Izredna seja o referendumu v četrtek

V enem dnevu zbrali 13.000 podpisov, ki nasprotujejo spremembam zakona o zakonski zvezi in družinskih prejemkih.

Objavljeno
24. marec 2015 18.49
Za otroke gre
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Poslanci bodo odločali, ali je referendum o spremembah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih dopusten, na izredni seji v četrtek. V SDS so prepričani, da je sklic seje v nasprotju z ustavnim zakonom, ne ve pa se še, kako se bo glasil sklep, o katerem bodo glasovali.

Prostovoljci koalicije Za otroke gre! so samo v ponedeljek zbrali okoli 13.000 overjenih podpisov volivcev, ki nasprotujejo spremembi zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). »Morda jih bo v sredo še več, ko bodo upravne enote odprte dlje časa, nekaj pa jih je prispelo tudi po elektronski poti s certifikatom,« je komentirala ena od voditeljic koalicije Za otroke gre! Metka Zevnik.

Lahko se zgodi, da bi poslanci že pred koncem tedna prekinili zbiranje podpisov. Izredni seji državnega zbora, sklicani v četrtek za obravnavo problematike pripravništev, so na današnji seji kolegija predsednika DZ priključili še točko o (ne)dopustnosti referenduma, ki jo je predlagalo 23 poslancev strank ZL, SD, Zaaba in Desusa.

Očitki in opomin

Odločitev je povzročila nekaj hude krvi med vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom in predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom. Tanko je prepričan, da glasovanje o (ne)dopustnosti referenduma še ni možno, ker niso izpolnjeni pogoji za njegov razpis, saj predlagatelj še ni zbral in vložil 40.000 overjenih podpisov. Ustavni zakon razume tako, da državni zbor ne more posegati v zbiranje podpisov in se lahko izreka šele, ko jih predlagatelji predložijo.

Brglez pa se sklicuje na zakon o referendumu in ljudski iniciativi, ki sicer še ni bil noveliran po spremembi ustave leta 2013, parlamentu pa dovoljuje glasovanje o dopustnosti referenduma kadarkoli v 42 dneh od začetka zbiranja podpisov. Če odločitev ne bo ustrezna, meni Brglez, obstaja pravno varstvo ustavnega sodišča, na katerega se bodo obrnili predlagatelji referenduma.

Kolegij je potrdil predlagani dnevni red izredne seje, kar je Tanko ocenil kot nedostojno, Brglezu pa je očital neenakopravno obravnavo pobud različnih poslanskih skupin in tudi, da dela mimo vseh normativov. Za to je dobil opomin predsednika državnega zbora.

Ni pa še jasno, kako se bo glasil sklep, o katerem bodo glasovali. V SMC zagotavljajo, da se vsebinsko strinjajo s tem, da referendum o človekovih pravicah ni dopusten, in ponavljajo, da bodo storili vse, da se spremenjeni zakon uveljavi.

Danes so se sestali s podpisniki pobude za izredno sejo, ker vidijo pomanjkljivosti v sklepu, ki so ga predlagali v ZL. Oblikovali naj bi takšnega, ki bi imel več možnosti za uspeh, ko se bodo pobudniki referenduma obrnili na ustavno sodišče.