Izvoljeno tričlansko predsedstvo nove stranke Solidarnost

Na kongresu so potrdili kandidatno listo: predsednike, generalnega sekretarja, svet, nadzorni odbor in etično komisijo.

Objavljeno
14. december 2013 10.43
Ustanovitev stranke Solidarnost
An. B., notranja politika; Ma. Ja., Delo.si
An. B., notranja politika; Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − Leto dni po protestnem valu so tri državljanska gibanja, Odbor za pravično in solidarno družbo, Vseslovenska ljudska vstaja in Mreža za neposredno demokracijo, skupaj oblikovala vstajniško stranko Solidarnost.

Udeleženci današnjega ustanovnega kongresa nove stranke so soglasno potrdili kandidatno listo, torej tri predsednike, Uroša Lubeja, Damjana Mandelca in Marino Tavčar Krajnc, generalnega sekretarja Božidarja Flajšmana, svet, nadzorni odbor in etično komisijo stranke.

Marina Tavčar Krajnc je po izvolitvi predsedstva dejala, da so v novoustanovljeni stranki spontanost zamenjali s formalnim delovanjem. »Nismo idealisti, ki bi klatili zvezde z neba, ampak realisti. Vemo, da bo težave treba odpravljati leta,« je dodala. Uroš Lubej je povedal, da je »za nami leto jeze in rušenja, sedaj je čas povezovanja. To ne bo koalicija rdečih, črnih ali rumenih. To bo koalicija solidarnih.« Damjan Mandelc pa je ocenil, da je po vstajah staro oblast zamenjala nova, ki je manj avtoritativna, ampak prav tako reže v javno dobro. »Političnim elitam bo ljudstvo na naslednjih volitvah spisalo sodbo ter jim odvzelo stolčke in plače,« je napovedal.

Na ustanovnem kongresu nove stranke v stavbi bežigrajske upravne enote se je sicer zbralo 211 ljudi − udeležencev je bilo tako za ustanovitev nove stranke zadosti, saj zakon predvideva, da jih mora biti najmanj 200. Poleg potrditve kandidatne liste so sprejeli tudi program, statut in etični kodeks nove stranke. Ob koncu kongresa je članica novoustanovljene stranke Ida Čuden Rebula protestirala proti možnosti izključevanja obsojenih članov, stranka pa je nato ta člen umaknila iz statuta.

Pirjevec: Zahtevamo novo družbeno pogodbo

Sodelujoči na kongresu − med njimi so tudi Manca Košir, Dušan Plut, Jože Pirjevec, Boris Vezjak idr. − so srečanje začeli s prepevanjem državne himne in branjem Platonove Države o krivičnosti in pravičnosti. Zatem jih je nagovoril zgodovinar Jože Pirjevec, ki je v uvodnem nagovoru povedal, da se je z osamosvojitvijo v Sloveniji skušalo izvesti kontrarevolucijo in uvesti neoliberalno doktrino ter zanikati vse dosežke prejšnjega sistema. Pri tem so sodelovale leve in desne stranke, zato je v javnosti prišlo do apolitičnosti, je ocenil. »Vstajniško gibanje in nova stranka zato zahtevata novo družbeno in politično pogodbo,« je dodal.