Janša: Upravičene primere izbrisanih je treba ločiti od neupravičenih

Premier je dejal, da bo Slovenija šestim izbrisanim izplačala odškodnine, za ostale pa se mora vzpostaviti sistem.

pon, 09.07.2012, 16:35; spremenjen: 20:38
Evropsko sodišče je šestim izbrisanim določilo po 20.000 evrov odškodnine, hkrati pa je naši državi naložilo, da v roku enega leta vzpostavi sistem, ki bo sistemsko uredil izplačilo odškodnin vsem izbrisanim.

Ljubljana – Sodba Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) o izbrisanih je v šestih primerih dokončna in jo bo treba izvršiti. Vzpostaviti pa bo treba tudi program za reševanje drugih primerov, je danes odgovoril predsednik vlade Janez Janša na poslansko vprašanje Tamare Vonta (PS).

Poslanka Pozitivne Slovenije je namreč želela izvedeti, kako in kdaj namerava vlada uresničiti sodbo ESČP o izbrisanih.

Janez Janša je dejal, da je sodba ESČP logična posledica odločitev različnih organov različnih vej oblasti v Sloveniji, saj so v sodbi njihove ugotovitve preprosto prepisali. Zato za takšno sodbo ne moremo kriviti ESČP.

»Sam osebno in SDS so si dolga leta prizadevali, da bi o izbrisanih sprejeli ustavni zakon, ki bi omogočil, da se upravičene primere loči od neupravičenih. S tem bi bila mogoča presoja od primera do primera in se ne bi govorilo o 25.000 izbrisanih. Če bi bil ustavni zakon sprejet, danes ne bi govorili o odškodninah, vendar predlog ni imel dvetretjinske podpore«, je dejal Janša.

Vlada bo vzpostavila sistem, ki bo omogočil ločevanje upravičenih od neupravičenih primerov oziroma posamično presojo primerov. Odškodnine bodo odmerjene sorazmerno z odškodninami, ki jih je Slovenija kadarkoli doslej plačevala, in v določenem roku, kjer bodo prednostne naloge jasno določene.

Pri tem je opozoril, da še vedno ni rešeno vprašanje materialnih oškodovancev druge svetovne vojne. »Žalosti pa, da nikogar ne skrbi, kje bomo dobili denar za odškodnine, kakor da so žepi davkoplačevalcev brez dna in kakor da se lahko na njihovo breme nalaga karkoli, kadarkoli, ko se kdo spomni.«

Poslanko je zanimalo tudi, ali bo vlada uvedla preiskavo o odgovornosti za izbris. Janša je dejal, da bi za posledice izbrisa morali odgovarjati tudi odškodninsko tisti, ki so ga povzročili.

 

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
12 komentarjev
Polde

Poštene osamosvojitelje je treba ločiti od tistih, ki so prodajali orožje.

10. julij 2012, ob 13:57:00
cla

"Upravičene primere izbrisanih je treba ločiti od neupravičenih - temu ni nihče nikoli nasprotoval."

A da ne? Zakaj se potem to nikoli ni tako naredilo? :-)))

Ravno zaradi tega, ker so nekateri temu nasprotovali (LDS,SD, Zaceh,......), sedaj nimamo neupravičenih.

10. julij 2012, ob 13:01:44
Herr Flick

Upravičene primere izbrisanih je treba ločiti od neupravičenih - temu ni nihče nikoli nasprotoval.

10. julij 2012, ob 11:42:41
goostl

ali po finski mariji: let the force be with you!
hehe.

10. julij 2012, ob 11:26:01
baldrick        

Saj je jasno, da gre za še en rdeč nateg EU, tako kot v primeru patria. V primeru patria so finci in avstrijci požrli vabo iz murgel, pri izbrisanih pa je nasedlo celo ESČP in kar prepisalo, kar je pisalo pri zagovornikih lenuhov in kalkulantov.
Premier je še edini, ki se trudi pojasniti, kako veličastno vseobsegajoča je rdeča zarota in razsvetliti EU, svet pa i šire...

10. julij 2012, ob 10:39:51
goostl

povzetek: esčp ni krivo, krivi so domači izdajalci v različnih vejah oblasti, ki niso bili pripravljeni videt (in pregnat) sovražnikov tam kot majer. s stisnjenimi zobmi bomo plačali dosojeno kazen, glede ostalega pa naredili potemkinove vasi (ki nas bodo na koncu stale še veliko več, ampak kaj bi to, važno je "imeti prav", ane).

10. julij 2012, ob 09:59:49
Bob Rock

@Neznan

...Izbris vseh posameznikov je bil neustaven in nezakonit. Ni upravičenih in neupravičenih primerov. So samo neupravičeni...

prva stvar, na katero sem pomislil, ko sem prebral naslov. Majer ga je očitno dobil v rit, pa bo to težko pojasnil svojim volilce..

..ampak.. saj njegovi volilci požrejo ma čisto vsak drek, ki ga majer prdne, tako da to niti ne bo težko..

(manipulacija se nadaljuje press)

09. julij 2012, ob 17:58:19
Neznan

Noro, da premier ne razume sodbe ECHR.

Celo tistim izbrisanim, ki znajo slabo slovensko je sodba jasna, dolenčkom pač ne.

09. julij 2012, ob 17:40:13
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

09. julij 2012, ob 17:23:55
Neznan

Dva popravka:
1. "Pri izbrisu se je zgodila krivica vsem" mora biti pod točko 1.
2. V točki 5 manjka beseda "pogrnili" na celi črti.

Mea culpa.

09. julij 2012, ob 17:15:19
Neznan

Napak v argumentaciji predsednika vlade je ogromno. Puščam ob strani, ali so namerne ali ne, naj presodi vsak sam. Navajam pravilna stališča, ki so v skladu s splošnim razumevanjem človekovih pravic, sodbe ESČP, načela pravne države:

1. Izbris vseh posameznikov je bil neustaven in nezakonit. Ni upravičenih in neupravičenih primerov. So samo neupravičeni.

2. Načeloma sistem za dosojanje odškodnin že imamo. Imenuje se odškodninska tožba zoper Republiko Slovenijo zaradi kršitve osebnostnih pravic. Tožnik vloži tožbo pred okrajnim ali okrožnim sodiščem, odvisno od tožbenega zahtevka.

3. V Sloveniji že imamo izdelane standarde za odmerjanje premoženjske in nepremoženjske škode, obenem moramo še upoštevati standard, ki ga je s sodbo določilo ESČP v Strasbourgu. Pri izbrisu se je zgodila krivica vsem.

4. Povezovanje odškodnin izbrisanih z odškodninskimi zahtevki v drugih primerih (2. sv. vojna) je deplasirano. Odškodnine so vedno individualne in neodvisne od drugih primerov.

5. Sodba ESČP ni zgolj prepis rešitev v Sloveniji. Če bi bilo res tako, bi Slovenija uspela v Strasbourgu. Kot vemo, ni. ESČP je povedalo, da so slovenska zakonodajna in izvršilna oblast na celi črti, medtem ko posredno in deloma kritizira tudi sodno oblast, ki ni dosojala odškodnin.

6. Iz sodbe ESČP izhaja, da je prišlo do diskriminacije na etnični osnovi. Nobenega Nizozemca s stalnim prebivališčem niso izbrisali, samo Hrvate, Srbe, Bošnjake, Makedonce in osebe brez državljanstva.

Toliko z moje strani za bolj jasno sliko in da vas oblast ne bo preveč manipulirala ;)

09. julij 2012, ob 17:11:57
vest

Ja butli zakaj jih pa do sedaj niste? Pa še odškodnin nebi bilo treba plačat.

09. julij 2012, ob 17:03:27
12 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej