Janša pisal Cerarju, da ga ne bo

Nedržavotvorni poskus delitve Slovencev v napačnem času, se je odzval premier Miro Cerar.

Objavljeno
28. oktober 2015 12.13
DZ
Peter Jančič, Mario Belovič, notranja politika
Peter Jančič, Mario Belovič, notranja politika

Pred sejo sveta za nacionalno varnost je predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) premieru Miro Cerarju (SMC) in javnosti zjutraj poslal daljše pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj ga na pogovor ni bilo. Med drugim  opozarja, da so bili v preteklosti na sejah sveta njegovi predlogi večinoma preslišani ali zavrnjeni, čez nekaj dni, tednov ali mesecev, ko je bilo za njihovo uresničevanje pozno ali prepozno, pa je vlada začela nekatere povzemati ali ponavljati.

»Gre za poskus delitve Slovencev v času, ki je za nas usodnega pomena, ko moramo delovati skupaj in ta poskus delitve absolutno zavračam, štejem ga za nedržavotvornega. Vsakdo, ki danes želi dobro Slovenijo mora sodelovati z vlado, tu ni več koalicije, opozicije, tu moramo delati skupaj,« se je predsednik vlade Miro Cerar precej ostro odzval na Janševo pismo.  Cerar pravi, da tovrstna dejanja vnašajo razdor tudi med tiste, ki vsak dan na terenu z nečloveškimi močmi - torej med policijo, predstavnike vojske, civilne in zdravstvene zaščite, gasilce, prostovoljce in humanitarne organizacije - požrtvovalno in nesebično delujejo solidarno in povezano. "Edino tako bomo premagali to krizo, na pa da politično sejemo razdor," je prepričan Cerar.

V pismu Janša trdi tudi, da je na seji sveta za nacionalno varnost izvedel, da je država zavrnila pomoč nemške in avstrijske policije, a so te informacije pozneje iz vlade javno zanikali, kar »postavlja pod vprašaj kredibilnost visokih državnih funkcionarjev in dvom v verodostojnost institucij izvršilne oblasti«.

V pismu predsednik SDS podrobno ocenjuje položaj in v osmih točkah povzema, kaj je nameraval na svetu za nacionalno varnost predlagati. Prvi dve pravita, da se:

  1. Oblikuje operativno koordinacijsko skupino za obvladovanje migrantskih valov, ki jo vodi predsednik vlade in v kateri sodelujejo najodgovornejši predstojniki pristojnih institucij - po vzoru Koordinacijske skupine iz leta 1991, ki je uspešno vodila obrambo Slovenije;
  2. Vzpostavi se tehnične možnosti za namestitev zapornih ograj na najbolj izpostavljenih delih meje...«


Pismo objavljamo v celoti.