Janković »zamrznjen«, danes na potezi Janša

Danes o usodi vlade SLS, Desus in NSi, sestal se bo tudi koalicijski vrh. Pahor proti predčasnim volitvam.

Objavljeno
13. januar 2013 22.32
DRAZGOSE SLOVENIJA 13.1.2013 DRAZGOSE FOTO JOZE SUHADOLNIK
Anže Božič, Tanja Starič, Marko Pečauer, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana - Danes se bo iztekel rok, ki ga je koalicijskim partnericam postavil Janez Janša in v katerem morajo povedati, ali so še članice vlade. Državljanska lista je v soboto odgovor že dala: Janšo je pozvala, naj v desetih dneh odstopi, njegova SDS pa predlaga novega mandatarja.

Če Janša in SDS tega ne bosta storila, bo stranka Gregorja Viranta izstopila iz koalicije. To pomeni, da bosta odstopila oba ministra, Janez Šušteršič in Senko Pličanič, pa tudi Virant kot predsednik državnega zbora.

Ali bo Janša prehitel DL in že danes odstopil ali pa predlagal glasovanje o zaupnici, ni znano, toda analitiki se strinjajo, da je to zelo malo verjetno. Po odločitvi Virantove stranke so namreč v soboto Janšo javno podprli vsi štirje ministri SDS, vodja poslancev Jože Tanko pa je objavil pismo, v katerem pozive k Janševemu odstopu ocenjuje kot enega od »novih napadov« na predsednika SDS. Pomembna bo tudi odločitev drugih koalicijskih strank, ki bodo danes odločale, ali je Janša po ugotovitvah protikorupcijske komisije zanje še sprejemljiv predsednik vlade.

Ob robu slovesnosti ob 71. obletnici dražgoške bitke se je včeraj prvič po objavi poročila protikorpucijske komisije oglasil predsednik države Borut Pahor. Obeh prvakov ni pozval k odstopu, je pa institucije pravne države po njegovih besedah »treba spoštovati«. Vlada mora sama presoditi, ali še lahko opravlja svoje delo.

»Odločilno za razplet dogodkov je, ali, kdaj in kako bo odstopila slovenska vlada in kakšne so možnosti, da bi se s konsenzualnimi ali pa vsaj trdno večinskimi odločitvami v državnem zboru izognili predčasnim volitvam z imenovanjem bodisi politične bodisi tehnične vlade,« pravi Pahor, ki meni, da je razpis predčasnih volitev zadnja možnost, saj bi za nekaj mesecev ohromila državo. Pahor se bo danes srečal s prvaki strank, tudi z Janšo.

Danes vrh ljudske stranke

V SLS so se včeraj in v soboto izogibali vsebinskim komentarjem napovedi DL glede možnega umika iz vlade. Očitno v ljudski stranki čakajo na današnjo reakcijo premiera Janše; svoj odziv na politično situacijo bodo podali zvečer, po razpravi strankinega glavnega odbora.

Na twitterju so zapisali, da bo seja najvišjega organa stranke namenjena predvsem pripravi na marčevski kongres, kjer bodo po napovedanem umiku Radovana Žerjava izbirali novega predsednika, predlagali pa bodo tudi »osnove za vzpostavitev zaupanja v politiko«. Žerjav je sicer v četrtek zaradi obremenilnih ugotovitev KPK premiera pozval k odstopu, ni pa povedal, ali bi SLS v primeru, da SDS ne bi predlagala novega mandatarja, ostala v vladi.

Predčasne volitve

Desus, ki bo danes prav tako sprejel odločitev na izvršilnem odboru, je v zadnjih dneh po prvih previdnih izjavah zaostril stališče. Karl Erjavec je zdaj bolj odločen: Janša naj ponudi odstop, najverjetnejši scenarij razpleta pa bodo potem, pravi predsednik Desusa, predčasne volitve. Podobno meni prvak SD Igor Lukšič, kar ni presenečenje, saj stranki ankete napovedujejo dober rezultat. Lukšič pravi, da za SD tehnična vlada pomeni »le zamenjavo konjev, medtem ko jezdeci ostajajo isti«.

Tudi SDS ne dopušča nobenega dvoma, da bi, če (ali ko) bi vlada padla, stranka zahtevala volitve. Janša je celo napovedal, da bo danes, če se bo pokazalo, da koalicije ni več, preklical vse mednarodne obveznosti in začel priprave na volitve. Tudi SDS namreč ankete napovedujejo, da bi na novih volitvah spet dobila svoj »zagotovljeni« delež glasov.

Najbolj razočarana nad razpletom dogodkov je Nova Slovenija, ki pa kljub temu dopušča možnost, da v isti koaliciji SDS predlaga novega mandatarja. Če bi Janša šel po zaupnico v državni zbor, pa bi ga NSi po njenih zagotovilih podprla. Ljudmila Novak sicer, tako kot drugi predsedniki parlamentarnih strank, meni, da Jankovićev začasni umik z mesta predsednika stranke ni dovolj, ampak bi moral odstopiti tudi kot ljubljanski župan.

Državljanska lista odhaja

»Želimo, da koalicija nadaljuje izvajanje reform, zato od najmočnejše vladne stranke pričakujemo državotvorno odločitev. Zavedamo se, da lahko pride tudi do politične krize, a bi bila ta izključno odgovornost gospoda Janše in SDS,« je v soboto po menda precej polemični razpravi sveta DL dejal predsednik stranke in državnega zbora Gregor Virant.

V nasprotnem od premiera v desetih dneh pričakujejo, da bo v parlamentu vložil glasovanje o zaupnici vladi, ki pa je ne bodo podprli. Čeprav je bilo pred strankinim vrhom precej pomislekov o izstopu iz vlade, so odločitev sprejeli brez glasu proti, pred odločanjem pa je svet zapustil poslanec Bojan Starman.

Virant dopušča tudi možnost predčasnih volitev, medtem ko možnosti oblikovanja tehnične vlade in domnevnih pogovorov z opozicijsko PS glede morebitnega tehničnega mandatarja Petra Kraljiča ni hotel komentirati.

Mednarodno ugledni ekonomist je za Delo včeraj dejal, da se o tem ni še z nikomer uradno pogovarjal, povedal pa je tudi, da si ne želi usode »slovenskega Montija«.

Janković ostaja ljubljanski župan

Drugi od prvakov, za katera je protikorupcijska komisija ugotovila kršitve zakona, Zoran Janković, se je v soboto že začasno umaknil s položaja predsednika stranke.

Bo pa Janković, ki je na kongresu znova dobil nedvoumno podporo članstva, da bo svojo nedolžnost dokazal na sodišču, ostal župan prestolnice. Po njegovih besedah zato, ker gre prestolnici dobro, medtem ko Slovenija drsi navzdol. Da se bo nekaj zgodilo, je na kongresu napovedal že podpredsednik PS Robert Golob, ki je Jankovića označil za »kraljico pri šahu«, to pa je »včasih treba tudi žrtvovati«.

Z zamrznitvijo funkcije na čelu Pozitivne Slovenije je Janković dejansko odstopil s predsedniškega položaja. Vodja poslanske skupine Janko Möderndorfer je namreč razložil, da statut stranke ne pozna pojma zamrznitve, »kar v resnici pomeni, da se je Janković odpovedal vodenju stranke«.

Čeprav je ustanovitelj in prvi predsednik stranke kasneje v pogovoru za nacionalno televizijo pojasnjeval, da jo še vedno vodi, je dejstvo, da bo svet PS v prihodnjih dneh izbral začasno vodstvo, ki bo sodelovalo pri reševanju politične krize, Janković pa naj bi se povsem umaknil iz tega procesa. Namen te poteze je, pravi Golob, »da pride Slovenija takoj iz politične krize, da ne bomo čakali na predčasne volitve in izgubljali dragocenega časa, ampak da takoj dobimo mandatarja«.