Izbrisani o tožbi proti Peterletu in Bavčarju

»Podali bomo kazensko ovadbo zoper omenjene, ker je bil izbris nezakonit,« je dejal Irfan Beširević.

Objavljeno
30. julij 2012 20.43
N. R., notranja politika
N. R., notranja politika

Ljubljana – V Civilni iniciativi izbrisanih aktivistov se pripravljajo na tožbo proti odgovornim za izbris iz registra stalnih prebivalcev leta 1992, med katerimi so takratni predsednik vlade Lojze Peterle, takratni minister za notranje zadeve Igor Bavčar in njegov pomočnik Slavko Debelak, so povedali v iniciativi, poroča STA.

Preverili bodo, »kakšne so možnosti za tožbo zaradi izbrisa«, je povedal Irfan Beširević iz Civilne iniciative. »Podali bomo kazensko ovadbo zoper omenjene, ker je bil izbris nezakonit,« je dejal.

Kot problem zdaj vidi to, da bodo morali odškodnine izbrisanim plačevati slovenski davkoplačevalci, »krivci pa bodo ostali nekaznovani«.

»Mi se zavzemamo za to, da se jih kaznuje,« je poudaril. Na skupščini septembra pa se bodo odločili, katerega odvetnika bodo izbrali, je še povedal Beširević.

Po poročanju medijev je Debelak kot Bavčarjev podrejeni izvrševal izbris, poleg tega pa naj bi poleg omenjenih treh ovadba utegnila doleteti še koga.

Slovenija je 26. februarja 1992 25.671 prebivalcev Slovenije, državljanov tedanjih republik SFRJ, za katere je začel veljati zakon o tujcih, izbrisala iz registra stalnega prebivalstva oziroma jih je prenesla v »pasivno« evidenco. Izbrisani so s tem izgubili nekatere socialne pravice, številni so morali zapustiti državo, nekateri pa so bili tudi izgnani.