Janković in Janša sta se včeraj sestala prvič po volitvah

SDS je po Twitterju sporočila, da ne bo podprla Jankovića, niti ne bo sama sestavljala vlade s pičlo večino 46 glasov.

Objavljeno
10. januar 2012 15.55
Posodobljeno
10. januar 2012 15.55
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika

Ljubljana - Osem članov, po štirje iz poslanske skupine PS in SDS, se je na včerajšnjem srečanju med drugim pogovarjalo o volilnem sistemu in razvojnih vprašanjih. Stranka SDS je po družabnem omrežju Twitter sporočila: »Če bo SDS opozicija, bo podprla vladne projekte. Če bo v vladi, enak pristop pričakuje od LZJ-PS. Podprla bo tudi Partnerstvo za razvoj. V obeh primerih se je SDS pripravljena usklajevati z vsemi parlamentarnimi strankami o potrebnih rešitvah, ki terjajo ustavno večino.«

Kandidat za mandatarja Zoran Janković se je danes sestal tudi s predsednikom stranke Desus Karlom Erjavcem in s predsednikom republike Danilom Türkom, ki je izrazil pričakovanje, »da bomo s poslanci in poslankami našli skupen jezik glede na to, da smo imeli parafirano, ne pa sicer tudi podpisano, koalicijsko pogodbo«

Potem, ko je Janković potrdil, da ne namerava odstopiti od kandidature za mandatarja, je pojasnil, da so se s pogajalsko skupino SDS pogovarjali o razvojnih projektih, referendumski zakonodaji in drugačnem sistemu volitev.

Predsednik SDS Janez Janša se v prvem krogu koalicijskih pogovorov ni želel sestati z zmagovalcem volitev Zoranom Jankovićem. Potem ko se nista mogla dogovoriti za srečanje v mestni hiši in kasneje v državnem zboru, je Janša s pojasnilom, da gostinski lokali ali, kot je dejal, »kafiči« za to niso primerni, zavrnil tudi Jankovićevo ponudbo, da bi se sestala v eni od ljubljanskih kavarn.

Predsednik Pozitivne Slovenije je neformalne posvete o sestavi koalicije začel dan po parlamentarnih volitvah, 4. decembra. 8.decembra Jankoviću ni uspelo nadaljevati pogovorov s predsedniki strank, ki so prestopile parlamentarni prag. Takrat se Janković in Janša nista sestala, ker nista našla prostora, ki bi ustrezal obema.