Janša sklical sestanek političnega vrha

Jutri popoldne bodo razpravljali o fiskalnem pravilu, državnem holdingu in sanaciji bank.

Objavljeno
21. avgust 2012 12.53
mpi vlada
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Ljubljana - Premier Janez Janša je za sredo popoldne sklical sestanek predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin in poslancev narodnih skupnosti. Na sestanku se bodo seznanili z delom delovnih skupin za fiskalno pravilo, za sanacijo bank in za upravljanje državnega premoženja. Pregledali bodo tudi vsa odprta vprašanja.

Politični vrh sledi zaključku dela parlamentarnih delovnih skupin, ki so obravnavale in usklajevale izvedbeni ustavni zakon o fiskalnem pravilu, zakon o Slovenskem državnem holdingu in zakon o agenciji oziroma skladu za sanacijo bank, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Soglasje o holdingu

Predstavniki vseh treh delovnih skupin so se v četrtek po treh tednih usklajevanj sestali z ministrom za finance Janezom Šušteršičem. Delovni skupini za fiskalno pravilo in za sanacijo bank sta prejšnji teden z delom tudi končali, medtem ko delovna skupina, ki usklajuje besedilo predloga zakona o državnem holdingu, z delom nadaljuje.

Ta je pri usklajevanju dosegla tudi največji napredek in možnost političnega soglasja je pri oblikovanju vsebine zakona o Slovenskem državnem holdingu tudi največja.

Rahli zadržki o fiskalnem pravilu

Povsem drugačen je izkupiček usklajevanj o fiskalnem pravilu in sanaciji bank. Večjih vsebinskih zadržkov o izvedbi fiskalnega pravila sicer ni, odprto ostaja le vprašanje, ali se ga vnese tako v ustavo in izvedbeni zakon ali samo v zakon.

To politično dilemo mora zdaj razrešiti politični vrh, vprašanje pa je, ali bo politika dosegla soglasje za spremembo ustave, ki potrebuje dvotretjinsko podporo v DZ. Vladna in koalicijska stran vztrajata pri zapisu fiskalnega pravila v ustavo, v opozicijski PS pa temu nasprotujejo in predlagajo, da koalicija z navadno večino sprejme zakon o fiskalnem pravilu, hkrati pa se loti nujno potrebnih reform. V SD so mnenja glede fiskalnega pravila deljena.

Negotov način sanacije bank

Ob fiskalnem pravilu je negotov tudi način sanacije bank oziroma reševanja slabih terjatev bank. Predstavniki koalicije v delovni skupini so predlagali, da se slabe terjatve bank prenesejo na posebno pravno osebo izven bank. Tudi minister Šušteršič ocenjuje, da je reševanje problematike slabih terjatev zunaj bank boljša rešitev od reševanja v okviru bank, je pa za to potrebnih še nekaj izračunov in podrobnosti, ki jih je treba preučiti.

Na nujnost izračunov o učinkih tako na banke kot na javne finance pred dokončno odločitvijo so prejšnji teden opozorili tudi v PS, kjer poudarjajo, da bodo glede sanacije bank podprli tisto rešitev, ki bo najboljša za banke in najcenejša za državljane. V SD medtem takemu načinu reševanja slabih terjatev bank nasprotujejo.