Janša: Sodba bo padla. Pričakujem opravičilo.

»Zagotavljam vam, da se ne vidimo zadnjič,« je dejal Janša in zatrdil, da je Patria neločljivo povezana z volitvami.

Objavljeno
29. april 2014 10.42
Posodobljeno
29. april 2014 10.42
Novinarska konferenca Janez Janša
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana - »Sodba je absurdna, celo bolj kot tista vojaškega sodišča izpred 25 let in bo prav gotovo razveljavljena, saj se krivice na dolgi rok pač ne da uzakoniti,« je v komentarju sodbe višjega sodišča v zadevi Patria dejal predsednik SDS Janez Janša.

Na dobro obiskani novinarski konferenci je Janša novinarjem sporočil: »Zagotavljam vam, da se ne vidimo zadnjič,« in zatrdil, da je Patria neločljivo povezana z volitvami. Afera je prvič izbruhnila pred volitvami 2008, sojenje se je začelo, ko je bilo leta 2011 jasno, da bodo predčasne volitve, pred verjetnimi vnovičnimi predčasnimi volitvami pa je sodba postala pravnomočna. Tako se že tretjič želi z afero Patria neposredno vplivati na volilni rezultat, je prepričan Janša. »Kdor bo zanikal povezavo, bo težko zanikal to časovno ujemanje. Patria je volilni produkt, je veliki pok za to, da se odstrani političnega nasprotnika,« je dejal.

Božje zapovedi in sodstvo

Tudi sam sodstva, tako kot glede na raziskave tudi tri četrtine Slovencev, ne spoštuje, je povedal Janša. Sodba je sicer pravnomočna in legalna in jo je treba upoštevati, »ker za njo stoji prisila zakona, vendar takšne sodbe ni mogoče spoštovati«.

Kot je dejal, božja zapoved pravi »spoštuj očeta in mater«, ne govori pa o spoštovanju sodstva. Po njegovem mnenju je med besedama upoštevati in spoštovati bistvena razlika.

»Človek in institucija si morata svoje spoštovanje zaslužiti, ne morete pa spoštovanja ukazati,« je poudaril. Kot pravi, so na vrhu sodstva in tožilstva ljudje, ki so v totalitarnem režimu dokazano kršili človekove pravice. Ti si po njegovem mnenju spoštovanja ne zaslužijo. Poudaril je, da je za slovensko pravosodje, ki ga vodijo zaradi »trajnega mandata praktično nedotakljivi ljudje«, samo ena rešitev, in to je lustracija.

V sodbi v aferi Patria gre za »indični krog«, je sodbo višjega sodišča pokomentiral v nadaljevanju. Če bi ta postal pravni standard, bi lahko takšne »indične kroge« z bistveno manj naporov sestavili tudi za kazniva dejanja, povezana z več kot 600 množičnimi grobišči v Sloveniji, pri katerih se ve, koliko je bilo ubitih in kdo je bil za to odgovoren, in s poboji med drugo svetovno vojno. To so zločini, ki niso zastarali po slovenski kazenski zakonodaji, je poudaril in dodal, da slovenski arhivi v primeru povojnih likvidacij ne postrežejo samo z indici, ampak tudi z dokazi.

Prav tako je po Janševih besedah mogoče sestaviti tudi za kakšnih osem milijard evrov »indičnih krogov« v slovenskem bančnem sistemu, toliko denarja je bilo namreč izropanega od leta 1997, ko so davkoplačevalci prvič sanirali slovenske banke.