Janković zahteva konec »neupravičenih preiskav NPU«

Od notranje ministrice pričakuje, da bo razrešila direktorja NPU Darka Majheniča.

Objavljeno
27. september 2016 14.42
lvi-Zoran Janković
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana − »Danes minevajo že štiri leta, odkar so pri meni izvedli prvo hišno preiskavo. Čeprav sem v štirih zadevah prejel pravnomočne sodbe v svojo korist, pa me združba v sestavi tožilstva, NPU, Furs in KPK napada še naprej. Pri tem se loteva mene, mojih sinov in sodelavcev, si izmišlja vedno nove preiskave, nas zaslišuje, preganja, čeprav za to nima utemeljene podlage.«

To je le delček izpovedi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki jo je ob omenjeni obletnici predstavil na svoji izredni tiskovni konferenci na Magistratu in v posebni izjavi za javnost. Poudaril je, da je osebno doživel kar tri nesmiselne hišne preiskave, v katerih so kriminalisti iskali dokumente, o katerih vemo, pravi župan, da so javni in bi jih lahko pridobili kadarkoli tudi po običajni poti.

Nikakor ne more preboleti, da je njegov mlajši sin Jure že štiri leta v kazenskem postopku, ker je kot domnevno zaposlen na Electi prejemal plačo iz evropskih sredstev. To je bila zanj popolnoma neupravičena obtožba, kar da dokazuje tudi sodba upravnega sodišča, iz katere izhaja, da MOL pri pridobivanju evropskega denarja za gradnjo Stožic ni naredila napak in je bila gonja NPU popolnoma nesmiselna.

Čeprav po njegovem pravica na sodišču zmaguje, pa NPU vztraja pri svojem cilju, da ga poskuša diskreditirati in uničiti na osebni ravni. Od njega pričakuje, da bo zdaj, ko je sodišče razsodilo, da mora država mestu vrniti 2,7 milijona evrov, saj v razpisu ni bilo nepravilnosti, prevzelo odgovornost za 700 tisočakov zamudnih obresti, ki jih mora poleg dveh milijonov plačati država.

NPU zatem zameri, da se nikakor ne ustavijo in gonjo nadaljujejo, saj se aktivno lotevajo njegovih sodelavcev v mestni upravi, jih vabijo na »pogovore« in sprašujejo o raznih projektih, denimo o projektih Rakova jelša, Slovenska cesta. In dodaja, da jim dela ne bo zmanjkalo vsaj še deset let, saj je bilo izvedenih kar 1700 projektov in 36.210 javnih naročil, ki bi bili lahko zanje sporni.

Od notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar župan pričakuje, da bo zaradi navedenega v NPU uvedla nazor in za letos ugotovila, ali je še kateri drugi politik prejel poziv NPU, naj pove, kje je bil na točno določen dan in uro. Ker je prepričan, da tega ne bo storila, poziva državljane, da mu sami sporočijo, če je kdo dobil tak poziv.

Prav tako pričakuje, da bo ministrica zaradi povedanega razrešila direktorja NPU Darka Majheniča, in pojasni, kako lahko NPU v povezavi s konkretno tožilko nenehno producira vedno nove kazenske postopke proti določeni osebi, ki se, ker so brez pravne in dejanske podlage, končajo z oprostilnimi sodbami.

Na koncu pa dodaja, da so mu že štiri leta kršene temeljne ustavne pravice povsem namerno in z enim samim ciljem, to je šikanirati ga in poniževati. In da ima pravico po 26. členu ustave, da kot oškodovanec zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.