Janša, Erjavec na odboru za zunanjo politiko

Premier Janez Janša je zapustil OZP z besedami: »Ni mogoče mimo omejitev arbitražnega sporazuma«.

Objavljeno
29. januar 2013 14.45
Posodobljeno
29. januar 2013 14.45
Hrvaški premier vztraja, da o Piranskem zalivu odloča arbitraža
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika

Ljubljana - Razprava na OZP je bila dolga in poglobljena, je sklenil predsednik vlade Janez Janša, potem ko je odšel sredi seje. Seja, ki traja od 15. ure, je bila sklicana zato, da bi se politiki seznanili in uskladili o memorandumu, s katerim bo Slovenija zagovarjala potek meje pred arbitražnim sodiščem, ki bo prihodnje leto začelo z delom.

Janša je še pred tednom dni dejal, da je gradivo strokovne skupine zunanjega ministrstva slabo pripravljeno. V petek pa se je sestal s tujimi odvetniki, ki jih je najela Slovenija, ti pa bi ga lahko prepričali, da v tej fazi postopka ni dobro presegati okvirjev, ki jih določa arbitražni sporazum, potrjen na referendumu.

Na OZP so svoje poglede predstavili tudi strokovnjaki Zavoda 25. junij , ki zagovarjajo bolj maksimalistično verzijo poteka meje med Slovenijo in Hrvaško (menda po Savdrijskem rtu).

Predsednik zavoda 25. junij Marjan Podobnik je razpravo na odboru označil za dobro in izrazil upanje, da bodo uspeli doseči nek kompromis. Kaj bi to lahko bilo, ni pojasnil, vsebina razprave pa ostaja neznana, saj so se pravniki, poslanci in predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič sestali v takoimenovani »tihi sobi« državnega zbora.

Kot je znano, vlada na svoji zadnji seji ni sprejela besedila memoranduma (utemeljitve zahtev, določitve in obsega mejnega spora), ki ga mora do 11. februarja letos posredovati arbitrom v postopku arbitraže o meji. O tem se bo odločala po razpravi in sklepih odbora za zunanjo politiko, ki zaseda danes.

Zagovornikom realnega in maksimalnega poteka meje se je danes tako pridružil premier Janez Janša, ki se je v petek v Parizu sestal z odvetniško skupino, ki jo je najela Slovenija. Vsebina pogovora še ni znana, Janša pa je tudi danes ni želel komentirati.

Dejal je le, da od današnje seje OZP pričakuje, da bo na njej »potekala resna razprava o tem, kakšna so izhodišča za memorandum, ki ga mora Slovenija poslati arbitražnemu sodišču in seznanitev s temi izhodišči«.

Kot je znano, je bil Janša je prepričan, da je dokumentacija za arbitražo o rešitvi mejnega spora s Hrvaško pred sodiščem slabo pripravljena, zato predmeta spora tudi v drugo na vladi niso sprejeli. O tem bo odločal DZ, je dejal. Temu je ugovarjal zunanji minister Karl Erjavec.

Erjavec potrdil obstoj dveh predlogov

Pred sejo OZP je Erjavec potrdil obstoj dveh predlogov o predmetu spora v arbitraži o meji s Hrvaško. Kot je dejal, je prepričan, da bo vlada sprejela predlog zunanjega ministrstva, ki ga je pripravilo skupaj z mednarodno odvetniško skupino. Končna odločitev pa je na vladi, je dodal, poroča STA.

Slovenska politika se je tako znašla pred dilemo, ali naj prisluhne argumentom strokovne skupine ali manjšini, ki jo zastopajo posamezniki, zbrani v Zavodu 25. junij.

Na novinarsko vprašanje, kdo bo odločil, kateri predlog se bo poslal na arbitražno sodišče, je dejal, da je to v pristojnosti vlade in da računa, da bo o tem odločala vlada ta ali prihodnji teden.

Na vprašanje, ali bo skušal prepričati poslance, da podprejo predlog MZZ ali se nagiba h kompromisu glede obeh predlogov, je dejal, da »bodo zagovarjali prvi predlog, predlog ministrstva za zunanje zadeve«.

OZP se bo sicer danes z zadevo samo seznanil.

Za kakšna predloga gre, ni pojasnil, je smo pa v Delu minuli teden poročali, da naj bi drugi predlog za izhodišče spora določal mejo po rtu Savudrija.