Janša umaknil Erjavca iz reševanja vprašanja LB

Po mnenju Rajka Pirnata vlada lahko le razreši ministra, ne moremo mu pa odvzeti pooblastil vezanih na funkcijo.

Objavljeno
15. februar 2013 12.14
Posodobljeno
15. februar 2013 12.18
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Srečanja med zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić, ki je bilo napovedano za torek v Zagrebu, najverjetneje ne bo, so danes za STA potrdili na MZZ.

Minister Erjavec je danes na dopustu in se ne namerava odzvati na odločitev predsednika vlade Janeza Janše, da ga umakne iz reševanja vprašanja LB, temveč šele na novinarski konferenci, ki bo predvidoma v torek

Premier Janez Janša je danes napovedal, da se bo 10. marca sestal s hrvaškim premierom Zoranom Milanovićem glede reševanja vprašanja nekdanje Ljubljanske banke.

Namesto Erjavca državni sekretar Tone Kajzer

Za pooblaščenega predstavnika za to vprašanje je imenoval državnega sekretarja v svojem kabinetu Toneta Kajzerja, češ da bi zunanji minister Karl Erjavec lahko ogrozil »kredibilnost«.

Kot so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje, bo Kajzer zagotovil »nemoteno kontinuiteto in potrebno kredibilnost pri iskanju in oblikovanju rešitve«. »Ta bi bila sicer zaradi stalnih ponavljajočih se javnih izjav zunanjega ministra Karla Erjavca o izstopanju iz vlade ter njegove pretirane težnje po neprestanem javnem nastopanju ogrožena.«

Janša in Milanović sta danes sicer dogovorila za skupno srečanje 10. marca letos. Srečanje bo namenjeno »dogovoru o reševanju problema prenesenih vlog varčevalcev nekdanje podružnice LB Zagreb ter oceni prednosti in priložnosti, ki jih za gospodarsko in obmejno sodelovanje prinaša skorajšnje članstvo Republike Hrvaške v EU«.

Do sestanka naj bi pooblaščena predstavnika obeh predsednikov predvidoma dokončno uskladila predlog dogovora.

Na odziv zunanjega ministra Karla Erjavca še čakamo.

Erjavec, 6. februar: »To je moj cilj in upam, da mi bo uspelo.«

Kot je znano, sta Erjavec in hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić 6. februarja iz Otočca sporočila, da sta našla sprejemljivo rešitev bančnega spora, ki bi pomenila začetek ratifikacije postopka. Oba sta se strinjala, da je strokovni del poti iskanja rešitve končan, začenja pa se - politični.

Rešitev bo po besedah Erjavca omogočila tudi, da »Slovenija ne bo zadnja, ki bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo k EU«. To naj bi se po načrtih Erjavca zgodilo že na marčni seji državnega zbora. »To je moj cilj in upam, da mi bo uspelo. DZ bo na marčevski seji ugotovil, da nisem več zunanji minister, ampak upam, da bom lahko kljub temu zadovoljen, da smo opravili veliko delo,« je dejal Erjavec, ki je sicer napovedal sestop s položaja z 22. februarjem.

Pusićeva: Zamenjava Erjavca ne bo imela vpliva

Spremembe v Sloveniji v povezavi s pogajanji o problemu Ljubljanske banke, konkretno umik zunanjega ministra Karla Erjavca iz pogajanj, so nastale zaradi notranjepolitičnih razmer v Sloveniji, je danes v Bruslju dejala vodja hrvaške diplomacije Vesna Pusić. Ministrica meni, da umik Erjavca vsebinsko ne bo vplival na potek pogajanj.

»Kar se nas tiče, ostajamo pri svojih stališčih. Tudi slovenska stran je napovedala, da bo nadaljevala po isti poti, kar se tiče vsebine, in samo poslala novo osebo v proces pogajanj,« je dejala ministrica.

Pojasnila je še, da se bo ta oseba pogovarjala z njo. »Kdor koli pride, z mano,« je dodala.

Pirnat: Vlada lahko le razreši ministra

Pravnik Rajko Pirnat je za STA dejal, da zakon o vladi ali zakon o državni upravi ne dajeta podlage za odvzem pooblastil, vezanih na funkcijo ministra.

Možno je samo, da predsednik vlade predlaga razrešitev ministra. Če minister Erjavec ni imel posebnega pooblastila za reševanje vprašanja LB, mu pooblastila tako tudi ne morejo odvzeti.

Vlada kot celota lahko samo sprejema usmeritev za delo ministra, ne moreta pa vlada in premier omejevati ali odvzeti pooblastil ministru, ki so vezana na ministrovo funkcijo, pojasnjuej Pirnat. Predsednik vlade lahko samo predlaga njegovo razrešitev.

Dodal je, da minister ima pooblastila, ki neposredno izhajajo iz zakona, predsednik vlade pa tako ni neposredno njegov šef, ki bi lahko dajal ali odvzemal pooblastila ministrom.

V kabinetu predsednika vlade danes niso predstavili podrobnosti o pravni podlagi za omenjeno premierovo odločitev.