Janša: Upravičene primere izbrisanih je treba ločiti od neupravičenih

Premier je dejal, da bo Slovenija šestim izbrisanim izplačala odškodnine, za ostale pa se mora vzpostaviti sistem.

pon, 09.07.2012, 16:35; spremenjen: 20:38
Evropsko sodišče je šestim izbrisanim določilo po 20.000 evrov odškodnine, hkrati pa je naši državi naložilo, da v roku enega leta vzpostavi sistem, ki bo sistemsko uredil izplačilo odškodnin vsem izbrisanim.

Ljubljana – Sodba Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) o izbrisanih je v šestih primerih dokončna in jo bo treba izvršiti. Vzpostaviti pa bo treba tudi program za reševanje drugih primerov, je danes odgovoril predsednik vlade Janez Janša na poslansko vprašanje Tamare Vonta (PS).

Poslanka Pozitivne Slovenije je namreč želela izvedeti, kako in kdaj namerava vlada uresničiti sodbo ESČP o izbrisanih.

Janez Janša je dejal, da je sodba ESČP logična posledica odločitev različnih organov različnih vej oblasti v Sloveniji, saj so v sodbi njihove ugotovitve preprosto prepisali. Zato za takšno sodbo ne moremo kriviti ESČP.

»Sam osebno in SDS so si dolga leta prizadevali, da bi o izbrisanih sprejeli ustavni zakon, ki bi omogočil, da se upravičene primere loči od neupravičenih. S tem bi bila mogoča presoja od primera do primera in se ne bi govorilo o 25.000 izbrisanih. Če bi bil ustavni zakon sprejet, danes ne bi govorili o odškodninah, vendar predlog ni imel dvetretjinske podpore«, je dejal Janša.

Vlada bo vzpostavila sistem, ki bo omogočil ločevanje upravičenih od neupravičenih primerov oziroma posamično presojo primerov. Odškodnine bodo odmerjene sorazmerno z odškodninami, ki jih je Slovenija kadarkoli doslej plačevala, in v določenem roku, kjer bodo prednostne naloge jasno določene.

Pri tem je opozoril, da še vedno ni rešeno vprašanje materialnih oškodovancev druge svetovne vojne. »Žalosti pa, da nikogar ne skrbi, kje bomo dobili denar za odškodnine, kakor da so žepi davkoplačevalcev brez dna in kakor da se lahko na njihovo breme nalaga karkoli, kadarkoli, ko se kdo spomni.«

Poslanko je zanimalo tudi, ali bo vlada uvedla preiskavo o odgovornosti za izbris. Janša je dejal, da bi za posledice izbrisa morali odgovarjati tudi odškodninsko tisti, ki so ga povzročili.

 

Prijavi sovražni govor