Janez Janša namerava izzvati Boruta Pahorja

Predsedniške volitve: Na skrivnostnem sestanku SDS so sklenili, da bodo v boj poslali svojega najboljšega moža.

Objavljeno
31. marec 2017 20.36
Janez Janša DZ Ljubljana 22.3.2017 [janša,dz]
Ozran Ptičo
Ozran Ptičo

Iz dobro obveščenih krogov blizu največje opozicijske stranke SDS smo izvedeli, da je imelo ožje vodstvo stranke prejšnji teden krizni sestanek, ki so ga v celoti namenili vprašanju predsedniških volitev. Te bodo jeseni, datum bo določil predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Do zdaj sta vstop v predsedniško tekmo napovedala zgolj sedanji predsednik Borut Pahor in predsednik že nekoliko pozabljene SNS Zmago Jelinčič. V SDS pri ocenjevanju političnih razmer menijo, da je napočil čas za spremembo na samem vrhu. Ker vse dosedanje analize kažejo, da SDS ne bi moglo uspeti niti z najperspektivnejšo članico in evroposlanko Romano Tomc niti z njeno bledo senco Patricijo Šulin, prav tako evroposlanko, še manj pa s poslanko Evo Irgl, so se v SDS odločili za nenavadno potezo, a v politično taktičnem smislu povsem pravilno. Po tehtnem premisleku in nekajkrat odigranih scenarijih so se odločili, da v boj pošljejo samega predsednika stranke Janeza Janše, ki SDS vodi že 24 let.

V stranki izhajajo iz predpostavke, da je vsak referedum, da so vsake volitve, pa naj bodo četrtne, lokalne, parlamentarne, evropske ali predsedniške, test za vsako stranko. Preizkusni kamen odločnosti in trdnosti njenega vodstva in članstva. Po aferi Patria so v stranki odločeni vztrajati pri vzponu na vrh za vsako ceno. Kot je mogoče slišati, je SDS dovolj umikanja in odstopanja po vseh krivicah, ki se jim dogajajo, predvsem po zaprtju njihovega vodje. »Trpljenja in prenašanja krivic je dovolj. Rdečemu političnemu vrhu Slovenije v vsem tem času ni uspelo popraviti krivice, ki se je zgodila Janši. Nihče se ni želel umakniti SDS, ki je bila po krivci onemogočena. Zdaj je napočil čas poplačila,« pravi naš vir. Janez Janša se odpravlja na predsedniške volitve. Kakor beli panter v bran svoje očetnjave in izročila klene Slovenije.

Naši viri pravijo, da naj bi Janša v ozkem krogu privržencev izjavil, da bo z letošnjo kandidaturo popravil napako, ki jo je storil leta 1997. »Takrat bi moral izzvati Milana Kučana, a smo se v SDS odločili za taktični manever, ki nam ni uspel. Tokrat, gremo frontalno naprej. Brez odstopanja, brez umikanja, ampak z vso silo naprej, neposredno nad derivat udbomafije in izrojene levice,« je po pričevanjih naših virov Janša dejal svojim izbrancem.