Židan: V Pahorjevi vladi sem nasprotoval prodaji Mercatorja Agrokorju

Dejan Židan je ocenil, da je prodajanje Mercatorja Agrokorju bilo in je napaka, zanikal pa, da bi vplival na bančnike.

Objavljeno
16. april 2014 10.10
Posodobljeno
16. april 2014 10.10
Dejan Židan minister za kmetijstvo 23.12.2013 Ljubljana Slovenija
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Nobeden se ni opravičil, je pred začetkom zaslišanj ministra za kmetijstvo Dejana Židana (SD) in ljubljanskega župana Zorana Jankovića danes zjutraj povzel Marko Pogačnik (SDS), predsednik komisije, ki preiskuje razloge za nastanek milijardne bančne luknje.

Prvi je bil že zaslišani Dejan Židan, ki je pred poslanci povzel, da je kot kmetijski minister v Pahorjevi vladi nasprotoval prodaji Mercatorja Agrokorju, ker gre za prezadolženega konkurenta, prodaja pa bi lahko škodila slovenskemu kmetijstvu in pomenila tudi manj delovnih mest. Povedal je, da enako stališče zastopa tudi danes.

S šefoma NLB in NKBM se je v času Pahorjeve vlade Židan sestal enkrat samkrat na kavi pri tedanjem finančnem ministru Francu Križaniču (SD), kjer je predstavil svoje stališče, oba predsednika uprav bank pa sta povedala, da lastništvo podjetij ni posel bank in da zato deleže prodajajo. Židan je zanikal, da bi vplival na banke, kako naj ravnajo, ker banke ne spadajo v pristojnost kmetijskega ministrstva. Zanikal je tudi, da bi imel kakšne stike z tedanjo agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), se je pa srečeval z njenim predsednikom Markom Golobom, s katerim sta prijatelja na kavah in tudi kakšnem kosilu.

Na vprašanja poslancev, ali se čuti odgovornega za veliko manjši znesek, ki ga bodo banke in drugi lastniki iztržili, ker je bila prva ponudba Agrokorja za prevzem Mercatorja zavrnjena, je Židan odgovoril nikalno in opozoril, da je zaplete z lastniško strukturo Mercatorja zaskrbljeno spremljal že vse zadnje desetletje, ko se je pogosto spreminjala, kar je po njegovi oceni pravi razlog današnjih težav. Zanikal je tudi, da bi bilo njegovo ravnanje razlog za odstop nekdanjega direktorja NLB Boža Jašoviča, ko je poskus prodaje Mercatorja Agrokorju propadel.

Ob 11. uri se je začelo še zaslišanje nekdanjega šefa Mercatorja, danes pa ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki se bo prihodnji teden s premierko Alenko Bratušek soočil za vodenje Pozitivne Slovenije. Komisija bo Jankovića spraševala tudi o posojilih za gradnjo ljubljanskih Stožic, ki so bile zgrajene z nasedlim stomilijonskim posojilom državnih bank. Iz dosedanjih pričanj je že znano, da je imel pomembno vlogo, da so banke tvegana posojila dodelile, tudi Janković.

To je med drugim povedal nekdanji direktor NKBM Matjaž Kovačič, ki je predstavil reakcije, ko se je NKBM odločila, da pri skupnem posojilu več bank ne bi sodelovala, in sta ga k drugačni odločitvi prepričevala tako Janković kot tedanji premier Borut Pahor. Za Kovačiča je bila sicer odločilna vloga Pahorja in nekoliko izboljšana ponudba, da je banka v konzorcij, ki je odobril skupno posojilo za Stožice, vendarle vstopila, ker so bili s tem posojilom poplačani pri mariborski banki že zadolženi izvajalci del, denimo Primorje.