Janša: Ljudje iz prvega ropa bank so vedrili v bančnem sistemu

Parlamentarna preiskovalna komisija je danes zaslišala nekdanjega premiera Janeza Janšo, pričala je tudi Alenka Bratušek.

N. G.
pon, 06.11.2017, 09:51; spremenjen: 16:41

»Ljudje, ki so botrovali prvemu ropu slovenskih državnih bank konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let, so vedrili in oblačili v slovenskem bančnem sistemu, tudi v regulatorju, še naprej. S podobnimi metodami so pripeljali slovensko bančništvo v položaj, ko je bila potrebna nova sanacija,« je pred parlamentarno preiskovalno komisijo dejal nekdanji premier Janez Janša.

»Eno od imen, ki je igralo ključno vlogo v prvem in drugem ropu slovenskih državnih bank, je Herman Rigelnik, ki je bil predsednik nadzornega sveta Ljubljanske banke,« je dejal Janša. Omenil je še Andreja Hazabenta, »ki je bil v prvi sanaciji slovenskega bančnega sistema precej izpostavljen, predvsem v zvezi s Tamom, a ni prišlo do sodne intervencije, do ugotavljanja odgovornosti. In je kasneje vedril in oblačil v slovenskem bančnem sistemu.«

Janša je bil kritičen tudi do sodne in tožilske preiskave bančne luknje: »Preiskava bančne luknje je v mnogih primerih družinski posel. To se zmenijo na širših sestankih sorodstva.«

Tajkunski krediti v času Janševe vlade

Na vprašanje Bojana Krajnca (SMC), ali bi lahko vlada preprečila preplavljanje Slovenije s poceni denarjem pred krizo, je Janša odgovoril, da je bilo pregrevanje gospodarstva v tem času nezaželeno: »Banka Slovenije je po vstopu v evro razrahljala določene kriterije, ni vlada tista, ki določa obseg denarja v obtoku. Na odločitve Banke Slovenije vlada ni imela vpliva.« Poudaril je še, da so banke in Banka Slovenije (BS) z guvernerjem Markom Kranjcem leta 2012 trdili, da je v bankah vse v redu, čeprav so že vrabci čivkali, da je v bančnem sistemu nekaj narobe. Po njegovih besedah je takratni guverner BS zavrnil stečaj Factor banke, češ da ima »zelo pomembne komitente«, z višjimi vlogami od zajamčenih 100.000 evrov.

Janko Veber (SD) je opozoril, da je zakonodaja omogočala najemanje tajkunskih kreditov in je stimulirala najemanje kreditov brez ustreznih zavarovanj. Janša je odgovoril, da v zakonu ni pisalo, naj se podeljujejo slabi krediti.

O dopisovanju s Kovačičem

Krajnc je še opozoril na dopisovanje med Janšo in takratnim predsednikom uprave Matjažem Kovačičem. »Ali je v tistem času, ko je bil Kovačič predsednik uprave, nastalo kaj bančne luknje v NKBM?« je vprašal.

Janša je odgovoril, da nihče ne more biti izvzet iz odgovornosti. Glede dopisovanja pa je dejal, da se ni ukvarjal s krediti: »Edina konkretna stvar, s katero sem se ukvarjal, je bilo naročilo NLB in NKBM, da skušata na Hrvaškem ali kupiti ali ustanoviti podružnico, ki bo imela status banke ali hranilnice.«

Zaslišanja nekdanjih predsednikov vlad

Komisija je zaslišala nekdanja premiera Antona Ropa in Boruta Pahorja, zdaj sta na vrsti Janša in Bratuškova. Janša je vlado vodil od decembra 2004 do konca novembra 2008 ter od februarja 2012 do konca marca 2013. Takrat je vodenje prevzela Alenka Bratušek, ki je vlado vodila do sredine septembra 2014. Konec leta 2013 je država izvedla sanacijo bančnega sistema.

Bratuškova je pred preiskovalno komisijo že pričala konec lanskega junija, medtem ko bi Janša moral pričati pred prvo prvo bančno komisijo leta 2014, a ta zaradi predčasnih volitev ni končala svojega dela.

Cela Slovenija se ukvarja z gasilci požara in ne požigalci

Komisija je zaslišala tudi nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek.

»Cela Slovenija se ukvarja z gasilci požara in ne požigalci,« pa je Bratuškova omenila kritike na tiste, ki so sanirali bančni sistem v času njene vlade. S stečajem ene od največjih bank, bi pokopali slovensko gospodarstvo. »Če kdo misli, da je v banko bilo danega preveč denarja, bi moral ukrepati, ne samo javno govoriti in pozivati ter na podlagi neverodostojnih podatkov pripravljati študije o potrebni dokapitalizaciji. Le Banka Slovenije ima dostop do bančnih podatkov in ta je tista, ki je skupaj z zunanjimi izvajalci zagotovila podatke o potrebni višini intervencije države, dokapitalizaciji v naših bankah,« je še dejala.

Prijavi sovražni govor