Janša napoveduje referendum o arhivih

Janez Janša je prepričan, da novela zakona o arhivih te tehnično zapira. Pri tem se sklicuje na mnenje Igorja Omerze.

Objavljeno
29. januar 2014 15.18
Posodobljeno
29. januar 2014 16.24
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Večina poslancev, tudi NSi, je včeraj potrdila novelo zakona o arhivih in pred tem zavrnila dopolnilo SDS, da bi celotni arhivi iz časa Jugoslavije za raziskovalce ostali prosto dostopni.

Minister za kulturo Uroš Grilc je opozoril, da je dopolnilo SDS nedosledno, saj določa, da je gradivo odprto brez omejitev, hkrati pa govori o tem, v kolikšnem času mora odločiti arhivska komisija. Kot je dejal, arhivska komisija nima kaj delati, če je gradivo odprto brez omejitev. Dopolnilo so podprli poslanci SLS in Roberto Battelli, a nihče iz NSi.

Janez Janša je zato danes na Twitterju napovedal referendum, saj je prepričan, da je vlada z novelo tehnično zaprla arhive.

NSi je na omenjenem omrežju tudi očital, da je podprla zakon, ki tehnično zapira arhive. »Ne se sprenevedat. Podprli ste omejitve, ki bodo tehnično zaprle arhive. Ali pa kdo ne zna brati.« Tej izjavi je Janša na Twitterju dodal povezavo do članka revije Reporter, v katerem publicist Igor Omerza pojasnjuje, kaj sprejeta sprememba v noveli zakona o arhivih pomeni:

»Ko boste zaprosili za gradivo, ga bosta najprej pregledala za to zadolžena dva delavca Arhiva in ugotovila, če vsebuje osebne podatke, te ustrezno prekrila, šele nato boste ga dobili na vpogled. Ker dosjeji obsegajo tudi po tisoč strani in vse te bosta morala prebrati ta dva arhivarja, bo to seveda trajalo precej časa, še zlasti če bo takšnih zahtev več. Tako se zna zgoditi, da boste na posamezno gradivo morali čakati več mesecev. To pomeni tehnično zaprtje gradiva in ne razumem NSI, kako so lahko glasovali za tak zakon, če se zavzemajo za razčiščevanje polpretekle zgodovine. Še zlasti, ker so v zakonu izenačene žrtve in krvniki.«

V NSi so Janši odgovorili, da ni res, da zakon arhive bolj zapira kot odpira ter, da je smešno, da pri tem kot vir navaja Reporter. Poudarili so tudi, da doba zaprtja ostaja 75 let ter da je bil predlog SDS - 30 dnevni rok za odločitev o dostopnosti arhivskega gradiva - po mnenju arhivske komisije neizvedljiv.

Po interpretaciji stroke včeraj sprejeta novela pomeni korak naprej pri vpogledu v arhive SDV. Do sedaj je bilo arhivsko gradivo nekdanjih družbenopolitičnih organizacij nedostopno, če je vsebovalo občutljive osebne podatke žrtev. Arhivska komisija je morala v teh primerih zavrniti dostop do celotnega dokumenta, ki je vseboval takšne podatke. Po včeraj sprejeti spremembi, pa bo arhivska komisija občutljive podatke v zahtevanih dokumentih le ustrezno prekrila. Novela je usklajena tudi z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov.