Janša, Janković komisije nista prepričala

Predsednik KPK je dejal, da televizijski nastopi Jankovića in Janše niso spremenili ugotovitev komisije.

Objavljeno
10. januar 2013 12.08
Posodobljeno
10. januar 2013 12.25
Ni. Č., Delo.si, N. R., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, N. R., notranja politika

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je za Finance odgovorila: »KPK ugotavlja, da Zoran Janković v medijskih nastopih ni pojasnil okoliščin denarnih nakazil  podjetjaGrep, niti ni Janez Janša pojasnil izvora gotovine, s katero so med drugim bili plačani njegov avtomobil, nepremičnina, sodne takse. Čas za pojasnjevanje pa je bil tako ali tako v času postopka.«

Ponovili so še, da je odločitev komisije dokončna in da Janša ne bo dobil še ene priložnosti za zagovor. To željo je, kot pišejo Finance, Janša izrazil v Odmevih.

Janša: Spregledal osebno poroštvo za pol milijona evrov kredita.

Očitek KPK: Janševo premoženje se je nepojasnjeno povečalo za vsaj 210.000 evrov.

Odgovor Janše: V tem času te vsote nisem pridobil. KPK zagovarja stališce, da do leta 2004, ko sem imel 25 let delovne dobe, nisem zaslužil nič.

Očitek KPK: Janša je KPK prijavil neresnično vrednost avtomobila volvo XC 70, in sicer namesto 46.000 evrov le 14.500 evrov.

Odgovor Janše: Ne vem, kako je napaka nastala. Ko me je KPK na to opozorila, sem jim poslal celotno dokumentacijo o nakupu avtomobila. Sicer pa predsednik KPK, ki je precej mlajši od mene, vozi boljši avto kot jaz.

Očitek KPK: Janša je Imosu prodal zemljišce v Trenti po vsaj desetkrat višji ceni od dejanske vrednosti glede na podatke Gursa. S kupnino je od Imosa kupil stanovanje in s tem pridobil za 100.000 evrov premoženjske koristi.

Odgovor Janše: Posestvo v Trenti sem leta 1992 kupil za večjo vsoto, kot je bilo po sedanjih trditvah KPK vredno leta 2005, čeprav so cene nepremičnin medtem za nekajkrat zrasle.

Očitek KPK: Janša KPK ni prijavil dveh poroštev, in sicer SDS za kredit v višini pol milijona evrov in fizični osebi za kredit v višini 125.000 evrov.

Odgovor Janše: Poroštvo fizični osebi je soglasje pri hipotekarnem kreditu ženi, ker sva oba solastnika stanovanja. Tega nisem prijavil, saj nisem vedel, da je to poroštvo, dal sem le soglasje kot solastnik. Stranka SDS pa je najela kredit za nakup nepremičnine. Kot zastopnik stranke sem podpisal sto listin, med njimi pa je bilo tudi osebno poroštvo, ki sem ga spregledal. Ko smo odkrili, da sem podpisal osebno poroštvo, je bilo to umaknjeno.

Janković: Nisem kriv!

Očitek KPK: Ni sporočal sprememb premoženja.

Odgovor Jankovića: Pri meni se premoženjsko stanje ni spremenilo. Povečanja premoženja v zadnjih šestih letih ni bilo. Vse je bilo vračilo kredita Electi, terjatev je bila poplačana, in v tem ne vidim težav. Zakaj bi prijavljal povečanje premoženja, če se to ni povečalo?

Očitek KPK: Komisija je ugotovila tveganje sistemske korupcije.

Odgovor Jankovića: Ne vem, kako naj se operem tega suma. Poslovanje MOL je zakonito in transparentno. Zoran Janković posluje zadnjih 15 let samo prek enega tekočega računa pri Banki Koper. Ima isti limit kot pred 10, 12 leti. Nisem nič dolžan, plačujem obresti.

Očitek KPK: 208.000 evrov iz MOL prek Grepa, Baze Dante, Electe in KLM na njegov račun.

Odgovor Jankovića: Tehnično je vse res, vendar je bilo to vračilo Electe Zoranu Jankoviću. Baza Dante pa je denar Grepu vrnila.

Očitek KPK: 2,4 milijona evrov od Electe, Electe Naložb in KLM.

Odgovor Jankovića: Imel sem terjatev do Electe in jo z leti dobival nazaj. Kupil sem delnice Krke in Luke Koper. Prve sem prodal in izgubil 40 odstotkov, pri Luki Koper pa izguba doslej znaša že 90 odstotkov.