Janša: Zvezda je izgnala Cankarja

Kjer je rdeča zvezda, ni prostora za slovensko kulturo, je Janša povedal o zapletu z Očenašem.

Objavljeno
27. junij 2013 17.54
Proslava
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - »Tam, kjer je rdeča zvezda, ni prostora za slovensko kulturo, zato je logično, da so Ivana Cankarja izgnali,« je predsednik SDS Janez Janša ocenil zaplet z izvedbo Očenaša hlapca Jerneja iz povesti Ivana Cankarja, ki ga na nedavni državni proslavi pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ni zapel in opozoril, da je to bila prva slovesnost ob dnevu državnosti v državnem zboru po desetletjih, ko so bili v dvorani praporščaki in rdeče zvezde.

Pred tem so bile vsakič tam le slovenska in evropska zastava, z simboli in prepovedjo je bila, kot je Janša ocenil na današnji predstavitvi zbornika Bela knjiga slovenske osamosvojitve, spet prestopljena neka meja.

Na vprašanje, kako ocenjuje vstajniško parolo o ukradeni državi, je Janša odgovoril, da je poskus kraje države dejstvo, poskušajo jo ukrasti že od kar imamo samostojno državo, pred tem pa je bilo pa vse v redu in tudi rešitve, ki jih na vstajah ponujajo, so iz preteklosti, denimo demokratičen socializem in podobne skovanke, ki so po Janševi oceni iz časov, ko je bil Milan Kučan v osemdesetih letih izvoljen za voditelja zveze komunistov.

Ikongrafija vstaj to po Janševi oceni potrjuje: govoriti, da se že 20 let krade država in mahati z rdečo zvezdo, pove, da prav tisti, ki to dela, krade Slovencem državo in hoče nazaj neko drugo, kar je, je dejal Janša, eden od razlogov, da je izšla Bela kniga o osamosvojitvi, v kateri so zbrani dokumenti, kako je nastala država in kdo je skušal to onemogočiti.

Janša je napovedal, da bo izdanih še več podobnih knjig in opozoril, da kot rešitev vstajniki ponujajo, kar več ne obstaja. Na Hrvaškem, v Srbiji ali Makedoniji ne mahajo s jugoslovanskimi zastavami. Tistega, kar je povzročilo veliko žrtev, ne poveličujejo in le Slovenija po njegovi oceni še izplačuje dodatke k plačam nekdanjim jugoslovanskim funkcionarjem, pri katerih je bilo lani uvedenih nekaj omejitev, a so že razveljavljene. Janša je končal, da v država plačuje 3.000 evrov priviligirane pokojnine, hkrati pa znižuje porodniška nadomestila.