Po dveh ministricah SDS interpelira še celotno vlado

Dokazali bomo, da se Janša moti, se je na kritiko, da niso naredili še skoraj nič, odzvala Kustec Lipicerjeva iz SMC.

Objavljeno
27. september 2016 18.12
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - Zaradi kršitve ustave in zakonov, neizpolnjevanja zavez iz koalicijske pogodbe, slabega upravljanja državnega premoženja in države ter razvojnega zaostanka, ki se s primerljivimi državami povečuje, je predsednik SDS Janez Janša pojasnil, zakaj zahtevajo razpravo o delu vlade.

SDS je ta mesec sprožila interpelacije že proti dvema ministricama. Da bodo zahtevali še razpravo o delu vseh ministrov, je Janša napovedal že v soboto. Interpelacijo proti - po Janševi oceni - vsebinsko najšibkejši vladi v zgodovini države, ki je lahek plen botrov, lobijev in bruseljske birokracije, je novinarjem predstavljal več kot pol ure. Opozoril je, da ne predlagajo glasovanja o nezaupnici vladi. Ali bodo predlagali glasovanje o oceni dela vlade, pa se bodo odločili po razpravi v državnem zboru.

Razprava v DZ verjetno novembra

Predsednik državnega zbora Milan Brglez bo vladi določil 30 dni, da na kritike odgovori, državni zbor pa bo tretjič v svoji zgodovini o delu celotne vlade verjetno razpravljal novembra. Tudi obe dosedanji interpelaciji proti celotnim vladam je sprožila SDS.

Prvi odzivi iz SMC so bili danes umirjeni. »Pokazali in dokazali bomo, da se Janez Janša moti,« se je na kritike, da v polovici mandata niso naredili še skoraj nič, odzvala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Interpelacijo razume kot priložnost, da pojasnijo, kaj je bilo narejeno in kaj še načrtujejo. Na oceno Janše, da bodo predčasne volitve prihodnje leto, ko bodo izvoljeni novi ustavni sodniki in bo tam zagotovljena drugačna večina, je odgovorila, da bo vlada zdržala do konca mandata in še veliko dlje.

Podobno, da ne bo predčasnih volitev, je ocenil predsednik Desusa Karl Erjavec. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je ocenil, da poskuša Janša z interpelacijo predvsem obrniti kamere proti sebi. Opozicijo je predlog razdelil. NSi je, kot je povedala predsednica Ljudmila Novak, je tudi sama kritična do dela vlade, v ZL pa je Luka Mesec povedal, da interpelacije SDS ne bodo podprli.