Janša meni, da Virant načrtno ruši vlado

Predsednik vlade je v pogovoru še ocenil: »Če imate v koaliciji Gregorja Viranta, opozicije ne potrebujete«.

Objavljeno
11. januar 2013 09.14
Posodobljeno
11. januar 2013 09.41
*jer* Nova vlada, Gregor Virant, Janez Jansa, Zvonko Crnac, Janez Sust
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik vlade Janez Janša je po včerajšnjem ultimatu koalicijskim partnericam, naj se do ponedeljka odločijo, kdo je še partner, danes v pogovoru za portal Siol.net ocenil, »da komisija očitno ni obravnavala vseh predsednikov parlamentarnih strank enako in da je bila glavna tarča vnaprej izbrana«.

O predsedniku stranke Državljanske liste in koalicijskem partnerju Gregorju Virantu, ki je po objavi poročila protikorupcijske komisije zahteval odstop Janše in Zorana Jankovića, je dejal: »Če imate v koaliciji Gregorja Viranta, opozicije ne potrebujete«.

Na vprašanje novinarja, ali gre pri tem za Virantovo načelno držo ali zgolj za namensko rušenje te vlade«, je Janša odgovoril: »Za to drugo. Argumentov je več kot dovolj. Načelnost in gospod Virant sta v tem primeru dva zelo oddaljena pojma.«

Janša je v pogovoru še opozoril, da je protikorupcijska komisija v postopku grobo kršila njegovo pravico do predhodne seznanitve z osnutkom poročila in pravico do tega, da poda pripombe na osnutek in s tem demantira neresnice iz poročila. »Ko bo zagotovljena pravica do pritožbe, bo ta vložena,« je dejal.

Priznal pa je, da ni pravočasno obveščal KPK. »Roki za poročanje so se v tem času spreminjali in zadnjo spremembo sem spregledal. Gre za mojo krivdo in zanjo sem pripravljen odgovarjati. Kljub temu pa nekajdnevna ali nekajmesečna zamuda ni vsebinska kršitev in še manj prikrivanje«.

Predsednik SDS se strinja z izjavo Viranta, ki je leta 2009 dejal, da bi bilo KPK treba ukiniti in da bi se bilo treba proti korupciji bojevati s policijo in tožilstvom.

Kakšna je prihodnost vlade? »Vlada je v četrtek normalno zasedala, v torek se je sestala tudi koalicija in uskladila kopico odprtih zadev, pred nami so nove naloge za izboljšanje položaja v državi. Prihaja podpora iz države in Evrope. Vlada ne sme in ne more biti ujetnik napačnih ambicij posameznika,« je dejal Janša, ki še meni, da bodo v primeru politične krize »odgovornost za ponovno poslabšanje položaja morali prevzeti tisti, ki to vlado rušijo«.