Janković: Koalicijska pogodba bi bila lahko usklajena že danes

Parlament bi po Jankovićevem mnenju lahko odločal že v torek ali sredo. Desnica pa hkrati snuje načrt B.

Objavljeno
05. januar 2012 16.59
Posodobljeno
06. januar 2012 08.12
Anže Božič, Zoran Potič; notranja politika
Anže Božič, Zoran Potič; notranja politika

Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk je danes ob nominaciji mandatarstva Zoranu Jankoviću poudaril, da je treba napeti vse sile, da bi poskus koalicije, ki nastaja, uspel. O drugih opcijah ni želel razmišljati. Kljub temu se Virantova stranka pogaja tudi s SDS.

Zoran Janković je optimist; koalicijska pogodba je lahko usklajena že jutri, je dejal, saj je z nekaterimi strankami celo dogovorjen o kadrovskih rešitvah za posamezna ministrstva. Pričakuje, da bo parlament odločal v torek ali sredo. Janković pravi, da v vladi verjetno ne bo prostora za vse predsednike strank. Očitno bi Virant ostal predsednik DZ.

Hkratni koalicijski pogovori, ki jih vodi predsednik SDS Janez Janša, na Jankovićeva pogajanja ne vplivajo. Uradni mandatarski kandidat se zato izogiba komentarju početja DLGV, češ, »v tem času so mnogi preveč govorili. Pogajanja se namreč vodijo za zaprtimi vrati.«

Četverica se bo še pogajala

Kljub Jankovićevemu optimizmu so bili pogajalci PS, SD, DLGV in Desusa po dveh urah usklajevanj o skorajšnjem koncu pogajanj skeptični. Jani Möderndorfer (PS) je dejal, da so govorili o »končni obliki sporazuma, ki pa ima še veliko nerešenih vprašanj«. Janez Šušteršič (DLGV) Jankovićevi napovedi ne verjame: »Predelali smo celotno besedilo pogodbe, zdaj pa čakamo čistopis, v katerem bo pisalo, katere stvari ostajajo neusklajene. Ta tekst bomo usklajevali še čez vikend in bo na začetku prihodnjega tedna že lahko podlaga za odločanje posameznih organov strank.«

Šušteršič je potrdil, da se bo DLGV še naprej usklajeval tudi s predsednikom SDS Janezom Janšo. »Jaz bi temu bolj rekel delovni pogovori, in ne prava pogajanja,« je pojasnil. Ljubo Jasnič (Desus) je bil bolj optimističen: »Sodeč po tem, kar smo delali danes, smo blizu dogovora. Nekaj vprašanj ostaja nerešenih, veliko večino pa smo rešili.« Z njim se je strinjal tudi vodja poslanske skupine SD Janko Veber, ki meni, da bo besedilo v interni strankarski debati laže zagovarjati že zaradi širše sestave partnerjev. Desus se je namreč danes znova vključil v pogovore.

Pavliha piše Virantu

V javnost je prišlo pismo enega od ustanovitvenih članov DLVG Marka Pavlihe, ki Virantu predlaga vstop v koalicijo s Pozitivno Slovenijo. »Kot eden od idejnih očetov projekta Državljanske liste si drznem izreči, da se naša stranka v zadnjem mesecu ne more pohvaliti z najbolj državotvorno, sodelovalno, nesebično in pristno sredinsko držo, razen morda konstitutivne seje državnega zbora,« je zapisal. Na podlagi pogovorov s številnimi člani stranke predlaga vodstvu, da se pridružijo koaliciji mandatarja Zorana Jankovića, ker je zmagovalka volitev PS in ker ga je predsednik republike predlagal za mandatarja. Kot sredinska stranka so napovedovali sodelovanje z vsemi, »naša povolilna dejanja pa ne potrjujejo te napovedi; zdi se, da smo vendarle malo pristranski«.

To pismo nakazuje, da so v Listi, ki je nova stranka, različna mnenja o tem, katera koalicija bi bila primernejša za DLGV. Vse glasnejše so govorice, da je po propadu zamisli o vladi narodne enotnosti večina v stranki vendarle naklonjena Janševi koaliciji. Virantovi bodo o tem, v katero vlado gredo, odločali prihodnji teden.

Desnica snuje načrt B

SDS, DLGV, SLS in NSi bodo »alternativno« pogodbo usklajevale tudi v prihodnjih dneh. »Poskušamo pripraviti načrt B, če gospodu Jankoviću ne bi uspelo dobiti podpore v državnem zboru. Nočemo namreč po nepotrebnem izgubljati časa,« je potrdil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Na vprašanje, ali verjame, da prvaku Pozitivne Slovenije po nominaciji predsednika države lahko »spodrsne« v DZ, je odgovoril: »Vse je mogoče. Poglejte, nihče ni verjel, da bo Gregor Virant postal predsednik državnega zbora, pa je postal.«