Janković: Izvor mojega premoženja ni sporen

Janković očitke zavrača, kot pravi, gre za stare zadeve, ki so bile v javnosti že večkrat pojasnjene.

Objavljeno
08. januar 2013 11.15
Posodobljeno
08. januar 2013 11.15
NK PS
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pri zavezancu Zoranu Jankoviću ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju pri razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah ali povečanju finančnih sredstev na bančnih računih. Vrednost znaša več kot 2,4 milijona evrov.

Del njegovih finančnih prilivov (208.000 evrov) je v štirih mesecih leta 2011 po verižnih transakcijah prispel na osebni bančni račun. Transakcije se začnejo v podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana.

Komisija je potrdila, da tega denarja zavezanec ni prijavil, dodali pa so, da so sredstva obremenjena s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotjem interesov in sumi zlorabe položaja.

»Očitke Komisije za preprečevanje korupcije v zaključnem poročilu v celoti zavračam, saj gre za stare zadeve, ki so bile javnosti že velikokrat pojasnjene. Kot ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije, izvor mojega premoženja ni sporen, glede očitkov, da o spremembi višine premoženja nisem redno poročal, pa vztrajam pri tem, da poročanje ni bilo potrebno, ker se višina mojega premoženja ni spreminjala. Poudarjam tudi, da ni prišlo do nikakršnega oškodovanja premoženja Mestne občine Ljubljana. KPK v mojem primeru ne ugotavlja korupcije, ampak zgolj možnost korupcijskega tveganja, kar pa odločno zavračam.«

Podrobnejša pojasnila bo župan MOL, kot je sporočila njegova predstavnica za stike z javnostmi Sania Huskić Hočevar, podal na novinarski konferenci jutri ob 13. uri v Mestni hiši.

Electa, KLM, Grep ...

Janković je v nadzorovanem obdobju največji del denarja, ki ga komisiji ni prijavil, prejel od pravnih oseb (Electa, Electa naložbe in KLM), ki so lastniško in osebno povezane z njegovo družino. Skupna vrednost je 2,4 milijona evrov.

Komisija je med nadzornim postopkom ugotovila ponavljajoč vzorec, po katerem je zavezanec v letih 2010 in 2011 večkrat dosegel oziroma se približal odobrenemu limitu negativnega stanja na osebnem TRR in je bil torej pred tem, da njegov osebni tekoči račun postane nelikviden. V teh primerih je vedno prejel večje nakazilo od družbe Electa ali KLM.

Komisija je ugotovila tesno časovno povezanost med doseganjem limita na osebni račun zavezanca, odhodki podjetja Grep, ki posluje z MOL, in prihodki na osebni račun zavezanca. Pri tem je pomemben podatek, da je Mestna občina Ljubljana od leta 2010 do leta 2012 s podjetjem Grep poslovala v skupni vrednosti 16.181.793 evrov.

Podrobnejše poročilo:

KPK med drugim ugotavlja, da je Zoran Janković večkrat kršil zakon, ker komisij poročil o svojem premoženjskem stanju komisiji:

a) ni prijavil v zakonskem roku

* lastništva dela nepremičnin (gozd, štiri parcel na Rudniku)

* lastništva vrednostnih papirjev: 980 delnic Luke Koper (prijavil jih je v predvolilnem obdobju leta 2011)

b) jih sploh ni prijavil

* lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji Krke

* razpolaganja z gotovino na transakcijskem računu pri bankah v višini 29.500 evrov

* razpolaganje ali pridobitev denarnih sredstev velikih zneskov

- v letu 2007 167.984 evrov

- v letu 2008 631.450 evrov

- v letu 2009 304.836 evrov

- v letu 2010 361.610 evrov

- v letu 2011 273.732 evrov

Na razgovoru s komisijo je dejal, da ni bil seznanjen s tem, da mora o spremembah sporočati komisiji. Menil je tudi, da se njegovo premoženje glede na prijavo iz leta 2006 ni povečalo: »Glede sprememb enostavno ne vem povedat. Nisem čutil potrebe, ker se premoženje ni spremenilo.«

Zavezanec je na razgovoru senatu komisije na vprašanje, na kakšen način pride do posameznih izplačil na njegov TRR, odgovoril: »Ko rabim denar, pokličem, pa rečem, dragi moj sine, je čas, da kaj vrneš atu... . Približno tako izgleda.« Potem je posebej dodal še, da ga ne zanima, od kje sinu denar.

Ugotovitve KPK o prilivih na osebni bančni račun Zorana Jankovića, o povezavah s podjetji Grep, Baza Dante, Electa ... so natančneje predstavljeni v njihovem zaključnem poročilu.

O denarnih tokovih smo podrobneje poročali tudi v Delu:

* Kam vse bodo denarni tokovi odpeljali preiskovalce, 29.9.2012 

* Več deset milijonov iz Stožic v zasebne žepe? 28.9.2012

* Uradni podatki: Electa prodala, kar ni njeno, 22.5.2012

* Davkarija nad Jankovića in z njim povezane posle, 29.11.2011

* Janković: Ne razumem, kaj je narobe, če oče sinu nakaže denar, 18.11.2011

* Sprenevedanje Jankovićeve Electe, 27.11.2010

* »Niti z besedo niste rekli, da je lep«, 6.9.2010

* Kje je dim ... je tudi kadilec