Jakič obiskal vojake na Kosovu

Misija: Zahodni Balkan je pomemben za Slovenijo.

Objavljeno
18. december 2013 20.11
Menjava straže
 An. B., notranja politika
An. B., notranja politika

Priština – Obrambni minister Roman Jakič je pred božičnimi in novoletnimi prazniki obiskal najštevilnejšo misijo Slovenske vojske na tujem. V bazi italijanske vojske v Peći je pozdravil pripadnike 28. kontingenta, ki šteje 208 slovenskih vojakov. Ob tej priložnosti se je srečal tudi s kosovskim ministrom za varnost Agimom Çekujem.

»Slovenija podpira normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo ter vse kroge pogajanj, ki vodijo k stabilnosti Kosova in celotne regije,« je dejal Jakič. Dodal je, da mu je ministrski kolega zagotovil, da so slovenski vojaki v najmlajši evropski državi zaželeni in imajo zaupanje obeh lokalnih etničnih skupin.

Çeku je poudaril, da je ambicija kosovskih oblasti čim prej vzpostaviti lasten nadzor nad varnostnim položajem in se še naprej približevati EU in Natu. Ministra Jakiča je sprejel tudi poveljnik sil Kforja generalmajor Salvatore Farini, s katerim sta se pogovarjala o prihodnjih nalogah SV v okviru mednarodnega sodelovanja.

Slovenska stran meni, da so tamkajšnje splošne razmere po lokalnih volitvah relativno stabilne, a nepredvidljive, zato zmanjšanje števila slovenskih vojakov za zdaj ni predvideno. »Ostali bomo, kolikor bo treba, saj je Zahodni Balkan ena od slovenskih zunanjepolitičnih prednostnih nalog,« je dejal Jakič.