Janša: Varčevalni ukrepi niso radikalni

»Ukrepi ne bodo prizadeli državljanov, katerih dohodki ne dosegajo 64 odstotkov povprečne plače.«

Objavljeno
16. april 2012 17.46
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Državni zbor je z vprašanji poslancev premieru in ministrom začel redno aprilsko sejo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Poslanko Alenko Bratušek (PS) je denimo zanimalo, zakaj je treba radikalno posegati v vrsto socialih pravic državljanov, ko pa so na voljo druge poti za varčevanje.

Premier Janez Janša je odgovoril, da varčevalni ukrepi niso predlagani zato, da Slovenija ne bi ostala socialna država, ampak zato, da bomo te pravice še sposobni financirati. »V zadnjih letih jih nismo bili, saj smo jih financirali iz zadolževanja.« Predsednik vlade je poslancem še dejal, da je v varčevalne ukrepe vgrajen cenzus, ki bo ščitil tiste državljane, ki imajo nižje dohodke od 64 odstotkov povprečne plače. Za mesec februar ta znaša 632.63 evrov neto.

»Varčevalni ukrepi, ki jih predlaga vlada, so podobni tistim, ki so jih izvajale ali pa jih izvajajo druge države EU, ki so na podobni stopnji razvoja kot Slovenija. Ukrepi zato niso radikalni,« je dejal Janša in zavrnil navedbe, da ne bi bilo treba posegati v socialne pravice. Ob tem je dodal, da bodo socialne pravice tudi po sprejetih ukrepih bistveno višje kot v marsikateri drugi državi.

Na vprašanje vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, koliko časa naj bi trajali varčevalni ukrepi, pa je pojasnil, da ima večina ukrepov omejen čas trajanja in da bodo veljali toliko časa, dokler Slovenija ne bo znova dosegala dve- do triodstotne gospodarske rasti.

Predsedniku vlade je vprašanje postavila tudi Majde Potrata (SD), ki jo je zanimalo, zakaj je treba zviševati normative in obremenitve učiteljev v šolstvu.

V zvezi s tem je Janša opozoril, da je v zadnjih letih število otrok v slovenskem šolstvu upadalo, Slovenija pa je zniževala normative in zaposlovala dodatne učitelje. To bi bilo po njegovih besedah lahko v redu, saj bi bilo idealno, če bi imel vsak učenec svojega učitelja. Vendar »družba tega ni sposobna financirati«, je opozaril. Sam tudi ocenjuje, da bodo standardi v slovenskem šolstvu še vedno nadpovprečni glede na standarde v šolstvu v drugih državah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), četudi se bodo normativi v šolstvu povišali.

Potrata ga je ob tem opozorila, da je Slovenija po študiji OECD po število učencev na profesorja nekje na sredini. Prav tako so učitelji po omenjeni študiji po njenih navedbah nadpovprečno obremenjeni.

Janša je Potrati odgovoril, da glavna težava niso primerjave, ampak to, da lahko tudi za izobraževanje porabimo samo toliko denarja, kot ga imamo. »To, da bosta v enem razredu otrok ali dva več kot do zdaj ali da bo učitelj učil eno uro na teden več, niso drastični ukrepi. Drastični ukrepi bi bili, če bi morali ukinjati šole,« je dodal.