

10. julij 2012, ob 08:34:19
Bob Rock

..Predalič je vztrajal, da zgolj izraža svoja mnenja..

potem predlagam, da se ga razreši da bo to počel na primernem kraju: med vaškimi pijanci..

10. julij 2012, ob 07:57:31
Bob Rock

sicer pa tale Predalič ali Prdalič ni noben faktor..

..samo še en predstavnik primitivnosti, ki nam vlada..

10. julij 2012, ob 07:57:18
Bob Rock

@novacdani1971

..Mene zanima samo ena stvar: Ali je zakon o državljanstvu veljal v Sloveniji za vse?..

..a je mogoče, da si tako omejen, da še vedno nabijaš o državljanstvu?..

10. julij 2012, ob 07:56:30
novi_butalec

Še vedno podpiramo aroganco izbrisanih. Če je nekdo več kot dvajset let stalno naseljen v neki državi, se pač nauči lokalnega jezika. Edina izjema od tega pravila so bili kolonialni gospodarji, kot so bili recimo Angleži v Indiji.

09. julij 2012, ob 21:52:37
Neznan

Ko gre državni sekretar tako nizko, kako potem od navadnih ljudi pričakovati kaj več. Bolj vulgarni od navadnih ljudi, to je naša elita.

Pojavlja se tudi pomislek o vseh ljudeh, ki mažejo po Delu. Skoraj ne verjamem, da med vso populacijo ni vsaj en visok politik/elitnež, ki si na tak način daje duška.

09. julij 2012, ob 21:48:56
novacdani1971

Mene zanima samo ena stvar: Ali je zakon o državljanstvu veljal v Sloveniji za vse? Če je, potem naj se ne sprenevedajo znani odvetniki, saj vsi tisti, ki so dobili državljanstva za malo pivo in ne znajo slovensko, pa še sedaj delajo v javni upravi (recimo na UE Ljubljana), niso izgubili stalnega prebivališča, ker so postali "Slovenci", tisti pa, ki niso zaprosili za državljanstvo, pa so postali tujci, torej bi s tem statusom morali zaprositi za stalno prebivališče, saj niso bili več Jugoslovani v enotni državi, ampak ekonomski migranti. Pizde, v Nemčiji noben ni razmišljal o delovni in bivalni vizi, so takoj zaprosili, če so hoteli biti tam. Kako to, da o sodnih procesih o izbrisanih v Sloveniji ni bilo niti besed, oz. je KK rekla, da je vse zastaralo, oni pa so se lahko pritožili na US in ESČP, čeprav doma niso izkoristili vseh pravnih možnosti

09. julij 2012, ob 21:27:24
39 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej