Izpolnili le dve od 19 priporočil Greca

Boj proti korupciji: Vlada še mora poročati o zagotavljanju integritete poslancev, sodnikov in tožilcev.

Objavljeno
17. marec 2015 20.29
vvo/Sojenje Patria
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana – Slovenija je v celoti izpolnila samo dve od devetnajstih priporočil, ugotavlja skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco) v poročilu o izpolnjevanju priporočil glede preprečevanja korupcije in zagotavljanja integritete poslancev, sodnikov in tožilcev.

Poročilo iz četrtega ocenjevalnega obdobja je sicer Greco sprejel že oktobra 2012, vlada pa je imela leto in pol časa, da odpravi nepravilnosti. V tem času je Slovenija zadovoljivo izpolnila le dve od 19 priporočil. Minister za pravosodje Goran Klemenčič pa je v državnem zboru (DZ) pred dnevi zagotovil, da bodo spremembe pravosodnih zakonov bistveno spremenile razmerje med izpolnjenimi in neizpolnjenimi priporočili.

Nezadostni ukrepi

Spremembe, ki jih je vlada že najavila pri odzivnem poročilu, pa še ne bodo v celoti odpravile pomanjkljivosti. Greco sicer zaznava pozitiven premik glede predloga kodeksov ravnanja poslancev, o katerih razpravljata državni svet in DZ. Noben ustrezen ukrep pa ni bil sprejet v zvezi s pravili o stikih med parlamentarci in lobisti, prav tako ne o izobraževanju in svetovanju poslancem in članom DZ.

Sodnike in tožilce izobražujejo o etiki

Splošno stanje v zvezi s sodniki in tožilci je po mnenju Greca prav tako nezadovoljivo. Vendar pa je zelo pozitivno dejstvo, da je bila odgovornost za tožilstvo z ministrstva za notranje zadeve leta 2013 prenesena na ministrstvo za pravosodje. Generalni državni tožilec je sprejel več navodil za novo politiko pregona, za sodnike in tožilce so bila organizirana izobraževanja o etiki, integriteti in obveščanju.

Premalo je bilo storjenega v zvezi s priporočili, ki ne zahtevajo zakonodajnih sprememb, na primer zagotovitve svetovanja sodnikom in tožilcem o vprašanjih integritete ali razvoj komunikacijske strategije tožilstva. Prav tako bi zakonodajni postopek lahko odločneje podprli z razmišljanjem o etičnih vprašanjih sodstva. Sodne in tožilske oblasti morajo prevzeti odločnejšo pobudo in se priključiti primerom aktivnega delovanja komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in ministrstva za pravosodje.

KPK ima ključno vlogo

Greco obžaluje, da so se po sprejetju ocenjevalnega poročila še znižala sredstva za KPK. Zadostna opremljenost KPK, ki ji omogoča preprečevanja korupcije pri poslancih, sodnikih in tožilcih, je ključna za izpolnjevanje drugih priporočil iz poročila. Ker Slovenija ni zadovoljivo implementirala priporočil Greca, mu mora vlada ponovno poročati do konca junija letos.

Generalni sekretar Transparency International Slovenia Vid Doria ocenjuje, da so priporočila Greca zelo splošna in nakazujejo, da je sodstvo katastrofalno urejeno, vendar meni, da takšno posploševanje ni na mestu. Spremembe zakonodaje podpirajo, vendar je nenavadno etični kodeks predpisati z zakonom. Tudi sami pa opozarjajo na pomanjkljive ukrepe glede pravil o stikih med poslanci in lobisti.

Ukrepi vlade

Sodstvo bo za vse sodnike sprejelo etični kodeks in politiko odpravljanja korupcijskih tveganj. Sodni svet bo vzpostavil mehanizem za transparentno odločanje o kršitvah. Postopek za izvolitev v sodniško funkcijo in postopek ocene sodniške službe bo določen pregledneje, merila za izbiro sodnikov bodo podrobneje, zato da se poveča njihova enotnost, predvidljivost in preglednost. V teh postopkih je treba okrepiti vlogo sodnega sveta. Tudi spremembe zakona o tožilcih uvajajo mehanizem odločanja in zaznavanja korupcijskih tveganj in etičnih kodeksov znotraj tožilske organizacije, v katerem bo imel ključno vlogo državnotožilski svet.