Jani Möderndorfer vstopil v SMC

Nekaj dni po izstopu Franca Laja iz SMC se je največji parlamentarni stranki pridružil nekdanji vodja poslanske skupine Zaab.

Objavljeno
29. januar 2016 12.02
DZ
Zoran Potič, Ti. K., STA
Zoran Potič, Ti. K., STA

Ljubljana - Samostojni poslanec, nekdanji vodja poslanske skupine Zaab Jani Möderndorfer, je prestopil k poslanski skupini SMC in tudi stranki. O tej možnosti se je Möderndorfer pogovarjal že ob izstopu iz Zaab septembra lani, a je takrat imela večina v SMC še zadržke.

Očitno je po izstopu Franca Laja iz SMC dozorelo spoznanje, da bi bila pridružitev novega poslanca k največji poslanski skupini velika pridobitev za oba. SMC bo z Möderndorferjem nadomestila izgubljeni glas v poslanski skupini, saj bo znova štela 35 poslancev. Kar pomeni, da bosta skupaj z Desusom, ki šteje 11 poslancev (okrepil jo je tudi nekdanji Zaabovec Peter Vilfan), znova lahko zbrala 46 glasov, skupaj s koalicijsko SD pa 52 poslanskih glasov.

Möderndorfer z vstopom v SMC prav tako veliko pridobi, saj bo del velike vladne poslanske skupine, s tem bo imel dostop do boljšega strokovnega servisa in možnost sodelovanja pri sooblikovanju vladne politike.

»Poslanec Möderndorfer deli z nami temeljne socialno-liberalne vrednote in programska cilje ter bo spoštoval zaveze notranjega delovanja poslanske skupine in koalicijskega sodelovanja,« so sporočili iz SMC. Zapisali so, da Möderndorfer v strankino poslansko skupino prinaša »izjemno politično znanje in parlamentarne izkušnje«.

Predstavniki stranke in poslanec so skupno odločitev predstavili tudi na novinarski konferenci. Möderndorfer je izrazil prepričanje, da bo lahko v stranki in poslanski skupini vsebinsko sodeloval pri delu in podpiral vladne predloge, vse v želji, »da pridemo do dobre in kakovostne zakonodaje«.

Pri delu namerava aktivno sodelovati, kakšne naloge bo prevzel, pa je po njegovem še odprto in stvar skupnega dogovora. »Vsekakor pa bom pokrival področja, ki so mu blizu,« je dejal.

Kot je na novinarski konferenci povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, je Möderndorfer oseba, ki jim je že v izhodišču programsko in vrednostno blizu. Hkrati pa tudi priznava, da želijo z njegovim prihodom okrepiti podporo vladi v DZ.