Janez Potočnik ne bo kandidiral za evroposlanca

Na evropskih volitvah bo podprl vse slovenske stranke in kandidate, ki pripadajo združenju liberalcev in demokratov.

Objavljeno
12. marec 2014 12.02
Prihodnost evrope - predavanje in debata z evropskim poslancem Janezom Potočnikom. V Ljubljani 9.5.2013
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana -  Evropski komisijar za okolje Janez Potočnik na letošnjih evropskih volitvah ne bo kandidiral za poslanca. »Do konca leta želim predvsem uspešno zaključiti naloge, ki so mi bile zaupane s tem mandatom evropskega komisarja,« je zapisal v sporočilu za javnost.

Na evropskih volitvah bo podprl vse slovenske stranke in kandidate, ki pripadajo združenju liberalcev in demokratov (ALDE). Zavzel se je tudi, »da bi omenjene stranke strnile svoje moči in okrepile politično sredino tako v bodočem evropskem parlamentu kot tudi doma«.

Pri kandidaturi za predsednika evropske komisije Potočnik podpira kandidata evropskih liberalcev Guyja Verhofstadta, »ker se zavzema za Evropo, ki vliva zaupanje in ne strahu, Evropo, ki bo zagotavljala blaginjo in enotnost, in ne delitev«.

Ugibanj je torej konec. Potočnik je namreč na ponavljajoča se vprašanja, ali bo kandidiral, vztrajno ponavljal, da se še ni odločil. Ponedeljkova raziskava Ninamedia mu je sicer kot morebitnemu nosilcu kandidatne liste napovedovala zmago.

V PS njegovo odločitev obžalujejo

V PS obžalujejo njegovo odločitev saj bi »z bogatimi izkušnjami okrepil liberalni del slovenske politike na volitvah.« Poslanec PS Jerko Čehovin pa je novinarjem dejal, da obenem tudi »razume Potočnikovo skrb in prizadevanje za to, da bi liberalni blok stopil skupaj.«

»Evropske volitve bodo, vsaj za PS, verjetno nekoliko slabše, kot bi bile s Potočnikom kot nosilcem liste,« je ocenil Čehovin. Stranka sicer ne izključuje, da bi morda s kakšno od manjših, tudi zunajparlamentarnih strank, dosegli dogovor za morebiten skupen nastop na volitvah.

Da je skupen nastop slovenskih liberalnih strank na volitvah zaradi Potočnikove odločitve manj verjeten, je danes dejal tudi prvak DL Gregor Virant, ki pravi, da je DL pripravila tudi samostojno listo, ki jo mora potrditi še svet stranke, poroča STA.

Kacin si želi povezovanja

Odzval se je tudi sedanji evropski poslanec LDS Jelko Kacin, ki meni, da Potočnikova odločitev ne sme biti presenečenje za nikogar.» Ne vem, če smo z njegovo odločitvijo, da ne kandidira, bližje skupni listi, a njegova podpora zagotovo šteje. Tudi podpora Guyu Verhofstadtu za predsednika evropske komisije je povedna in dragocena,« je v sporočilu za javnost navedel Kacin.

Kacin podpira skupno listo Alde v Sloveniji. A dokler ne vedo, kdo bi bili lahko nosilci dela liste posameznih strank, je po njegovih navedbah vse ugibanje, predvsem pa se je težko pogovarjati ali pogajati.

Sam aktivno zbira podpise za kandidaturo, če dogovora slučajno ne bi bilo. Sicer pa je Kacin prepričan, da bi volivci podprli skupen nastop in v luči tega upa, da bodo stranke konstruktivne.