Janša napovedal vložitev interpelacije zoper vlado

»Ker vlada ni bila sposobna narediti resne ocene svojega dela, smo to naredili mi,« je na srečanju obljubljanskih odborov SDS napovedal Janez Janša.

Objavljeno
24. september 2016 19.14
Okrogla miza Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve z naslovom 25-letnica ''deklaracije za mir'', deklaracije proti slovenski vojski, na kateri so sodelovali predsednik SDS in prvi minister za obrambo v RS Janez Janša, prvi minister za notranje
Ma. F.
Ma. F.

Ljubljana - Poslanska skupina SDS bo prihodnji teden v DZ vložila zahtevo za interpelacijo o delu vlade, so zapisali na spletni strani stranke.

»Ker vlada ni bila sposobna narediti resne ocene svojega dela, smo to naredili mi. Naš strokovni svet je primerjal po resorjih, kaj je ta vladna koalicija obljubljala pred dvema letoma in kaj je naredila. In naslednji teden bo poslanska skupina SDS v državnem zboru vložila zahtevo za razpravo o delu vlade, interpelacijo o delu vlade, kjer bomo mi predstavili to primerjavo in bomo tudi vladi dali še eno priložnost, da na te stvari odgovori, da povedo, zakaj več kot 90 odstotkov tega, kar so zapisali v koalicijsko pogodbo, po polovici mandata, po prvi polovici, ki je vedno najbolj produktivna, ni uresničeno,« je v svojem nagovoru izpostavil predsednik SDS Janez Janša.

Vlada je delala svojo bilanco, po Janševih besedah pa so jo naredili tudi v SDS. »S strani vlade smo slišali v glavnem kitenje s tujim perjem, da imamo stabilno gospodarsko rast, padanje brezposelnosti in da nam agencije dvigujejo ocene, ki so pomembne za mednarodne finančne trge. Če pogledamo to stabilnost in gospodarsko rast, moramo vedeti, da ti rezultati, manjši proračunski primanjkljaj, vse to temelji na naporih, ki smo jih mi vložili v sanacijo gospodarske krize,« je poudaril.

Po Janševih besedah od vlade niso pričakovali logične ocene svojega dela. »Obljubili so marsikaj, a niti en minister ni predstavil svojih rezultatov in tistega, kar je obljubljal pred dvema letoma. Nihče ni naredil te bilance,« je dejal in dodal, da so bilanco naredili v SDS.

Cerar: Razloga za interpelacijo zoper vlado ni

Premier Miro Cerar je ob robu srečanja na Dunaju ocenil, da razloga za interpelacijo zoper vlado ni. Če pa jo bodo poslanci SDS vložili, bo to po njegovih besedah »priložnost, da ponovno pojasnimo, kaj smo v dveh letih dosegli«. Po Cerarjevih besedah to ni primeren način obravnavanja vlade, ampak očitno se nekateri že osredotočajo na volitve, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Spomnil je, da je bila pred dvema letoma država v hudi finančni krizi, gospodarstvo je bilo že v slabem stanju, nezaposlenost ogromna, še posebej med mladimi. »Danes smo vse te zadeve bistveno popravili, Slovenija gre naprej, se razvija in nenazadnje smo tudi uspeli stabilizirati politični prostor, kar daje pravzaprav pogoj za vse te procese. Vse to in še marsikaj, kar bomo verjetno lahko povedali, bo samo pokazalo, da takšna interpelacija ne more biti utemeljena,« je dejal Cerar.

Predsednik vlade meni, da to ni primeren način obravnavanja vlade, »ko imamo toliko pomembnih izzivov in bi bilo veliko bolje, da bi se ob kakšnem projektu opozicija in koalicija tudi povezali«. Ampak očitno se nekateri že osredotočajo na prihodnje volitve, je dejal in dodal, da se ta hip ukvarja z delom, ki ga vlada opravlja in ga mora opraviti.

Gre za frontalni napad na vlado po treh interpelacijah in tudi nekaterih prej, ki niso bile uspešne, je dejal Cerar. »Razumem, da želi opozicija s tem dosegati neke politične cilje, ampak ta hip je to popolnoma neprimerno. Prepričan sem, da bomo lahko dokazali, da je to neutemeljeno,« je poudaril Cerar.