Janković čaka na Pahorjevo vrnitev iz bolnišnice

Prihodnji dnevi bodo odločilni za sestavo nove vladne koalicije. Bo Borut Pahor predsednik parlamenta?

Objavljeno
18. december 2011 18.31
Posodobljeno
19. december 2011 05.00
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika
Ljubljana – V sredo se bo prvič sestal novi parlament in imenoval novo vodstvo. Predsednik DZ navadno prihaja iz druge največje vladne stranke; to pa pomeni, da bi moralo biti ob njegovem imenovanju že jasno, ali bodo Socialni demokrati vstopili v Jankovićevo koalicijo ali ne.

Zato se bo do srede sestalo predsedstvo SD, ki je, čeprav v odsotnosti Boruta Pahorja, že potrdilo pripravljenost večine socialnih demokratov, da gredo v vlado, če seveda dobijo v njej dovolj velik vpliv, torej tudi ustrezno število ministrskih mest. Pahor, ki pa vstopu v Jankovićevo vlado nasprotuje, je še vedno v bolnišnici; zdravje se mu je v soboto začasno celo poslabšalo. Socialni demokrati, in tudi najverjetnejši ministrski predsednik, čakajo na njegovo vrnitev. Prav zaradi njegove odsotnosti so namreč pogajanja v zadnjih dneh zastala.

Po informacijah, ki jih v Jankovićevem štabu niso komentirali, je namreč najverjetnejši mandatar Pahorju ponudil položaj predsednika parlamenta in čaka njegovo odločitev. Dosedanji premier je sicer že večkrat povedal, da Jankovićevemu načinu vodenja nasprotuje in da ne želi v vlado, v kateri bi imeli odločilno vlogo »ljudje iz ozadja«. Če si Pahor ne bo premislil, bo položaj predsednika vlade verjetno pripadel Gregorju Virantu. Njegova Državljanska lista ima v parlamentu osem poslancev. Kljub zastoju v pogajanjih je predsednik države, ki bo predvidoma takoj po božiču predlagal parlamentu mandatarja, optimistično napovedal, da bo nova vlada prisegla že v prvi polovici januarja.