Janša: Brez sanacije bodo banke potopile državo

Mediji so desetkrat več pozornosti posvetili dolgu Ivana Vogrina kot milijardnemu minusu državnih bank, je opozoril premier.

Objavljeno
04. marec 2013 12.57
DZ
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - »Če ne bo sanacije bančnega sistema, bo država do konca leta bankrotirala. Tudi predsednik državnega zbora bo potem opravljal le še tekoče posle, sledile bodo predčasne volitve, a to ne bo rešilo bančnega sistema,« je vršilec poslov predsednika vlade Janez Janša odgovoril vodji poslanske skupine NSi Mateju Toninu na vprašanje, kakšne bodo posledice, če nova vladna koalicija zavrže že uzakonjeni koncept ustanovitve slabe banke.

Poslanci so premieru danes postavili le dve vprašanji. Ob Toninu je Majda Potrata (SD) vprašala, kakšno je stališče vlade do sprememb referendumske ureditve. Janša ji je pritrdil, da vlada ni imela in nima stališča o tem.

Toninu je Janša je odgovoril, da bomo konec leta, če ne bo sanacije državnih bank, prisiljeni sprejeti pogoje, ki bodo temelj za mednarodno finančno pomoč. »Ta problem se je ignoriral štiri leta. V trem času je zrasel čez glavo, ne le tej, tudi prihodnjim generacijam davkoplačevalcev.«

Janša: Sanacija banke je nujna

Nova koalicija lahko po Janševi oceni poskusi še z eno dokapitalizacijo bank, a ni nujno, da bodo v EU to dovolili. Dokapitalizacija pa bi po njegovi oceni tudi pomenila le, da bodo problemi naslednje leto še večji in bo »le začasno polnila nekatere žepe.« Janša je pred tem ocenil, da je sanacija bank nujna, zato je bil lani sprejet zakon, vlada je imenovala neizvršne direktorje, »od štirih so trije tuji finančni strokovnjaki, ki so takšne probleme že reševali predvsem v skandinavskih državah«, vlada usklajuje tudi podzakonske akte.

»Od tega, kakšna bo politika prihodnje vlade, bo odvisno, kako hitro bodo postopki tekli in, ali bo ta zakon, ki daje možnost reševanja ključnega ekonomskega problema države, veljal ali pa bomo spremljali poskuse, kako problem spraviti pod preprogo.«

Janša je opozoril, da javnost o problemu bank premalo ve tudi zato, ker najpomembnejši mediji desetkrat več poročajo o dolgu poslanca Ivana Vogrina dobaviteljem kot milijardnem dolgu v bankah. »Problem, ki je nekaj milijonkrat večji, je bil popolnoma izven pozornosti in ignoriran,« je ocenil Janša in dodal, da je takšna obravnava »omogočila štiriletno zamudo, ker bi bančni sistem morali sanirati leta 2009 kot druge evropske države.«

Ključen motiv v ozadju je bil strah pred odgovornostjo, zato se zakon o sanaciji bank tudi zdaj skuša blokirati, ker vsebuje štirikratno podaljšanje zastaralnih rokov za kazniva dejanja, ki so v mnogih primerih razlog za slaba posojila.