Janša dvakrat k isti sodnici

Sodnik za zapornika odredi prisilno privedbo.

Objavljeno
05. julij 2014 20.08
Janez Janša na sodišču v Ljubljani, 19. marca 2014
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Medtem ko Janez Janša v zaporu Dob čaka odločitev sodnikov glede zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je njegov zagovornik Franci Matoz vložil na vrhovno sodišče, se mora jutri spet zglasiti na sodišču. In to kar dvakrat, v enem postopku pa mu bo družbo na zatožni klopi delal tudi Matoz.

Za Janeza Janšo sta jutri na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisani dve zadevi, obe pri sodnici Heleni Vidic Bizjak. Ob pol devetih zjutraj bo sodnica za Janšo in Francija Matoza opravila predobravnavni narok v zadevi Zobec Hrastar. Zgodba se je začela 20. junija pred tremi leti, ko sta predsednik SDS in odvetnik Matoz na novinarski konferenci pompozno predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria.­ Tožilki sta očitala zlorabo uradnega položaja, češ da je »ključni dokaz« v obtožnem predlogu izmišljen in prirejen za sodni postopek. A namesto nekdanje tožilke in zdaj odvetnice sta se v kazenskem postopku znašla sama.

Potem ko je njuno ovadbo zavrglo ljubljansko tožilstvo, je Janša prevzel pregon in kot subsidiarni tožilec vložil obtožni predlog zoper Zobec Hrastarjevo. A tudi s tem mu ni uspelo, saj je okrajno sodišče oktobra 2011 obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen, ker »ni dokazov, da bi bila utemeljeno osumljena dejanja«, ki sta ji ga očitala Janša in njegov pooblaščenec. Januarja 2012 so tak sklep potrdili še višji sodniki, ko so zavrnili Matozovo­ pritožbo.

Zato pa je bila uspešnejša Zobec Hrastarjeva s predlogom­ za njun pregon zaradi navedb na novinarski konferenci. Po njenem sta Janša in Matoz na njen račun storila kaznivo dejanje; tožilstvo ji je sledilo ter februarja 2012 zoper oba vložilo neposredno obtožnico zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve.

Tožba zaradi očitkov

Ob pol desetih pa je razpisana tudi glavna obravnava za Janeza Janšo, ki ga kot zasebni tožilec preganja Franci Perčič, nekdanji svetovalec predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja, zaradi očitkov, da je sodeloval z Udbo. V tej zadevi je bil predobravnavni narok že dvakrat preložen, saj je imelo sodišče težave z vročanjem vabila predsedniku SDS. Ko je vmes posegel odvetnik Matoz in se zavezal, da bo sodno pošto vročil svoji stranki, Janše kljub temu ni bilo na sodišče. Sodišče je njegovo nenavzočnost na predobravnavnem naroku štelo, kot da krivde ne priznava, saj je podal ugovor zoper obtožnico. Na naslednjo obravnavo pa nato spet ni prišel in je po svojem zagovorniku sporočil, da se mu je pokvaril avto.

Na sodišču zagotovo bo

Sodišče tokrat z navzočnostjo Janeza Janše na sodišču ne bi smelo imeti težav. Sodnik namreč za zapornike avtomatično odredi prisilno privedbo. Ni pa nujna njegova navzočnost na predobravnavnem naroku v zadevi Zobec Hrastar. Če je Janša na primer podal ugovor na obtožbo, mu na sodišče v tej zadevi ni treba priti, prav tako ne Matozu, saj se s tem šteje, da krivde nista priznala. Dovolj je, da dokazne predloge na naroku poda njuna obramba. Zapornike iz zavodov za prestajanje kazni na obravnavo na sodišče sicer lahko izpustijo tudi same, a je ta možnost (načeloma) rezervirana za tiste neproblematične obsojence, ki so že prestali večji del svoje zaporne kazni.