Janša: »Dobro jutro!«

Prejšnji predsednik vlade je po daljšem premoru komentiral aktualne politične zadeve.

Objavljeno
25. april 2013 13.40
jer*TK Janez Jansa
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Predsednik SDS Janez Janša je po skoraj dvomesečnem premoru sklical novinarsko konferenco. Prvič zaradi tega, ker meni, da bo položaj v Sloveniji postal neobvladljiv in lahko pride do grškega scenarija; drastičnega poseganja v pokojnine, če vlada ne bo nadaljevala z resnim obvladovanjem stroškov.

Drugi razlog za novinarsko konferenco je Janša navedel predvideni sestanek prvakov parlamentarnih strank o fiskalnem pravilu in ustavnih spremembah. Pripravljeno gradivo za sestanek po njegovem mnenju kaže na resno stanje v javnih financah. Pravi, da so na resnost opozarjali že vrsto let, še zlasti v obdobju od februarja do marca letos, ko je vodil vlado, a da so, kot je dejal, današnje vladne stranke kritizirale njegovo vlado, da po nepotrebnem straši slovensko javnost, »sedaj pa poslušamo od teh istih ljudi, da je stanje še slabše, kot so pričakovali.«

»Stanje je natančno takšno kot smo ga opisovali. Takrat ni šlo za nobeno strašenje. Tem besedam, da je stanje resnejše od tega, kar so pričakovali, lahko rečem le: Dobro jutro! Prebujenje je bilo očitno zelo travmatično, upajmo da tudi še pravočasno,« je dejal Janša.

Sedanje težave, beg tujih investitorjev in nezaupanje v Slovenijo je po prepričanju Janše povzročil Gregor Virant oziroma virantovanje, ki se je začelo januarja po objavi za Janšo obremenjujočega poročila Komisije za preprečevanje korupcije.

Politična nestabilnost kriva za gospodarski pesimizem

»Politična nestabilnost v zadnjih mesecih je bil eden izmed ključnih razlogov za to, da je bil gospodarski optimizem na nizki ravni,« ugotavlja Janša.

Drugi razlog za slabo stanje v proračunu je dražje zadolževanje. Janša pravi, da so v obdobju njegove vlade
sprejeli proračun, pripravili vse potrebno za slabo banko in slovenski državni holding in je zaradi tega stanje boljše kot lani, a da so bile po spremembi oblasti podane drugačne napovedi, da bo Slovenija zavila v drugo smer, zato so za podobo Slovenije v tujini po njegovem problematični subjektivni signali. Ti pa so bili, da se bo javnemu sektorju vrnila stara veljava, da je konec dosedanjega načina reševanja krize in konec varčevanja.

Slovenija si lahko prvne zaupanje le, »če se koalicija zaveže, da ne bo spreminjala smeri izhoda iz krize, ki je bila začrtana lani,« je dejal Janša. K temu je treba dodati še paket ustavnih sprememb. S spremembo
ustave na referendumskem področju se bo onemogočila blokada javnofinančnih zakonov. Glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo pa je Janša dejal, da je razprava o spremembi letnice vpisa škodljiva. »SDS na
to ne bo pristala, ker to le zmanjšuje resnost signala, ki ga Slovenija pošilja navznoter in navzven,« je dejal Janša v pričakovanju, da bi se na jutrišnjem sestanku (ki ga je Bratuškova že prestavila na nedeljo 5. maja) dalo pogovoriti »o trezni presoji zdravi pameti.«

»Fiskalno pravilo naj se uveljavi 2015«

Janša je pojasnil, da bodo predlagali, da se najprej glasuje o zlatem fiskalnem pravilu v obliki kot je predlagana, in šele nato o referendumski zakonodaji. Če bo Slovenija uspela na začetku maja sprejeti ta paket v tem vrstnem redu in takšnega kot je v proceduri, si lahko povrne velik delež verodostojnosti. K temu je po njegovem treba dodati še zavezo koalicije, da bo nemudoma začela izvrševati podzakonske akte o slabi banki in slovenskem državnem holdingu. Če bo ustavni paket sprajet, bo imela vlada izredno močne argumente na svoji strani, ki jih njegova vlada ni imela pri pogajanjih s sindikati. Tem bo, kot pravi, odvzeta možnost blokade z vlaganjem referendumov.

Danes se lahko izvede politični vrh, a brez SDS, je dejal Janez Janša, ker imamo v SDS intenzivne predkongresne obveznosti. V SDS predlagamo, da bi se parlamentarne stranke dobili v petek (jutri), tako ali tako pa je ideja o srečanju padla šele v sredo. »Ko sem jaz vodil vlado in ko smo organizirale take sestanke, je nekdo iz mojega kabineta skušal uskladiti termin, nismo le pošiljali vabil,« je pojasnil Janša, zakaj ga ne bo na sestanek predsednikov parlamentarnih strank.

Priprave na kongres SDS

Stranka SDS se pripravlja na kongres, ki bo 11. maja. Takrat bodo volili tudi novega predsednika stranke. Zaradi priprav na kongres ne bo na današnji sestanek političnega vrha, kjer bo premierka Alenka Bratušek predstavila simulacije učinkov fiskalnega pravila, nikogar iz vrst SDS.

Janša je danes še uradno potrdil kandidaturo za predsednika SDS. Ob tem je komentiral tudi izjavo, ki jo je za Finance podal nekdanji predsednik republike Milan Kučan, da je ponovna kandidatura Janše »ena nerazumljivih stvari«. Janša je ob tem spomnil na razprave o tem, ali bi lahko Kučan za predsednika republike kandidiral še tretjič, ker v ustavi piše, da vsak lahko kandidira le dvakrat zaporedoma.