Janša kritike vladnih pogajalskih izhodišč pozval k predlogom

Janša se sprašuje, čemu tak napad na vladna pogajalska izhodišča in kritike poziva, da dajo boljše predloge, če jih imajo.

Objavljeno
29. marec 2012 01.16
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si
Ljubljana - Vlada še ni sprejela ukrepov, ampak pogajalska izhodišča, se je na kritike sindikatov in nekaterih parlamentarnih strank prek twitterja odzval premier Janez Janša. Ob tem se je vprašal čemu tak napad na vladna pogajalska izhodišča in kritike pozval, kot piše STA, da dajo predloge za boljše rešitve, če jih imajo. Zato so pogajanja, je še zapisal Janša.

Na vladna pogajalska izhodišča so se danes odzvali sindikati in skoraj vse parlamentarne stranke. V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja menijo, da predlog vladnih ukrepov grobo posega v socialno državo, zato vladi predlagajo, da ukrepe zadrži. Da bi umirili razmere, so se pripravljeni pogovarjati o podaljšanju zamrznitve plač. Ob tem tudi druge sindikate pozivajo, da se čim prej opredelijo za splošno stavko javnega sektorja.

Tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije menijo, da predlagani varčevalni ukrepi niso uravnoteženi med posameznimi sloji prebivalstva, zato bodo naleteli na odpor državljanov. Kot so zapisali v javnem pismu vladi, se zavedajo, da je varčevanje potrebno, a imajo do nekaterih ukrepov pomisleke.

Medtem ko koalicijske stranke ukrepe podpirajo, so se na predloge ostro odzvali v Pozitivni Sloveniji, predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković je ocenil, da predlagani vladni varčevalni predlogi ukinjajo socialno državo in da bodo najbolj prizadeli socialno najšibkejše. Menil je, da se na ta način straši državljane in da v državi vlada strahovlada. Boljšo rešitev po njegovem mnenju predstavlja dvig davka na dodano vrednost.

Vodja poslancev SD Janko Veber je pojasnil, da bodo v stranki z oceno napovedanih vladnih varčevalnih ukrepov počakali na potek socialnega dialoga, za katerega pričakujejo, da se bo na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) konkretiziral. Ob tem opozicijska SD pričakuje predvsem vzdržen poseg v javne finance in pravično razdelitev bremen varčevanja, je poudaril Veber.