Janša: Slovenija bo dom svobode, varnosti in pravičnosti

SDS pripravlja nov tekst temeljnih členov ustave in predlog organizacijskih sprememb v državi, napoveduje Janez Janša.

Objavljeno
06. april 2011 14.08
Posodobljeno
06. april 2011 14.19
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika
Ljubljana - Predsednik opozicijske SDS Janez Janša ni hotel odgovoriti na vprašanje, za koliko bi prihodnja vlada - če jo bo vodila SDS - zmanjšala število uradov, agencij, resorjev pa tudi število javnih uslužbencev. Dejal je, da noče polemik o tem, katera agencija je nujno potrebna in katera ne, ker je »vitka država« samo eden od ciljev predloga, ki ga za prihodnji mandat pripravlja opozicija. »Verjemite pa mi, da gre za bistveno znižanje,« je dejal Janša.

SDS v svojem strokovnem svetu pripravlja program za Slovenijo, ki bo »dom svobode, varnosti in pravičnosti«. Na novo pišejo ustavo, predlog, pri katerem upajo na širšo politično podporo in soglasje, pa bo posegel v temelj družbene pogodbe. V 20 letih so se razmere temeljito spremenile, nove rešitve, ki jih v sedanji slovenski ustavi ni, je prinesla tudi lizbonska pogodba. Lastnina se tako, denimo, pri nas še vedno razume le kot ekonomska kategorija, ne pa tudi kot odgovornost.

Poleg sprememb ustave bo SDS že pred volitvami pripravila predlog konkretnih zakonov, ki jih bo sprejemala nova vlada. V tem mandatu jih ne nameravajo vlagati, ker to ni več smiselno, je dejal Janša.

SDS ne bo podprla nobene reforme, ki jo ponuja vlada, niti predloga sprememb ustave. Janša pravi, da referendumskih pravil ni treba omejevati. Vladi pa očita, da »se loteva projektov, ki nimajo nobenih možnosti za uspeh, kot da nima stika z realnostjo«. Tudi zakon o malem delu je po Janševih besedah »napačen zakon ob napačnem času«. O tem, kaj bi pomenil neuspeh referenduma, pa je predsednik SDS dejal: »Če vlada nima toliko podpore med ljudmi, da bi jih lahko prepričala, naj podprejo njene zakone, naj odstopi.«