Janša že na odprtem oddelku zapora Dob

Matoz prepričan, da bo senat prekinil kazen. Masleša po njegovem mnenju ravna zunaj ustaljene prakse sodišča.

Objavljeno
23. junij 2014 18.46
Posodobljeno
23. junij 2014 19.03
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Janez Janša je po informacijah RTVS že na odprtem oddelku zapora Dob. Novico je za TV Slovenija potrdil v. d. generalnega direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Podrobnosti bodo pojasnjene na jutrišnji novinarski konferenci. Premestitev na odprti oddelek med drugim pomeni, da bo Janša lahko imel pri sebi prenosni telefon in dostop do svetovnega spleta, ne pa še izhodov.

Višje sodišče je sicer danes predodelilo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Janšev zagovornik Franci Matoz, drugemo sodniku. Janševemu zagovorniku Matozu je žal, da višje sodišče tega ni storilo že pred začetkom prestajanja kazni Janeza Janše.

Matoz se je na odločitev vrhovnega sodišča za predodelitev spisa, o kateri po njegovih besedah uradno še ni bil seznanjen, odzval na današnji novinarski konferenci Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin − Odbor 2014. Predodelitev spisa je po njegovih besedah v skladu s tem, kar so zahtevali že od začetka.

»Če bo senat, o čemer ne dvomim glede na jasne kršitve v postopku, takoj prekinil izvršitev kazni, bom Maslešo vprašal, ali je zaradi njegovega formalizma Janša prebil nekaj časa v zaporu,« je dejal Matoz. Če bo Masleša ravnal tako, kot je dolžan ravnati, in se bo senat hitro sestal, je Matoz prepričan, da bo prekinil izvršitev sodbe.

Matoz je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je predsedniku vrhovnega sodišča danes zjutraj poslal dopis, v katerem je od njega zahteval, da takoj zagotovi zakonito delo. Po vpogledu v dopise vodje kazenskega oddelka pa je Matoz Masleši popoldne poslal še en dopis.

Med drugim je navedel, da Masleša v tej zadevi očitno ravna zunaj ustaljene prakse vrhovnega sodišča in za svoje odločitve navaja »nesprejemljive pravne argumente«. Zapisal je še, da ne more verjeti, da se kot predsednik vrhovnega sodišča v tej kazenski zadevi zateka k formalističnim argumentom, »s katerimi očitno želi preprečiti, da bi senat vrhovnega sodišča nemudoma odločil o začasni prekinitvi izvršitve pravnomočne sodne odločbe«.

Na novinarski konferenci Odbora 2014 so danes prižgali tudi svečo. Kot je pojasnil predsednik odbora Damir Črnčec, je to luč upanja, svobode in pravice.

Teolog Ivan Štuhec je ocenil, da bomo pravno državo rešili takrat, ko se bo sodna veja oblasti držala načel, s katerimi bo dokazala, da ne vstopa v zakonodajno ali izvršno vejo oblasti. Dejstvo, da je stroka v primeru Janše večinsko opozorila na izjemno šibke točke procesa Patria, bi moralo v javnosti prebuditi vprašanje, komu bolj verjamemo: stroki ali tistemu delu stroke, ki se je »očitno pustil zmanipulirati, da deluje v interesu določenih političnih ciljev,« je dejal Štuhec.

Štuhec je sicer med drugim pojasnil, da govori v osebnem imenu in to niso uradna stališča slovenskega cerkvenega vrha.