Janković: »Janša vzame, Bratuškova ne vrne«

Janković je malce umiril žogo in dejal, da vlada Bratuškove dela dobro. Pričakoval je denar za Ljubljano, a ga ni dobil.

Objavljeno
12. julij 2013 18.07
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - Prvič po objavi novice, da gre Pozitivna Slovenija jeseni na kongres, so danes med obiskom arheološkega parka Emona novinarji »ujeli« ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Potrdil je, da se bo o morebitni kandidaturi za predsednika stranke odločil jeseni.

Napovedal je, da bo svojo odločitev sporočil »najprej svojim na kongresu, šele potem medijem«. Informacij, da je z delom vlade Alenke Bratušek nezadovoljen, ni potrdil. Nasprotno, znova je izjavil, da vlada dela dobro, in posebej omenil štiri stvari: »Predvsem je zdaj mir v državi in ni več tiste napetosti iz časa prejšnje vlade. Drugič, ministru Čuferju je izvrstno uspela izdaja obveznic, pomembna pa je tudi pridobitev dveh dodatnih let za uveljavitev fiskalnega pravila in sprejetje referendumske zakonodaje.«

Je pa župan potrdil, da je pričakoval denar za mesto Ljubljana v rebalansu proračuna. »Stanje je zadnjih sedem let nespremenjeno. Janševa vlada Ljubljani vzame denar, pride naslednja vlada, ki naj bi bila naša in sem jo sam podprl, a ne spremenijo ničesar. Glede tega ne morem biti zadovoljen, ampak sem prepričan, da se bo to uredilo z letom 2014,« je razložil.

Za zdaj o zapletih v PS še molči predsednica vlade Alenka Bratušek. Predsednik SD Igor Lukšič je na vprašanje, ali bodo, če bo Janković postal predsednik, izstopili iz vlade, odgovoril, da SD ne bo vlekla potez, ki bi destabilizirale Slovenijo: »Če pa bo vlada razpadla, bomo to vzeli kot dejstvo.«

Socialisti ali liberalci?

Do kongresa bo PS morala rešiti tudi dilemo, kateri evropski politični skupini se bo pridružila. Pozitivna Slovenija je ena redkih vladnih strank v Evropi, ki ne pripada nobeni politični družini, na kar pogosto spomnita zlasti SDS in SD, ki imata najmočnejše mednarodne povezave.

PS bo odločitev verjetno sprejela kar na kongresu, ko bodo že znani kandidati za spomladanske evropske volitve. Po naših informacijah bo stranka že prihodnji teden začela pogovore z obema skupinama, s socialisti in liberalci. PS se je že odločila, da se pridruži evropski levici, vendar je postopek ustavila po zadnjem kongresu, na katerega ni prišel vodja socialistov Hannes Swoboda, čeprav je bil obisk napovedan. S katero politično družino se bo povezala Pozitivna Slovenija, bo odvisno tudi od odločitve o novem predsedniku stranke. Zoran Janković podpira povezovanje z levico, Bratuškovi pa so blizu tudi liberalci, s katerimi se je pred kratkem v Bruslju srečala na »delovnem zajtrku«.