Janša ne izključuje možnosti vezave zaupnice

Janša: Slovenija bo fiskalno pravilo vpisala v ustavo slej ali prej, saj nas bodo v to prisilile razmere.

sre, 22.08.2012, 17:19; spremenjen: 20:56

Ljubljana – Predlog za zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo za zdaj ostaja mrtva črka na papirju, saj političnemu vrhu na današnjem sestanku, ki ga je sklical premier Janez Janša, pri tem vprašanju ni uspelo doseči preboja. Bodo pa stranke v prihodnje še iskale usklajene rešitve glede sanacije bank in državnega holdinga.

Čeprav stranke zaradi nasprotovanja PS in SD niso dosegle soglasja o fiskalnem pravilu, to še vedno ne pomeni, da je projekt pokopan. Premier Janez Janša je prepričan, da bo Slovenija to vendarle storila, saj nas bodo v to prisilile (mednarodne) okoliščine. Tudi del koalicije se je na dopoldanskem sestanku, ki je bil pred političnim vrhom, zavzemal za rešitev, po kateri bi fiskalno pravilo zapisali v navaden zakon, za sprejetje katerega zadošča navadna večina glasov poslancev. Na njegovi podlagi pa bi lahko iskali ustavne rešitve, če bi se pokazalo, da zakonske ne zadoščajo. Vendar je predsednik vlade takšno možnost zavrnil. Poudaril je, da se je Slovenija zavezala, da bo zlato pravilo implementirala na ustavni ali podobni ravni, zato vlada takšnega zakona ne bo predlagala, saj bi »naši partnerji to vzeli kot slabo šalo«. Še vedno tudi dopušča možnost vezave zaupnice na vpis fiskalnega pravila v ustavo ali na druge nujne ukrepe.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je po sestanku dejal, da kakšnega prav resnega namena ni bilo, usklajenega ni bilo nič. »Med pogajanji in usklajevanji nas niso prepričali, da je fiskalno pravilo pomembno, zato pri tem vprašanju vse ostaja na isti točki kot na začetku.«

Predsednik SD Igor Lukšič pa je dejal, da je predlagal, naj bi vendarle sprejeli zakon o fiskalnem pravilu, in če to ne bi zadoščalo, bi se pogovarjali naprej. »Naš pogoj za zapis fiskalnega pravila v ustavo je, da pridobimo stališče ustavnih pravnikov in ustrezne instance v evropski komisiji.«

Reševanje bank mora biti prioriteta

Banka Slovenije je za sanacijo slabih bančnih terjatev predlagala štiri modele, od katerih je delovna skupina parlamentarnih strank obsežneje obravnavala le tistega, ki ga je podprla vladna koalicija – torej prenos na (državno) agencijo zunaj bank, je povedala Alenka Bratušek (PS). »Dva scenarija sta govorila o reševanju problematike slabih terjatev znotraj bank, vendar o teh dveh nismo kaj veliko govorili. Možnost, da bi oblikovali neke vrste jamstveno shemo, pa je zavrnilo že finančno ministrstvo. Koalicija se je na sestanku 13. avgusta kar na hitro odločila, da je agencija najboljša in edina možna.« Zatrdila je tudi, da Pozitivna Slovenija takemu pristopu načelno ne nasprotuje in ne trdi, da reševanje težav s pomočjo agencije ni mogoče. »Treba pa je vedeti, kaj to pomeni za banke in javne finance. Koalicija se je za ta koncept očitno odločila brez izračuna kakršnih koli učinkov. Zato menim, da je ta koncept še daleč od realizacije, razen če ima koalicija več ocen o finančnih učinkih, pa nam jih ni predstavila.«

»O obsegu slabih ali spornih terjatev v bankah je na zaprti seji odbora za finance in monetarno politiko ter državnega zbora govoril guverner Banke Slovenije. Podatki so bili predstavljeni tudi na delovni skupini in mislim, da so bili povsod navzoči tudi predstavniki PS, tako da so te stvari znane,« se je na očitek, da razsežnost problema ni znana, odzval Andrej Šircelj iz SDS. Potrdil je tudi, da je koalicija usklajena glede tega, da se sanacija bančnega sistema izpelje s pomočjo agencije, ki bo prevzela slabe terjatve, natančnejši postopki pa bodo opredeljeni z zakonom. »Besedilo zakona bo pripravilo ministrstvo za finance, in ko bodo osnovne teze dodelane, se bo sešla delovna skupina, jih proučila in dala pripombe. Ta postopek moramo izpeljati, in to sami, sicer nam bodo model za sanacijo določili drugi.« O načinu vrednotenja slabih terjatev pa je dejal, da so za realnost prikazovanja podatkov odgovorne predvsem banke skupaj z revizorji, ki jim potrjujejo bilance.

Šircelj se je odzval tudi na izjavo Gregorja Viranta (DL), da je koalicija usklajena tudi glede tega, da se NLB proda. »Predvsem smo usklajeni, da je prednostna zadeva sanacija. Privatizacija NLB je ves čas v igri, vendar moramo imeti zanjo tudi kakšnega resnega kupca.«

Pri holdingu blizu dogovoru

Parlamentarne stranke so pri zbliževanju stališč najdlje prišle pri upravljanju državnega premoženja, ki zadeva ustanovitev Slovenskega državnega holdinga. Ključno vprašanje ostaja vrednotenje državnih neposrednih naložb, s katerimi bi država dokapitalizirala holding. Te se zdaj v državnih bilancah vodijo po knjigovodski vrednosti, ki je pogosto nižja od realne. Če bi torej pri prenosu naložb upoštevali knjigovodsko vrednost, bi holding že kmalu moral opraviti slabitve, kar bi mu povzročalo izgube. Če bi hoteli dokapitalizacijo izpeljati po tržni vrednosti, pa bi trajalo zelo dolgo in tudi stalo bi veliko.

Pri upravljanju Modre zavarovalnice in Sklada obveznega dopolnilnega pokojninskega zavarovanja so vladne stranke stopile korak nazaj, saj vse kaže, da bosta to še naprej opravljala Kapitalska družba in en holding. Za to se je zavzemal tudi Desus. Neusklajen pa ostaja predlagani način imenovanja nadzornega sveta holdinga. Zlasti opozicijski SD in PS ter vladna DL se zavzemajo, da bi bilo to manj politično in bolj strokovno.

Predsednik DL Gregor Virant je o ustanovitvi državnega holdinga dejal, da je politika tu »precej usklajena« in da bo zakon o holdingu sprejet. »Še vedno trdim, da je daleč najpomembnejše vprašanje, kdo bodo nadzorniki, ki bodo bedeli nad državnim premoženjem.« Predlog vlade predvideva, da štiri predlaga sama – od tega enega na predlog ekonomsko-socialnega sveta –, štiri poslanske skupine, enega pa parlamentarna komisija za nadzor nad javnimi financami, v kateri ima večino opozicija.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
12 komentarjev
Neznan

Ojej:
Zelo hude obtožbe. Zoran Janković naj bi kot župan mestne občine zlorabljal pooblastila, finančno izčrpaval mestni proračun v svojo korist, ponarejal poslovne listine in oškodoval upnike Electe

Davčna uprava je na Specializirano državno tožilstvo, generalno policijsko upravo (upravo kriminalistične policije) in Nacionalni preiskovalni urad poslala zaupno davčno dokumentacijo, iz katere izhaja, da Durs ljubljanskega župana in prvaka Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića sumi storitve "treh kaznivih dejanj." Gre za kaznivo dejanje zlorabe položaja, kaznivo dejanje ponareditve poslovne listine in kaznivo dejanje oškodovanja upnikov.
To so davčni inšpektorji ugotovili pri davčnem nadzoru več pravnih in fizičnih oseb, ki so povezane z družino Janković, predvsem pa z Zoranom Jankovićem ter njegovima sinovoma Damijanom in Juretom.
Kot je razvidno iz priložene dokumentacije naj bi Zoran Janković kot župan Mestne občine Ljubljana zlorabljal pooblastila, finančno izčrpaval mestno občino in občini povzročal finančno škodo, hkrati pa pridobival premoženjsko korist za podjetja, ki so v "neposredni ali posredni" lasti in upravljanju njegovih ožjih sorodnikov ali njega samega.
Asignacijske pogodbe, na podlagi katerih je denarni tok šel od mestne občine na družbo Grep (Stožice), in potem direktno v znani Jankovićevi podjetji KLM Naložbe ter Electo Inženiring, pa davčna uprava šteje kot ponarejanje poslovnih listin in oškodovanje upnikov.
Del pridobljene zaupne dokumentacije, sicer označene kot davčna tajnost, ki jo je davčna uprava 19. aprila letos posredovala na državno tožilstvo, policijo in NPU, objavljamo danes, večji del pa jutri zjutraj.

24. avgust 2012, ob 16:16:41
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. avgust 2012, ob 22:22:45
Slovenski-Balkanec

Clovek bi lahko rekel, da je taksno obnasanje PV-RSi, toraj pretnje z zahtevo o t.i. zaupnici, ipd., ene vrste politicno izsiljevanje. Seveda, saj vendar govorimo o politiki, o politiki Jansevega Ivana ztk Janez ali JJ. Pred volitvami izsiljevanje proti koaliciji z opozicijske strani, sedaj pa seveda izsiljevanje opozicije s koalicijske strani! To je - politika, JJ-va politika!

Kakorkoli ze naj si bo, nezaupnica bi bila zanj blagoslovljen izhod v sili, iz situacije, v kateri sta se on in njegova pucevska vlada znasla! Obcutim doloceno razumevanje, toda, tako pac to gre - v politiki!

Sedaj ni cas za objokavanje in stokanje! Sedaj je cas za ukrepanje, pametno in efektivno ukrepanje, ali pa zares umik, za vedno!

Opravicujem se, ker mi pogoji, vkljucno izstopni protokol, ne dovoljujejo uporabljati sumnike svojevrstne nasi, in do nedavnega od ameri-anglo-saksonskih besed, izrekov in nazivov veliko manj onesnazene in manj zastrupljene, slovansko-slovenske materinscine, nase slovenscine.

23. avgust 2012, ob 19:02:35
ups

A si zaprt Majer, da se ne moraš usrat?! Vseskozi ponavljaš iste pravljice!

23. avgust 2012, ob 17:06:37
julka

Če so končno spregledali in ugotovili da se lahko stegnemo le toliko kolikor je dolg kovter naj tako tudi delajo.
Ne vem kaj ima "zlato pravilo pri tem".
Če pa mislijo resno lahko enostavno sprejmejo zakon s kazenskimi posledicami za vse vpletene in določilom da vladne politične stranke, ki ga kršijo, naslednjih 8 let ne more sodelovati na volitvah. Kar bi bilo bolj učinkovito kot zapis "pravila" v ustavo. Zaradi neizvršljivega pravila v ustavi nam ne bo nihče bolj zaupal in na dajal poceni kredite.
Poskusite iti na banko po kredit, katerega ne morete zavarovat s svojim premoženjem.
Seveda je pri državi povsem druga zgodba. Država se zadolži na račun davkoplačevalcev, prihodke pa dviguje z višanjem davkov in zmanjševanjem izdatkov za javno porabo (zdravstvo,šolstvo,kultura,...) ko je še kje kaj vzet za plačilo obveznosti, ko pa maneverskega prosora zmanjka je zgodba z najemanjem ugodnih kreditiv zaključena ne glede kaj smo zapisali v ustavo. Tam piše marsikaj, in si jo je lahko razlagati na več načinov kar dokazujejo različna stališča ustavnih sodnikov.
Javna poraba bi morala bazirati na 85 % prihodkov države, s tem da imajo prioriteto zdravstvo, šolstvo, sociala, UČINKOVITA policija in seveda UČINKOVITA PRAVNA DRŽAVA.

23. avgust 2012, ob 10:21:51
Neznan

Čestitam za Dan civilizacije.

23. avgust 2012, ob 08:24:25
SpacePig

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

22. avgust 2012, ob 21:43:36
Neznan

Kmalu na drugi strani mize ne bodo Branimir Štrukelj, Dušan Semolič, politične stranke, ampak predstavniki MDS,komisije...tisti dialog bo nekoliko drugačen, pravi Janez Janša

22. avgust 2012, ob 20:33:09
žanul

Vsi kretenčiči ,kateri vodijo vlado razmišljajo samo kako se bo država zadolževala!!??
Kdaj se bo kakšen butelj zbudil iz dremeža ob državnem koritu in začel razmišljati kako bi zagnali gospodarstvo,katero bi v prazno blagajno nakapljalo kaj denarja?
V tej zafurani državi s temi poslanci in ekonomisti nikoli..................

22. avgust 2012, ob 20:20:43
Bolek

Nekaj podatkov o renditih za 10 letne drzavne obveznice nekaterih evropskih drzav:

Slovaska……3,24%
Litva…………3,25%
Brazilija……..2,16%
Slovenija….. 7, 8%

Sedaj se pa vsi, ki tukaj nabijate, da vpis zlatega pravila v ustavo ni potreben, malo zamislite, kam nas to pelje. Seveda, ce veste, kaj teh 7,8% pomeni.

22. avgust 2012, ob 19:16:59
Neznan

Z udbotelibani je škoda izgubljati čas.

22. avgust 2012, ob 18:13:04
papiga

Pravilno. Pahor se v Dnevniku malo ni razmetal, ko je dokazoval. da je nekako "potrebo Janšo udobrovoljiti", da, ko bo v opziciji, sploh če bo to jutri, ne bi nagajal. In kaj predlaga. Da se Janšo podpre pri fiskalnem pravilu.
Preklet bodi vsak, ki bo volil Pahorja res. To ni samo brezhrbteničar je tudi nevretenčar. Skratka... ni da bi ocenjeval, ker bodo brisali

22. avgust 2012, ob 17:30:28
12 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej