Janković s poslanci PS proti ministru Virantu

Interpelacija: Bo Bratuškova v zadnjem hipu prepričala svoje poslance? Minister Virant kot pred leti ministrica Kresalova.

Objavljeno
04. april 2014 00.21
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Poslanci PS ostajajo skrivnostni glede glasovanja o interpelaciji ministra Gregorja Viranta (DL). Jasno je, da ga nekaj političnih zaveznikov Zorana Jankovića zagotovo ne bo podprlo, a minister, kot kaže, ne bo razrešen. Lahko pa bi mu zaupanje izrekla manjšina glasov v parlamentu.

V Pozitivni Sloveniji so opustili idejo o obstrukciji seje, ki bi pomenila, da bi se notranji minister vseeno obdržal na položaju, a bi dobil precej več glasov nasprotnikov kot podpornikov – in s tem jasno politično sporočilo. A ker se obstrukcija v parlamentarizmu praktično nikoli ne uporablja pri glasovanju o usodi ministrov lastne vlade, se bo vsak od 27 poslancev PS, ki lahko tehtnico prevesijo na stran ministrovih podpornikov ali vzdržane večine, odločal individualno. To pa pomeni precej nepredvidljiv razplet glasovanja. Po naših informacijah bosta proti predsedniku DL zagotovo glasovala Jože Kavtičnik in Tina Komel. K temu se nagiba tudi Stanko Stepišnik in menda tudi Jože Velikonja.

Virant pričakuje podporo

Kako se bodo odločili ostali poslanci PS, včeraj niso želeli napovedovati. Jih bo pa danes ob parlamentarni razpravi predsednica vlade Alenka Bratušek (PS) menda poskušala v zadnjem trenutku prepričati, naj vendarle podprejo notranjega ministra. Spomnimo, strankin ustanovitelj Zoran Janković je na sredinem srečanju s poslanci PS – tako naši viri – zahteval, naj Viranta zrušijo, v nasprotnem primeru je zagrozil s sklicem spomladanskega volilnega kongresa, na katerem bi se znova potegoval za mesto predsednika največje vladne sranke.

»Interpelacija je popolnoma brez vsebine, pričakujem pa veliko blatenja iz opozicije,« je pred današnjim glasovanjem očitke interpelacije zavrnil Gregor Virant in ocenil, da njegov resor dela dobro. V primeru, da predlagatelji ne bi zbrali potrebnih 46 glasov za interpelacijo, a bi večina poslancev vseeno glasovala zanjo, bi to zanj poslalo »zelo čudno sporočilo«, ki bi ga razumel kot posledico notranjih težav PS. Ali bi ga razumel tudi kot nezaupnico in bi zaradi tega odstopil s funkcije, pa ni povedal.

Zgodovina se ponavlja

Politično preštevanje pred Virantovo drugo interpelacijo v tem mandatu močno spominja na podobno preigravanje pred drugo interpelacijo takratne ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Opozicija je razrešitev tedanje prve dame LDS zahtevala zaradi afere z najemom prostorov za NPU. Podporo sta ji odrekali kar dve tedanji koalicijski partnerici Desus in Zares, zato je njena usoda do zadnjega visela na nitki. Naposled je po izdatnem prepričevanju tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja le dobila tesno večino v parlamentu (38 poslancev za njeno razrešitev in 40 proti). Podporo je dobila tako, da je bil del njenih nasprotnikov iz koalicijskih vrst vzdržan, del poslancev Zaresa pa je ministrico nazadnje podprl.