Janković poziva Janšo k odstopu

Prvak PS meni, da vlada nima znanja, nadaljna pot je zato znana. Fiskalnega pravila PS v tej obliki ne bo podprla.

Objavljeno
27. julij 2012 17.02
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenija je ob rebalansu dela v pol leta opozorila, da je vlada Janeza Janše brez kompasa na gospodarskem in javnofinančnem področju. Tej vladi, pravi predsednik PS Zoran Janković, je na drugi strani zelo jasno, kaj mora početi na področju kadrovanja, predvsem pa da je rezultat vladne politike delitev prebivalcev Slovenije »na naše in ne naše« ter množica prestrašenih ljudi.

Kot je poudaril predsednik stranke Janković, je stanje v Sloveniji resno in se še poslabšuje, predvsem zaradi napačnih ukrepov vlade. Zato ne preseneča vse slabši priliv v državni proračun in vse slabše napovedi gospodarske rasti. »Nerazumevanje gospodarstva v tej vladi je veliko, to trdim od samega začetka,« pravi Janković.

Spomnil je na nizko podporo vlade v javnosti, ob tem pa je opozoril na izjavo Janeza Janše pred dvema letoma, ko je ta še bil v opoziciji, da če pade podpora vlade pod 25 odstotkov, bi v vsaki normalni državi že razpisali volitve. Janković pa je v slovenskem primeru dodal, da bi v vsaki normalni državi, kjer vladi pade podpora pod 20 odstotkov, sama odstopila, ne pa da izsiljuje z zaupnicami.

Komentiral je tudi srečanje predsednikov parlamentarnih strank pred dobrim tednom, ko je v zraku visela zaupnica, ki bi jo premier vezal na vnos fiskalnega pravila v ustavo. Po Jankovićevem mnenju je bilo Janševo javno razmišljanje o zaupnici navaden politični blef, namen vsega skupaj pa je po njegovem dvojni: pritisk na koalicijske partnerje, naj bodo v bodoče bolj disciplinirani, in poskus ustvarjanja izrednih razmer. Janković meni, da si Janša zaupnice ni želel in je na sestanku ni napovedoval.

Predsednik PS je vnovič zagotovil, da rešitve, ki bi predvidela vnos fiskalnega pravila v ustavo, jeseni ne bodo podprli, ker ne pristajajo na diktat zastraševanja, da bo Slovenija brez fiskalnega pravila bankrotirala. Bolj pomembne od fiskalnega pravila so reforme, poudarja Janković, ki bi jih lahko že potrjevali, če bi vlada z njimi resno mislila. Ob bok reformam pa postavlja še nujno potrebne investicije, s katerimi bi ohranjali delovna mesta in odpirali nova.