Janković bi podprl mandatarja

Ovir za predčasne volitve 13. julija je vse manj.

Objavljeno
13. maj 2014 22.33
suhadolnik mol
An. B., T. S., J. P., Delo
An. B., T. S., J. P., Delo

Ljubljana - Vseh osem parlamentarnih strank so predsedniku države sporočile, da po padcu vlade Alenke Bratušek nimajo kandidata za mandatarja.

S tem so Borutu Pahorju omogočile, da skrajša svoj ustavno določeni 30-dnevni rok za iskanje novega mandatarja. Tako lahko postopek zdaj podaljša le še morebitni kandidat, ki bi ga predlagalo najmanj deset poslancev. Ta bi sicer imel minimalne možnosti za izvolitev, bi pa parlamentarni postopek trajal ravno toliko časa, da bi predčasne volitve prestavili na jesen. To pa bi večini političnih akterjev, čeprav se javno zavzemajo za čimprejšnje volitve, pravzaprav najbolj ustrezalo.

Možnost, da se bo pojavil še kakšen kandidat, je danes posredno potrdil prvak PS Zoran Janković, ki je 13. julij označil za »datum, skregan z vsako pametjo«, ker bo takrat odsotnih preveč volivcev.

PS ga sicer ne bo predlagala, bi pa o njem »resno razmislili«, ne glede na njegovo politično barvo. Poslanci o morebitnih kandidatih za zdaj molčijo, a takšne možnosti ne izključujejo.