Janez Janša vse bliže celici na Dobu

Odločitev: Sprejeta, »ko jo predsednik ustavnega sodišča podpiše in gre iz hiše«.

Objavljeno
14. junij 2014 21.28
jsu-bela knjiga
Zoran Potič, notranja politka
Zoran Potič, notranja politka
Ljubljana – Ustavno sodišče še ni potrdilo informacij, da je zavrglo pritožbo Janeza Janše zaradi obsodbe na dvoletno zaporno kazen, o čemer je v petek poročalo več medijev. Če navedbe držijo, se bo moral Janša v petek, 20. junija, zglasiti na Dobu.

Na ustavnem sodišču pojasnjujejo, da o pritožbi Janeza Janše še niso sprejeli odločitve. »Vedno velja, da je odločitev dokončno sprejeta, ko jo podpiše predsednik ustavnega sodišča in se odpravi iz hiše. Vse do takrat velja, da sodniki še vedno odločajo. Tudi ko je odločitev sprejeta, se vedno najprej vroči strankam,« pojasnjuje generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad.

Janez Janša je v petek dejal, da ne namerava nikogar ničesar prositi, zlasti ne za odlog prestajanja kazni. Kot je znano, je višje sodišče potrdilo prvostopenjsko obsodilno sodbo zaradi dokazane korupcije v primeru Patrie. Takoj zatem je Janšev odvetnik Franci Matoz vložil pritožbo na ustavno sodišče, zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču pa je najprej preskočil, vendar je to »napako« v minulem tednu popravil. Na US so potrdili, da so zahtevo za varstvo zakonitosti prejeli v četrtek, kako bo to vplivalo na odločitev, če sploh, pa je v pristojnosti sodišča.

Prav manjkajoča zahteva za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču je menda na ustavnem sodišču odigrala ključno vlogo pri tem, da se večina ustavnih sodnikov ni želela vsebinsko opredeljevati do Janševe vloge, pač pa naj bi jo zavrgli v razmerju šest sodnikov proti trem. Prevladalo je menda stališče, da pritožnik ni v celoti izkoristil vseh pravnih sredstev, prav tako menda niso prisluhnili argumentom, da bi zaradi obsodilne sodbe lahko nastale nepopravljive posledice. Kot so poročali mediji, naj bi ustavni sodniki Jan Zobec, Mitja Deisinger in Ernest Petrič do jutri pripravili ločena mnenja, ker se ne strinjajo z večinskim mnenjem ustavnih sodnikov.

Tudi zahteva za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču skoraj zagotovo še ne bo imela nobenih posledic na poziv Janši na prestajanje zaporne kazni na Dobu, saj je bila vložena veliko prepozno, da bi lahko vrhovno sodišče sprejelo, denimo, odločitev o zadržanju izvrševanja pravnomočne obsodbe.