Janko Veber

Nima ne pravniške ne družboslovne izobrazbe, ni profesor in ni politik, ki bi svojo kariero gradil v vodstvu stranke.

sre, 27.02.2013, 06:00

Janko Veber, ki naj bi danes postal predsednik državnega zbora, ni ravno tipičen kandidat za to funkcijo. Nima ne pravniške ne družboslovne izobrazbe, ni profesor in ni politik, ki bi svojo kariero gradil v vodstvu stranke. Je pa dolgoletni poslanec SD in v tem mandatu vodja poslanske skupine SD. Ravno to je najbrž pripomoglo, da je – po strankarskem ključu novonastale koalicije – postal kandidat za novega šefa parlamenta.

Leta 1960 rojeni Ljubljančan se je po končanem študiju gradbeništva (smer hidrotehnika) preselil v Kočevje, kjer je najprej delal na tamkajšnji občini, a je že čez šest mesecev postal vodja razvoja v podjetju Hydrovod Kočevje-Ribnica, kmalu pa direktor tega podjetja. Leta 1994 je bil prvič izvoljen za župana Kočevja. In nato še trikrat. Kočevski župan je bil torej štiri mandatna obdobja, od leta 1994 do 2010.

Na državnozborskih volitvah leta 1996, dve leti po tistem, ko je prvič postal župan, pa je bil izvoljen še za poslanca SD v državnem zboru. In tam je ostal vse do danes. Ves čas je bil član odbora za kmetijstvo, še zlasti pa se je posvečal problematiki gozdov, kakor se za župana najbolj gozdnate slovenske občine najbrž tudi spodobi. Nekateri so mu celo očitali, da je s svojim vplivom dosegel, da je gozdarska zakonodaja postala sredstvo za financiranje kočevske občine.

Postal bi lahko celo minister. Med neuradnimi kandidati za ministra je bil že na začetku Pahorjevega mandata leta 2008, ko so ga omenjali kot možno izbiro za resorje kmetijstva, okolja in celo prometa. A takrat se Pahor ni odločil zanj. Mu je pa dve leti pozneje, po odstopu dotedanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika, javno ponujal to ministrsko mesto. Vendar se Veber ni odločil za to, kmetijski minister pa je postal njegov strankarski kolega Dejan Židan.

Vodstvo stranke ga je torej cenilo, nekoliko več težav pa je imel v lokalnem okolju, tudi s privrženci lastne stranke. Posebno je prišel navzkriž z deklariranimi načeli, ko je leta 2006 ostro nasprotoval temu, da bi se romska družina Strojanovih naselila na območju njegove občine, sklical je izredno sejo občinskega sveta in na lokalnem radiu pozival občane k protestu. Stvar je prišla tako daleč, da so o tem njegovem ravnanju razpravljali tudi v državnem zboru, tožilstvo pa ga je obtožilo, da je pozival k nezakonitemu ravnanju in širil sovražni govor. Na sodišču je bil – seveda čez tri leta – teh obtožb oproščen.

Petič mu na zadnjih županskih volitvah leta 2010 ni več uspelo. Uvrstil se je sicer v drugi krog, a ga je premagal Vladimir Prebilič. Janko Veber pa se je lahko v celoti posvetil poslanstvu poslanca. Pred dobrim letom dni je postal še predsednik Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije.

Povezane novice

Bratuškovi in Vebru se jutri obeta zadostna podpora
26. februar ob 16:10
Jutri glasovanje o nezaupnici vladi Janeza Janše, o prvi premierki in o novem predsedniku DZ.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
10 komentarjev
Diaz

Čestitke, Janko Veber ! ... :-)

27. februar 2013, ob 22:34:49
ups

Neznanec, če sem te prav razumel, Argentinci tudi meni ne bi vladali, da sva si na jasnem! Želel sem povedati, da katerakoli opcija prevzema oblast v državi, je ni nič prida.

27. februar 2013, ob 09:57:34
slovenec sem

Posebno je prišel navzkriž z deklariranimi načeli, ko je leta 2006 ostro nasprotoval temu, da bi se romska družina Strojanovih naselila na območju njegove občine, sklical je izredno sejo občinskega sveta in na lokalnem radiu pozival občane k protestu.
......................................vidite, proti takim osebkom v nasi politiki bomo vstajali in nebomo dovolili, da nam vladajo!
ni primeren za DZ!

27. februar 2013, ob 09:30:03
kontraš

Treba se je sprijaznit, da ta uboga Slovenija nima sposobnih ljudi, ki bi nas potegnili iz dreka, kar pa je sposobnih je pa tako odšlo v tujino.

27. februar 2013, ob 09:29:10
Neznan

Ups, ne bodi no nor. Niso drugi krivi, niti indijanci ne, da so ti levi in desni "stari" politiki odvratni. Ne razumem, kako si lahko predstavlaš, da bodo vladali vsi "neiskušeni" gospdarstveniki in po nekaj letih postali politiki. Če misliš na "nove" nepoznane obraze iz Argentine, se popolnoma strinjam s teboj, vendar ti "ksihti" meni ne bodo dolgo "vladali".

27. februar 2013, ob 09:20:03
ups

Preprosto povedano, je politik izšolan v okolju bahorja in lukeca in ne mora biti drugačen. Totalni bluzator, samo stranka SD je leva stranka, samo oni imajo kader za pokrivanje vseh resorjev v vladi itd! Pa polni kufer imam vseh teh politikov levih ali desnih! Ena sama stara šara!

27. februar 2013, ob 09:03:55
Neznan

Neznan

Pečaver,pozabil si napisati,da je zakoreninjen rdečkar,ki ima tudi deponirano partijsko knjižico.....drugič bodi bolj dosleden,in ne zavajaj bralcev Dela !!!

27. februar 2013, ob 07:32:52

Kaj je ti "ta črn". Še "mal", pa ti bom kupil šibrovko za spomin. Če kdo zavaja, zavajaš ti. Če še tega ne veš, da smo bili edino mi na zadnjem partiskem sestanku, je žalostno. Žalostno pa zaradi tega, ker TI še vedno računaš, da se bomo vrnili - bedak nespametni. Malo se pozanimaj in ne piši traparij in ne zavajaj bralce Dela. Bolje bi bilo, da bi začel "brati" telefonski imenik, ker si tako "odprte" glave.

27. februar 2013, ob 08:50:10
žanul

Je menda edini,ki se ne hvali z prigoljufanim magisterijem!
Že to je dovolj dobro,da ni menjal stranke kot gate,čeprav mi njihov program ni všeč.
Pa še cigote je nagnal!
Kapo dol.............

27. februar 2013, ob 08:15:26
pisanje

Marko koliko pa je honorar za takšen članek ?

27. februar 2013, ob 07:58:09
stanislavko

Pečaver,pozabil si napisati,da je zakoreninjen rdečkar,ki ima tudi deponirano partijsko knjižico.....drugič bodi bolj dosleden,in ne zavajaj bralcev Dela !!!

27. februar 2013, ob 07:32:52
10 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej